Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

„Legjobb” pillanataival búcsúzunk Balog Zoltántól

„Legjobb” pillanataival búcsúzunk Balog Zoltántól

„Felajánlotta, hogy válasszak. Vagy ebben a formában folytathatom a munkát, vagy van számomra más ajánlata is. Én az elmúlt hat évben beletettem a minisztériumi munkába, amit tudok, így ezt nem akarom folytatni.”

Balog Zoltán a fenti szavakkal nemcsak hat éves miniszterségét, hanem egy egész korszakot zárt le. Kétség nem fér hozzá, kevés olyan tárcavezető van, akinek munkássága annyi kellemetlen percet hozott a magyar politikába, mint az övé. Akár éneklésről, akár kockás ingekről, vagy csak esőben álló óvodásokról volt szó, az emberi erőforrások minisztere mindig tudott kínos meglepetéseket okozni.

Éppen ezért a miniszter “legjobb” tulajdonságaiból készült összeállítással búcsúzunk a távozó politikustól.

A közös éneklés

Ki nem emlékezne arra a pillanatra, amikor Balog Zoltán dalra fakadt a kamerák előtt. Azt mindig is tudtuk, hogy az iskolai kórusok és az éneklés érezhetően a szaktárca, sőt Balog miniszter szívügye. A politikus még 2015 őszén állt elő a mindennapos iskolai éneklés bevezetésének ötletével, később munkacsoport is alakult a tárca felkérésére, “az iskolai énektanítás megújítására, az iskolai éneklés megerősítésére”. (Református lelkészként volt honnan meríteni a közös éneklés ötletéhez.) A mindennapos éneklésben maga Balog járt elől egy 2015-ös videón a jó példával.

Még szex közben is?

Az emberi erőforrások minisztere szintén a nótázás, dudolászás témakörében nyilatkozott meg tavaly ősszel is – hol máshol, mint a „Konferencia a mindennapos éneklésről” című eseményen. Itt mondta Balog Zoltán, hogy az egyik legszebb gondolat, ha a fogantatás pillanatában már énekel, dúdol a várandós édesanya, és akár az édesapa is csatlakozik hozzá.

Luxusreggeli a mentőkkel

Az éneklés mellett Balog Zoltán a humorát is gyakran szereti csillogtatni, ez történt 2017-ben, amikor ő nyitotta meg a Mentők Napját. Az eseményre a belvárosi Kiosk nevű étteremben került sor, ami nem a mérsékelt árairól híres. A tárcavezetőnek itt sikerült azzal a poénnak szánt mondattal kezdeni a beszédét, hogy azt hitte, „minden nap itt reggeliznek a mentősök”. Nem meglepő módon senki nem nevetett.

Szegény gyerekeket a Hiltonba!

A szegénységgel már korábban is meggyűlt a baja a miniszternek: amikor 2013-ban 40 hátrányos helyzetű gyermeket látott vendégül egy adventi vacsorán, az eseményt sikerült a Hiltonba szervezni. Beszédében Balog Zoltán arra hívta fel a kicsik figyelmét, hogy ha elvégzik az iskolát, esetleg egyetemre mennek, lesz egy jó szakmájuk, akkor talán lesznek olyan szerencsések, hogy „a saját gyereketeket el tudjátok hozni ne csak a Hiltonba, el tudjatok menni vele Párizsba is, meg Kolozsvárra is, meg mindenhova, ahova érdemes gyerekeket elvinni”. Bónuszként a gyerekek egy szeretetcsomagot is kaptak a nap végén.

Ének az esőben (is)

Szintén a gyerekek voltak a főszereplők 2014-ben, amikor Balog Zoltán jelenlétében tették le a putnoki uszoda alapkövét. Ezzel talán nem is lett volna baj – túl azon, hogy óvodásokat kivezényelni kampányeseményre azóta sem túl szerencsés – csakhogy az zuhogott eseményen az eső, a picik pedig rövid ujjú pólóban és kisnadrágban szerepeltek egy tornabemutatón. Eközben a miniszer mindezt egy esernyő alól figyelte.

Szeret futni és futtatni

Az elmúlt hat évben az is többször kiderült, hogy Balog Zoltán nem igazán kedveli az újságírókat. Emlékezetes eset volt, amikor az Index szerette volna megszólaltatni éppen egy évvel ezelőtt egy lágymányosi campuson tartott konferencián. Az erről készült videó azóta a Balog-legendárium része lett, ennyit ugyanis újságíró még nem futott, hogy sikerüljön néhány kérdést feltennie egy megválasztott politikusnak. Az esetet súlyosbította, hogy Balog később felháborodott levelet írt az Indexnek, amiben szándékos manipulációval vádolta őket.

Balog Zoltán egyébként nagy futó hírében áll, és tárcájának több államtitkárával – köztük a posztra esélyes Novák Katalinnal – több futóversenyen is indultak váltóban.

Odafigyel a lelki üdvösségre

Az Index az április 8-ai választások után is megkapta a magáét. A Bálnában a miniszter közölte: akkor nyilatkozik nekik, ha megtérnek.

Megvédi a barátait

A HírTV riportereit sem kedveli. Amikor a riporter szerette volna megszólítani, Balog Zoltán annyit válaszolt: „én sajnos a Hír TV-nek el kell kerüljem a nyilatkozást, mert az önök tulajdonosa úgy viselkedik az én kedves barátommal és főnökömmel, hogy ez nem teszi lehetővé, hogy önöknek nyilatkozzak.”

Kockás kontra fehér ing

Vannak azok a pillanatok, amik nem is igényelnek feltétlenül magyarázatot. Két évvel ezelőtt a diákok és a tanárok úgy tiltakoztak az oktatás helyzete ellen, hogy kockás inget vettek fel az iskolába. Az emberminiszternek sem kellett több: az hagyján, hogy fehér inget vett fel, de a Facebookon még üzent is a tiltakozóknak, nem éppen a legkedvesebb módon.

Támogatja a népszaporulatot

Egyelőre még nem világos, hogy Orbán Viktor mit is jelent a demográfiai súlypontú kormányzás alatt, mindenesetre Balog már két évvel ezelőtt tudni vélte a megoldást a népességfogyás megállítására. Legalábbis amikor 2015-ben üdülési csekkeket adott át a határon szolgálatot teljesítő rendőröknek, Facebook-posztjában arra buzdította őket, hogy a nyaralást használják családalapítási célra.