Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Költöztetőket fogadtak, hogy helyet csináljanak a kormánynak a Várban

Költöztetőket fogadtak, hogy helyet csináljanak a kormánynak a Várban

37,8 millió forintba fognak kerülni a Nemzetgazdasági Minisztérium Budai Várba helyezésével kapcsolatos költöztetési munkák – derül ki az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetményből. Egyelőre magáról a minisztériumi költözésről szó sincs, csak arról, hogy helyet kell csinálni a tárcának, emiatt rengeteg dokumentumot, iratot, térképet, tervet könyvet kell megmozgatni több helyszín között, mivel a Nemzeti Levéltárnak mennie kell a Hess András térről. A megbízás neve “Az NGM projekt több helyszínes költözéseinek és a hozzá kapcsolódó feladatainak ellátása.”

A költözéseket intéző Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. eredetileg 90 millió forintot szánt a hadműveletre, de a győztes 4VTrans Fuvarozó és Szolgáltató Kft. ennek bő harmadáért elvállalta a megbízást. A 4VTrans kimondottan ilyesmire szakosodott cég, a honlapja szerint “releváns szakmai tapasztalattal rendelkezik levéltárak, könyvtárak, irattárak sorrendtartásos csomagolásában és költöztetésében, valamint érzékeny műszerek és nehézgépek szállításában.” Saját bevallásuk szerint “az elmúlt 3 évben a magyarországi nyílt költöztetési közbeszerzési eljárások 90%-ában nyertes ajánlatot” tettek.

A közbeszerzés szerint a nagy költöztetés-művelet főbb részei:

  • A Magyar Nemzeti Levéltár Hess András térről történő kiköltözése. Innen a cucc nagy része a Daróczi út 3-ba, a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ ingatlanjába megy.
  • A Magyar Nemzeti Múzeumból is mennek dolgok a Daróczi útra.
  • Ahogy a budai Táncsics Mihály utca 1-ből is, ami szintén a Forster Központ ingatlanja.
  • A Budavári Kft iratanyagai a Daróczi útról a Talpas utca 4. alá mennek, ahogy a Várgondnokság anyagai is az Ybl Miklós tér 6-ból, illetve Pécelről a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának anyagai.
  • A Talpas utcából elviszik a Magyar Építészeti Múzeum anyagait a Daróczi útra.

A kormány a Várba megy

A nemzetgazdasági tárca projektcége egyébként április közepén írta ki a közbeszerzést az NGM leendő várbeli székhelyének a felújítására nettó tíz milliárd forintért. A végszámla ennek a háromszorosa lesz.

A kormány még évekkel ezelőtt döntött három minisztérium Budai várba való költöztetésről. Elsőként Miniszterelnökség mehet az elit környékre, akár már a következő hónapokban: a több tízmilliárd forintba kerülő felújítás után a Karmelita-kolostor lesz a miniszterelnök és stábjának székhelye.

Eddig becslések szerint 30-40 milliárd forintot vihetett el a Karemelita-kolostor, ám a beruházás valódi költségei nem követhetőek nyomon.

A kormány arról is döntött, hogy a Belügyminisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium is a várba költözik – a két projektből az NGM új székhelyének felújítása következhet.