Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Ki kell adni a kórházi fertőzésekről szóló statisztikai adatokat

Ki kell adni a kórházi fertőzésekről szóló statisztikai adatokat

A magyar kórházi fertőzésekről 2013 óta nem hoznak nyilvánosságra adatokat, így nem lehetett tájékozódni arról, hogy nagyjából milyen állapotok uralkodhatnak ezekben az intézményekben országszerte.

Éppen ezért a Társaság A Szabadságjogokért (TASZ) közérdekű adatigénylést adott be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI), hogy adják ki a 2015-2016-os adatokat kórházankénti bontásban. Az EMMI először azt mondta, hogy az adatokat nem adja ki, mert azok személyes, egészségügyi adatok. Ezután fordult a TASZ bírósághoz.

Első fokon a minisztériumnak adott igazat a bíróság, másodfokon viszont a TASZ-nak, hangsúlyozva, hogy ezek csupán statisztikai adatok, vagyis senkinek a személyes adatai nem sérülnek azáltal, hogy nyilvánosságra hozzák azokat, ráadásul éppen az adatok nyilvánossá tétele szolgálja a közérdeket. Az EMMI-nek 15 napja van nyilvánosságra hozni az adatokat.

Emlékeztetőul, a ceglédi kórház például a közelmúltban pályázott az Európai Uniónál szappanadagolókra, mert ilyen szinten nincsenek eszközök az intézményekben a fertőzések megelőzésére.

(HVG)