Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Csendben lemondott Kocsis Máté, és ő még csak a kezdet

Csendben lemondott Kocsis Máté, és ő még csak a kezdet

Szerdán már nem vesz részt a Fővárosi Közgyűlés ülésén a testület egyik fideszes tagja, Kocsis Máté józsefvárosi polgármester. A politikus ugyanis az április 8-i választáson egyéniben parlamenti mandátumhoz jutott az általa vezetett VIII. kerületet is magában foglaló Budapest 6-os választókewrületében, ezután pedig úgy döntött, beül a május 8-án megalakuló új parlamentbe.

Kocsis Máté és Orbán Viktor – nem válnak el az útjaik Fotó: Veres Viktor

Csakhogy az országgyűlési képviselői poszt a törvény szerint összeférhetetlen a polgármesteri tisztséggel, így utóbbiról le kellett mondania. Ezt viszonylag csendben, április 17-i hatállyal meg is tette Kocsis. Lemondásával ugyanakkor közgyűlési tagsága is automatikusan megszűnt – erről külön napirendi pontként tájékoztatja Tarlós István főpolgármester a testületet a holnapi ülésen. Sőt,

Tarlósnak új rendészeti tanácsnok után is kell néznie, mert Kocsis Máté az is volt.

Nem a fideszes politikus az egyetlen azonban, aki kiesik a Fővárosi Közgyűlésből. Szintén egyéniben szerzett parlamenti mandátumot a választáson Budapest 12-es választókerületében a Demokratikus Koalíció (DK) politikusa, Hajdu László.

Hajdu László a DK színeiben politizál majd a parlamentben MTI Fotó: Bruzák Noémi

Hajdu a XV. kerület polgármestere, e posztjától ő is megválik a parlamenti munka miatt. Képviselői mandátumát már átvette, de a polgármesterségről még nem mondott le – a törvény szerint 30 napja van az összeférhetetlenség megszüntetésére -, így ő még szerdán részt vehet a testület ülésén, egyelőre az ő közgyűlési tagságáról szóló előterjesztés emiatt nincs is a napirendi pontok között.

Nyáron lesznek az időközi választások

Mind Kocsis Máté kerületében, mind az eddig Hajdu László által vezetett XV. kerületben időközi polgármester-választást kell majd tartani a lemondások miatt. A törvény szerint a polgármesteri tisztség megszűnését követő 120 napon belül kell ezeket kiírni, vagyis a Kocsis és Hajdu utódjáról történő voksolások alighanem augusztus végén, de inkább szeptemberben lesznek.

Karácsony Gergely visszatér Zuglóba, ahol polgármester Fotó: Veres Viktor

Nem kell viszont időközi polgármester választást tartani a főváros XIV. kerületében illetve Ózdon sem. Ugyan Zugló polgármestere, Karácsony Gergely az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjeként a két párt közös listájáról szintén mandátumot szerzett, de ő jelezte: visszatér Zuglóba dolgozni, ezért parlamenti mandátumát pártja, a Párbeszéd döntésének megfelelően más kapja majd meg.

Szintén listáról jutott mandátumhoz a jobbikos Janiczak Dávid, Ózd polgármestere. De ő is úgy döntött: nem adja fel a város vezetését, így a településén nem kell időközi polgármester-választást kiírni. Viszont a hírek szerint ő átveszi egy beszéd erejéig a parlamenti mandátumát – “Ózd érdekében” tervez felszólalni az Országgyűlésben – majd le is mond, átadva a lehetőséget másnak.

Borítókép: Kocsis Máté / MTI Fotó: Bruzák Noémi