Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

LMP-s fegyelmik: „erős az igény a pártban a büntetésekre”

LMP-s fegyelmik: „erős az igény a pártban a büntetésekre”

Elég “erős az a hangulat a pártban, hogy meg kell büntetni” azokat, akik az április 8-i választást megelőzően szembefordultak az LMP önálló indulását előíró hivatalos döntéssel, és vagy visszaléptek más, esélyesebb ellenzéki jelölt javára, vagy éppen ezeket a lépéseket koordinálták, elősegítették. Erről egy LMP-s forrásunk beszélt, aki maga is érintett, mert emiatt ellene is fegyelmi eljárás folyik.

Mint arról a Zoom.hu már írt, a következő egy hónapban csaknem

tucatnyi fegyelmi eljárást visznek végig a pártban, hogy a május végi tisztújító kongresszusra így zárják le a belső vitákat.

A két hete szombaton kezdett fegyelmik mellett múlt hét szombaton újabbak indultak el, de még olyan eljárás is van, amit csak jövő héten kezdenek tárgyalni. Egyelőre nyolc eljárásról tudni:

 • Ábrahám Júliáé, aki Budapest 10-es választókörzetében lépett vissza (itt ellenzéki jelölt, az MSZP-Párbeszédes Szabó Tímea győzött 12 százalékos előnnyel a fideszes előtt)
 • Doszpoly Botondé, aki Borsod-Abaúj-Zemplén megye 2-es választókörzetében lépett vissza (lépése hiábavaló volt, mert itt a fideszes jelölt 8 százalékos előnnyelgyőzött)
 • Tenk Andrásé, aki Budapest 17-es választókerületében lépett vissza (itt ellenzéki győzött, az együttes Szabó Szabolcs 5 százalékkal verte a fideszes jelöltet)
 • Kiss Csabáé, aki Pest megyei 5-ös választókerületben lépett vissza (ám ez sem segített, mivel végül mintegy 7 százalékos előnnyel győzött a kormánypárti jelölt)
 • Kassai Dánielé, aki Budapest 15-ös választókerületben lépett vissza (az MSZP-s Kunhalmi Ágnes le is győzte fideszes ellenfelét – 46 illetve 39 százalékot kaptak)
 • Ságodi Zoltáné, aki Veszprém 2-es választókerületében lépett vissza (ám jobbikos Kepli Lajos alulmaradt a fideszes jelölttel szemben – 50 illetve 34 százalékot kaptak)
 • Hadházy Ákosé, aki társelnökként koordinálta a fenti visszalépéseket előkészítő tárgyalásokat, szembemenve a párt különutasságát előíró testületi döntésekkel
 • Ungár Péteré, aki elnökségi tagként Hadházy mellett az ellenzéki együttműködés híve volt a kampányban, és szintén tett lépéseket ennek érdekében

Van továbbá egy kilencedik, a fenti konfliktustól nem független fegyelmi eljárás is, ez Sallai R. Benedek országos titkár ellen folyik. Méghozzá azért, mert éppen az első fegyelmik egyikén vett részt április 14-én, amikor eldurvult a konfliktusa Hadházyval. Kettejük viszonya nem felhőtlen: míg Sallai – a pártból még 2016-ban távozott, de az LMP-re továbbra is jelentős befolyással bíró Schiffer Andráshoz hasonlóan – az önálló indulás, a különutas politika híve volt, Hadházy ezzel szembement.

Ungár Péter és Hadházy Ákos – mindkettejük ellen indult fegyelmi eljárás Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

Az affér Hadházy szerint úgy zajlott, hogy Sallai meg akarta őt ütni, de végül csak lelökte őt a székről, mire beverte a fejét, és mentők vitték el. Sallai viszont azt állítja: nem ütött, párttársa csak “leborult” a székről. Ez generálta a Sallai elleni fegyelmit, ráadásul ellene párton kívüli eljárás is indulhat, mivel Hadházy rendőrségi feljelentést tett tettleges becsületsértés és garázdaság miatt.

Sokféle büntetés elképzelhető

A folyamatban lévő eljárások még első körösek, de az LMP hatályos alapszabálya szerint az ilyen ügyek kétlépcsősek: első fokon a fegyelmi bizottság jár el, a másodfokú fórum az etikai bizottság, ahová fellebbezés nyomán kerülnek az ügyek, és ez utóbbi mondja ki a “jogerős döntést”, “ítéletet”. A fegyelmi eljárások zárulhatnak felmentéssel vagy fegyelmi büntetés kiszabásával, ami lehet:

 1. figyelmeztetés,
 2. megrovás,
 3. pozíciókból illetve az összes párttisztségéből és a kongresszusi küldöttségből való elmozdítás,
 4. pozícióktól illetve párttisztségektől és a kongresszusi küldöttségtől való eltiltás 1-5 évre
 5. országgyűlési képviselői, európai parlamenti képviselői, helyi önkormányzati képviselői,
  főpolgármesteri és polgármesteri jelöltségtől való eltiltás 1-5 évre
 6. a párt által állami és helyi önkormányzati szervekbe és gazdasági társaságokba delegálástól való eltiltás 1-5 évre,
 7. kizárás

Sem az első-, sem a másodfokú fegyelmi tárgyalások sem nyilvánosak, így azokról – Kanász-Nagy Máté, az LMP szóvivőjének közlése szerint – majd csak a jogerős döntés után adnak tájékoztatást. Annyi biztos, hogy a párt megosztott a kérdésben: vannak, akik tehát büntetnének a hivatalos irányvonal szándékos megkerülése miatt, mások úgy látják, hogy felül kellett bírálni a politikai ukázt a kormányváltási cél érdekében. Az egyik érintett pedig korábban azt mondta a Zoom.hu-nak:

“Zárjanak ki, vagy mentsenek fel, csak a kettő közötti maszatolás ne legyen.”

Borítókép: illusztráció / Fotó: Ivándi-Szabó Balázs