Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Dél-Korea leállította a propagandát harsogó hangszóróit az észak-koreai határon

Dél-Korea leállította a propagandát harsogó hangszóróit az észak-koreai határon


Dél-Korea hétfőre virradóra leállította a propaganda híradásokat sugárzó hangszóróit az észak-koreai határon, hogy békés légkört teremtsen az április 27-i Korea-közi csúcstalálkozóhoz – közölte a szöuli védelmi minisztérium.

“Reméljük, ez a döntés elvezet ahhoz, hogy a két Korea felhagy majd a kölcsönös bírálatokkal és az egymás ellen irányuló propagandával, s hozzájárul a béke megteremtéséhez, illetve egy új kezdethez” – olvasható a tárca közleményében.

Kim Dzsong Un április 27-én találkozik Mun Dzse In dél-koreai elnökkel a két országot elválasztó demarkációs vonalon fekvő Panmindzsonban.

A dél-koreai védelmi tárca nem tett említést arról, hogy a hangszórós propagandaadásokat a találkozót követően újra indítják-e.

Több mint két éve ez az első eset, hogy az Észak-Koreába irányuló hangos műsort – amely híradások, dél-koreai popzene és a kommunista rezsim bírálatainak egyvelege – leállították. Utoljára 2015 közepe és 2016 januárja között szüneteltek az adások, amelyeket a phenjani vezetés negyedik nukleáris kísérletét követően indítottak újra. Azóta Észak-Korea további két atomtesztet hajtott végre.

Észak-Korea a közös határon saját hangszórókkal rendelkezik szintén ilyen célokra. A dél-koreai tárca egyelőre nem tudta megerősíteni, hogy az északi szomszéd leállította volna a saját propagandáját. Februárban a phjongcshangi téli olimpia megnyitása alkalmával a phenjani vezetés ugyanakkor úgy döntött, hogy visszavesz a határon átsugárzó adások hangerejéből.

Kim Dzsong Un a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség szerint pénteken bejelentette, hogy Phenjan felfüggeszti nukleáris kísérleteit és rakétatesztjeit, továbbá bezárja nukleáris kísérleti telepét. A nyilatkozat – elemzők szerint – feltehetőleg összefügg Kim Dzsong Un és Mun Dzse In találkozójával.

A két ország több mint hat évtizede formálisan hadban áll egymással, miután az 1950-53-as koreai háború fegyverszüneti egyezménnyel zárult, s a felek nem kötöttek békeszerződést.