Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Az Eurostatnak fenntartásai vannak a Matolcsy-alapítványok miatt

Az Eurostatnak fenntartásai vannak a Matolcsy-alapítványok miatt

“Az Eurostat fenntartásait fejezi ki a Magyarország által jelentett adatokkal kapcsolatban a Magyar Nemzeti Bank által létre hozott alapítványok miatt. Az Eurostat álláspontja szerint ezeket az alapítványokat és leányvállalataikat az államháztartáson belül kellene elkönyvelni” – ezzel a szöveggel zárja az uniós tagállamok 2017-es államháztartási hiányait és államadósságait bemutató közleményét az Európai Unió statisztikai hivatala.

Az Eurostat ugyanakkor visszavonta fenntartásait az Eximbankkal kapcsolatban, mert a magyar statisztikai hivatal az uniós elvárásoknak megfelelően már az államháztartáson belül kezeli a bankot.

A Matolcsy-alapítványok 100 milliárddal tömték ki a saját cégüket

A 2017 utolsó negyedéves állás szerint a jegybank Pallas Athéné alapítványainak összesen 268,5 milliárd forintnyi vagyonuk volt, és ahogy az a Zoom.hu-nak közadatkérésben megküldött adatokból kiderült, ebből 146 milliárdot vállalati kötvények formájában saját cégeikbe fektettek.

Az alábbi grafikonon azt ábrázoltuk, hogyan változott az alapítványok befektetési portfóliója megalapításuk óta, alatta a táblázatban pedig 2017. 4. negyedévi részletes befektetési portfóliójuk látható. A grafikonon és a táblázatban csak az alapítványok közvetlen befektetései vannak rajta, a leányvállalatoké nincsenek:

Az uniós országok fele pluszos államháztartást csinált

Az Eurostat közleménye szerint egyébként csak öt uniós ország csinált magasabb államháztartási hiányt 2017-ben, mint Magyarország: Spanyolország, Portugália, Románia, Franciaország, Olaszország. Az első két helyezett hiánya ráadásul a GDP-jük 3 százaléka volt. (Magyarországé kereken 2.) Az uniós országok majd’ felének sikerült pluszos vagy nullás államháztartást csinálni. A legjobban Máltán, Cipruson és Csehországban alakult az államháztartás egyenlege. Az unió átlagában az államháztartási hiány kereken a GDP 1 százaléka volt, ami komoly javulás a 2016-os 1,7 százalékhoz képest.

A GDP-arányos államadósság az EU átlagában 81,6 százalék volt, ez a mutató is csökkent a 2016-os 83,3 százalékhoz képest. A magyar 73,6 százalékos GDP-arányos adósság a középmezőnybe volt elég. Az élen Észtország, Luxemburg és Bulgária végeztek 30 százalék alatti államadóssággal, az élen Görögország, Olaszország, Portugália és Belgium a GDP-jük 100 százalékánál magasabb adóssággal.

Eurostat