Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Méregdrágán, szinte új áron vesz a kormány használt helikoptereket

Méregdrágán, szinte új áron vesz a kormány használt helikoptereket

Az egy dolog, hogy mintegy “államosítja”, vagyis a rendőrség fennhatósága alá helyezi a kormány a légimentést a Magyar Közlönyben közzétett kormányhatározat szerint, de úgy tűnik, az ezzel párhuzamosan elrendelt műszaki fejlesztésnél vastagon fog fogni a ceruza. A Népszava cikke hívja fel a figyelmet arra, hogy a határozatból az is kiderül: 13,2 milliárd forintot biztosít a költségvetés rendőrségnek, 9 darab 8-10 éves használt norvég helikopterre.

Fotó: Veres Viktor

Azzal persze nincs baj, hogy új – pontosabban használt – légijárműveket szereznek be, de a jelek szerint az árukkal lehetnek gondok. Legalábbis a lap által megkérdezett szakértők szerint ebből az összegből 9 teljesen új gépre is futotta volna. Egy új mentőhelikoptert körülbelül ötmillió euróért, vagyis mintegy 1,5 milliárd forintért lehet megvásárolni a gyártótól,

így a 9 új gép alig félmilliárddal kerülne többe, mint ugyanennyi használt.

Ha így is van, már mindegy, mert a lap információi szerint a nyílt közbeszerzés mellőzésével nyélbe ütött beszerzésben a használt EC135P2 és P2+ típusú helikopterek árát már el is utalták az eladónak, a norvég légimentőknek. Az új gépek üzembe állításáig, és a feladatnak a rendőrség általi átvételéig, vagyis nyár végéig még az Országos Mentőszolgálat önálló cége, a Légimentő Nonprofit Kft látja el a feladatot bérelt osztrák gépekkel.

Borítókép: Mentőhelikopter a János kórház helikopterleszállóján – illusztráció / Fotó: Veres Viktor