Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Megszüntetné a minimálbért a Világbank

Megszüntetné a minimálbért a Világbank

Egészen meredek dolgokat szúrt ki az Index abban a vázlatban, amely a Világbank idei World Development Report című tanulmányának előzetese, és amiben a világ országainak gazdasági és pénzügyi állapotát elemzik, továbbá javaslatokat tesz azok javítására. A Világban a már kész idei jelentésében eszerint a minimálbér rendszerének eltörlésére, illetve az alkalmazottak kirúgásának megkönnyítésére tesz javaslatot a szegény és eladósodott fejlődő országoknak.

A javaslat célja a hatékonyság, a termelékenység növelése – írják, hozzátéve: például a robotizáció miatt is teljes átalakulás előtt áll a világ gazdasága és ipara, és ebben a helyzetben a rugalmasság és alkalmazkodóképesség a túlélés záloga. A jelentés szerint a munkások helyzetének romlását az adórendszer átalakításával lehetne kompenzálni (a fogyasztási adók csökkentésével az alapvető termékeken), illetve az ingyenes társadalombiztosítás kiterjesztésével.

Magyarországon a minimálbér megszüntetése politikai öngyilkosság lenne. Olyannyira, hogy a pártok a mostani választási kampányban sem a minimálbér intézményének eltörlésére, hanem ellenkezőleg: az összeg jelentős emelésére tettek ígéretet szinte mindannyian választási programjukban. (Kivéve a Fideszt, mert a kormánypártnak nem volt programja ezúttal sem.) A minimálbér-emelési ígéretcunamiról itt írtunk bővebben:

Minimálbér-ígéretek: a Munkáspárt nyerte a „a kié nagyobb” kampányt

Minimálbér-ígéretek: a Munkáspárt nyerte a „a kié nagyobb” kampányt Az ellenzéki pártok – választási győzelmük esetén – tovább emelnék a január elsejétől nettó 92 ezer forintra nőtt havi minimálbér összegét. A kampányígéret-versenyt a Munkáspárt nyerte 200 ezerrel, de a többiek is bemondtak 100-150 ezret.

Borítókép Illusztráció / Fotó: MTVA/Oláh Tibor