Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Lesz kutyapárti politikus a parlamentben! Igaz, láthatatlan

Lesz kutyapárti politikus a parlamentben! Igaz, láthatatlan

Minden bizonnyal megszegi egyik legfontosabb választási ígéretét a Magyar Kétfarkú Kutya Párt: mégsem vágják le csirkejelöltjüket. A választásokon egy százalék felett, de öt alatt teljesítő másik szervezet, a Momentum pedig valójában örül, hogy nem jutott be a Parlamentbe.

„Úgy tűnik, nálunk nem mondott le senki, legalábbis nem jelezték felénk, de nem is olvastunk erről. Gondolkoztunk, hogy átalakulunk egyházzá, de egyelőre maradunk a pártformánál” – mondta a Zoom.hu-nak Döme Zsuzsanna, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) elnökségi tagja azzal kapcsolatban, hogy mi történt velük az április 8-i választások óta.

Túléli a csirke?

Kérdésünkre válaszolva elmondta, úgy tűnik, sikerült meggyőznie Kovács Gergelyt, a párt elnökét arról, hogy mégse vágják le soproni körzetben induló, a köztévében kotkodácsoló csirkejelöltet. Ezzel egyébként az MKKP megszegi egyik fontos választási ígéretét, Kovács ugyanis korábban azt mondta, biztosan levágják a tollas politikust. Döme Zsuzsanna szerint inkább halott társadalmi célokat kellene vele támogatni, mint például a kortárs irodalmat.

Kot-kot-kot-kot kotkodács – A köztévében

Uploaded by Magyar Hírek on 2018-03-24.

Hozzátette, a Rózsa Sándor I. Népi Kampánypénz Tékozló Alapon nyertes pályázatok közül néhány továbbra is zajlik, ilyen például a bohócdoktorok utazása és a közösségi várfelújítás is. Mivel a választásokon elérték az egy százalékot, ezért évi mintegy 50 millió forint állami támogatás illeti őket, ebből most arányosan lejön az az idő, ami már eltelt az esztendőből. 25 jelöltjük nem ért el két százalékot egyéniben, nekik fejenként egymillió forint kampánypénzt kell visszafizetniük. Mint mondta, eredetileg 28-an nem érték el a szintet, de miután fellebbeztek, és megérkeztek a külföldi szavazatok, még három politikus átlépte a határt. Hozzátette, ezeken kívül több mint 30 választókerületben tettek feljelentést szabálytalanságok miatt, amint érkezik eredmény, publikálják.

Miután rendezik a visszafizetéseket, kiírják a következő pályázatokat, amiket a jövő évi támogatásból tudnak majd megvalósítani.

Ha soraik rendezése után marad még pénzük idén, azt is pályázatokra költik. Elképzelhető azonban, hogy ezek 1-5 ezer forintos kiírások lesznek.

„Szerencsére van egy nagy nyomatónk, legrosszabb esetben a saját pénzünket nyomtatjuk majd”

–mondta az elnökségi tag,hozzátéve így továbbra is szervezhetnek figyelemfelkeltő akciókat.

A láthatatlan jelölt

Választási matrica. Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

Az elnökségi tag hozzátette, tervezik további 149 Facebook-csoport létrehozását, sok új területtel kívánnak foglalkozni. Szociális és fogyasztóvédelmi témákra koncentrálnának majd többek között. Kérdésünkre válaszolva elmondta, nem terveznek rátelepedni a kormányellenes civil tüntetésekre, de több passzivistájuk is részt vesz rajtuk magánemberként. Elmondta, napi 300-400 ezer érdeklődő szeretne hozzájuk csatlakozni, egy kis türelmet kérnek, amíg mindenkivel fel tudják venni a kapcsolatot, ráadásul a régi tagoktól is meg kell valahogy szabadulniuk. Hozzátette, még mindig éri őket kritika, amiért nem léptettek vissza jelöltjeiket. Leginkább a Láthatatlan embert támadják, aki kitakarta Szél Bernadettet Pest megye 2-es választókerületében. Az mindenesetre biztosnak tűnik, hogy ezt a jelöltjüket be tudják majd juttatni a Parlamentbe, hiszen valószínűleg nem veszi majd észre senki.

Már ötezer jelentkező

„A választások óta 4-5 ezren jelentkeztek a Momentumhoz. Sokan aktivisták, mások párttagok szeretnének lenni”

– mondta Orosz Anna, a párt elnökségi tagja. Hozzátette, a mozgalmi irányelvükhöz rengeteg emberre van szükségük, ezért nagy segítség a sok jelentkező. Hozzátette, a külképviseleti szavazatokkal együtt körülbelül 195 ezren voksoltak rájuk, ez már valamivel meghaladja a három százalékos arányt. Szerinte egy mindössze a másfél éve a nyilvánosság előtt működő párttól, amelyik minimális költségvetésből dolgozik, ez jó eredmény.

Tüntettek a kormány ellen. Fotó: Halász Nóra

Tudják, hogy sokan szimpatizáltak velük, de azért nem szavaztak rájuk, mert úgy gondolták, úgysem jutnak a Parlamentbe. Hangsúlyozta, nehéz helyzetben lennének parlamenti pártként, mert a Fidesz kétharmados többségnek köszönhetően feleslegesen adnának be módosítókat. Szerinte jelenleg többet tehetnek kívülről, mozgalomként, mintha bejutottak volna.

Elmondta, magánemberként több párttag is utalt az Együttnek, mivel Juhász Péteréknek vissza kell fizetniük a kampánypénzt, mert nem érték el az egy százalékot.

Ez ügyben egyébként a Momentum néhány napja az Alkotmánybírósághoz fordult, szeretnék elérni, hogy a fél százalékot elérő pártoknak ne kelljen visszafizetniük a támogatást. Kérdésünkre válaszolva elmondta, az MKKP-hez hasonlóaan náluk is van néhány jelölt, aki egyéniben nem érte a két százalékot. A legtöbb helyen ők azonban nem költötték el az egymillió forintot, így nem okoz gondot annak visszafizetése. Orosz Anna hozzátette, május elsejére tüntetés szerveznek a Szabadság-térre, “Harcra magyar” címmel, ahol bemutatják, szerintük milyen eszközökkel bonthatják le Orbán Viktor rendszerét.