Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Kövérék továbbra is kedvelik Fenyő volt bizalmasának cégét

Kövérék továbbra is kedvelik Fenyő volt bizalmasának cégét

Február végén hozták nyilvánosságra annak a közbeszerzésnek az eredményét, amelyet szolgálati alsó- és felsőruházat beszerzésére írtak ki az Országgyűlési Őrség számára, nettó 355 millió forint értékben. Az Országgyűlés Hivatalának döntése már önmagában is érdekes, de valójában a nyertes cég ismeretében vált még érdekesebbé a napokban:

a tendert ugyanis az a Milipol Zrt. nyerte meg, amely a meggyilkolt Fenyő János médiavállalkozó egykori bizalmasa, Székely Herbert tulajdonában áll.

Gyárfás Tamás másfél hónappal későbbi, keddi őrizetbe vétele után kevés szó (valójában egy szó sem) esett Székely személyéről, pedig a gyilkosság utáni években sokszor került elő Fenyő volt titkárának a neve.

Perczel Tamás, a médiacézár pszichológusa halála előtt egy dokumentumfilmben megnevezett három embert, akiknek érdekükben állhatott Fenyő elhallgattatása: Gyárfás Tamáson és Princz Gábor volt Postabank-vezéren kívül Székely Herbertet is ezek közé sorolta.

Számvetés | teljes dokumentumfilm sorozat

Színes, magyar dokumentumfilm sorozat, 2005 A film hőse, Perczel Tamás a szocializmusban pszichológus, a kapitalizmusban befektetési tanácsadó volt. Korunk hőse, akinek életútja bepillantást enged a rendszerváltozás utáni amorf világ titkaiba. A kép, amit a politikai elitről, a politikai és gazdasági hatalom újrafelosztásáról rajzol, lehangoló, de nem csak ezért érdekes.

A pszichológus állítása szerint

Székely volt az, aki egy terhelő adatokat tartalmazó kazettával zsarolni kezdte Fenyő Jánost,

miután a Vico-tulajdonosa és Gyárfás Tamás – Horn Gyula nyomására – tűzszünetet kötött.

Bánáti János, Gyárfás Tamás meghatalmazott ügyvédje is utal szerdai közleményében a Gyárfás–Fenyő-tűzszünetre, amikor azt írta, ügyfele „több órás vallomásában részletezte Fenyő Jánossal kialakult vitáját, majd az ezt követő megbékélést”.

A Gyárfás Tamást szállító gépkocsi kedd éjszaka elhagyja a Gyorskocsi utcai fogda épületét. Fotó: Veres Viktor

Fenyő János egykori bizalmasának cége 2010 előtt

még Combat Kft. néven tarolt az MSZP–SZDSZ-kormányok alatt kiírt állami közbeszerzéseken.

Már a Horn-kormány idején jól prosperált a cég, amely a kormányváltás előtt – a hírek szerint bőven a beszerzési ár felett – szállított kiképző-gyakorló helikoptereket a honvédelmi tárcának. Ez akkor még a Fidesznek is szúrta a szemét, Hende Csaba későbbi honvédelmi miniszter a korrupció tipikus példájaként említette az esetet.

A második Orbán-kormány hatalomba lépése után egy rövid ideig nem adott életjelet magáról a cég, de

a 2011-es névváltást követően már Milipolként nyerte újra az állami tendereket.

A céginformációs adatokból kiderül, hogy 2016-ig évente átlagosan mindössze 1 milliárd forint körüli nettó árbevételt produkált a cég, majd a 2017-es összeg hirtelen megugrott és csaknem elérte a 7,7 milliárd forintot, az adózott eredmény pedig a majdnem 2 milliárdot. (A cég beszámolási időszaka ekkor már egy ideje nem a naptári évre, hanem a 10.01.-09.30. közötti időszakra vonatkozott.)

Kövér László, az Országgyűlés elnöke megszemléli a 2013. január elsejével megalakuló Országgyűlési Őrség ünnepélyes eskütételét a Parlament Kupolateremében 2012. december 28-án. MTI Fotó: Beliczay László

A sajtóban 2015-ben bukkantak fel az első hírek arról, hogy Székely cége újra rendszeres szereplőjévé vált a hazai közbeszerzéseknek. A Magyar Nemzet írt először arról, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság csaknem 400 millió forintot fizetett a Milipolnak a Mohácsnál kiépítendő folyami határőrizeti rendszerre, de a hőkamerákkal gondok adódtak.

A Simicska Lajos tulajdonában álló lap ezután sorra számolt be a győztes tenderekről (például itt és itt), amelyeket úgy összegeztek: másfél év alatt csak az ORFK-től közel egymilliárdos megrendeléshez jutott Székely cége, de időközben a Kövér László alá tartozó Országgyűlési Őrséget is ellátták különböző felszereléssel.