Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Kényszervallatásra is felkészítették a Soros-alapítvány munkatársait

Kényszervallatásra is felkészítették a Soros-alapítvány munkatársait

Azóta, hogy a Die Presse cikke nyomán a 444.hu csütörtök este megírta, a Nyílt Társadalom Alapítványok (Open Society Foundations) harminc év után elhagyja Budapestet, s Berlinbe teszi át székhelyét, Soros György szervezete hivatalosan nem reagált a patinás osztrák lap információjára. S bár a helyzet péntek délutánra sem változott, Csontos Csaba, az OSF magyarországi kommunikációs igazgatója a Zoom.hu kérdéseire annyit elmondott:

„Jelenleg is zajlik annak vizsgálata, hogy milyen opciók lehetségesek, ha az országgyűlés elfogadja a Stop, Soros!-törvényt.

Nincsenek illúzióink, mert kormánypártok kardinális kérdésként kezelték és kezelik a törvénycsomagot, vagyis biztosak lehetünk abban, hogy az újjáalakuló parlament elfogadja azt.

Ha munkatársaink személyes biztonsága, valamint a szervezet működésének érdekében lépni kell, akkor megeshet, hogy olyan országba tesszük át székhelyünket, amely valóban nyílt társadalmú, sokszínű és demokratikus. Úgy élni és dolgozni, hogy a kollégáimat és a szervezetet folyamatosan támadják, ellenségképpé teszik, nem lehet.”

Csontos hozzátette: ott, ahol a kormánypolitika nyomán rendőrt hívnak egy fejkendős lányra vagy éppenséggel leordítják egy tinédzser fejét a buszon, nagyon nehéz létezni.

„Rendkívül fenyegető ilyen hangulatban élni, dolgozni, és mi nem szeretnénk veszélyeztetni a kollégák testi épségét” – mondta Csontos, aki aláhúzta: „A Magyarország iránt elkötelezettsége sem Soros Györgynek, sem az OSF-nek nem változott. Továbbra is fontosak számunkra a kiszolgáltatott sorsú, sérülékeny, támogatásra szoruló emberek és a velük dolgozó civil szervezetek, vagyis bárhol is leszünk, támogatjuk majd őket. Hogy a támogatások volumene mennyiben változik, megváltozik-e, arra e pillanatban csak azt tudom mondani: ez mindig a programoktól függött és függ majd a továbbiakban.”

Fotó: Halász Nóra

Csontos többet nem kívánt – nem tudott – mondani. Az ügyet és a szervezetet jól ismerő forrásaink szerint ugyanakkor biztosra mondható: megszűnik a budapesti központ.

Ezzel kapcsolatban támadt is némi zavar a Nyílt Társadalom Alapítványok köreiben, mert bár a dolgozók tisztában voltak a döntéssel, amelyet Patrick Gaspard, az OSF elnöke – szűk körben – közölt, váratlanul érte őket, hogy nem egy közlemény, hanem egy újságcikk nyomán kerültek be a hírfolyamba.

Ezzel együtt a budapesti OSF-iroda dolgozóit már csak azért sem érte nagy meglepetés, mert

nem csupán korábban értesültek a döntésről, hanem ajánlatot is kaptak a továbbfoglalkoztatásra az új állomáshelyen.

Ez praktikusan berlini költözést jelent, de – tudomásunk szerint – egy „átmeneti” bécsi telephelyre is szól az ajánlat, ha a német főváros (elsőre) túl messze lenne a magyar munkatársaknak.

Tudomásunk szerint e pillanatban 174-en dolgoznak Budapesten; ebből 100-an magánál az alapítványnál, 74-en pedig háttér- és adminisztrációs területeken (HR, marketing, jog, adomány stb.) tevékenykednek. Ezeket a munkatársakat egyébként folyamatosan „trenírozták” a kormányzati támadások miatt, például arra is felkészítették őket, miként reagáljanak, ha a rendőrség házkutatást tartana az irodában, esetleg el is vinne kollégákat.

Úgy tudjuk, ezeken a tréningeken – szakemberek bevonásával – rendőrségi kihallgatásra, sőt kényszervallatásra is fölkészítették a Soros-alapítvány munkatársait,

mondván, „sosem lehet tudni, meddig megy el a hatalom”. Ezzel kapcsolatban Csontos Csaba tavaly novemberben a Hír TV-ben arról beszélt, mennyire méltatlan, hogy megkérdőjelezik Soros György magyarságát, továbbá „lehallgatják munkatársait és nemzetbiztonsági kockázatnak tekintik”.

Fotó: Halász Nóra

A döntés hátterében – mint arra Csontos most is utalt – felsejlik, hogy az április 8-án harmadszorra is kétharmaddal megválasztott Orbán-kormány az első megszólalások között tett említést arról: az előkészítés alatt álló Stop, Soros!-törvénycsomagot mihamarabb, még e tavaszon előveszik, s nyilván megszavaztatják a parlamentben. Orbán Viktor miniszterelnök legfőbb kampányeleme is az úgynevezett sorosozás volt, olyannyira, hogy a választások előtt március 15-i beszédében, valamint a Kossuth Rádióban is nyíltan beszélt arról: Soros Györgynek és csapatának (vö. úgy 2000 embernek) nincs helye Magyarországon, legalábbis az üzletember „embereként” nincs. Kisvártatva megjelent a „Figyelő-szaknévsor” is.

Mint köztudomású: Orbán Viktort, számos kormánytagot és megannyi jelentős állami vagy Fidesz-közeli potentátot Soros-ösztöndíjak segítettek hozzá karrierjük elindulásához (részben még a Kádár-rendszer idején). A Nyílt Társadalom Alapítvány honlapján egyébként föllelhető egy összefoglaló dokumentum a szervezet 30 éves magyarországi történetéről. A Zoom.hu a támogatott alapítványok egyikének működését e dolgozatban mutatta be.