Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Fejlemények a Gyárfás-ügyben: előkerülhettek a zsarolásra használt eredeti felvételek – Ihász védője cáfol

Fejlemények a Gyárfás-ügyben: előkerülhettek a zsarolásra használt eredeti felvételek – Ihász védője cáfol

Gyárfás Tamás védője szerint Portik Tamás vehette fel azokat a beszélgetéseket, amelyekből összevágtak egy felvételt Gyárfás megzsarolásához. Úgy tudjuk, előkerültek az eredeti felvételek. 

Nyomozástaktikai oka is lehet annak Gyárfás Tamás védője, Bánáti János ügyvéd szerint, hogy a Fővárosi Főügyészség nem is kezdeményezte a Fenyő János néhai sajtómágnás 1998-as meggyilkolásával összefüggésben „felbujtóként, előre kitervelten elkövetett emberöléssel” gyanúsított védence előzetes letartóztatását.

Bánáti azt követően nyilatkozott a Gyárfásra és rá várakozó újságíróknak, hogy a Budai Központi Kerületi Bíróság nem jogerősen elutasította az ügyészi indítványt, amelyben a Fővárosi Főügyészség Gyárfás házi őrizetének elrendelését kezdeményezte. Helyette lakhelyelhagyási tilalmat rendelt csak el a Nap Tv egykori tulajdonosával és a Magyar Úszószövetség volt elnökével szemben. (A bíróság hivatalos közleménye itt olvasható.)

A végzés nem jogerős, mivel az ügyészség a házi őrizet elrendeléséért fellebbezett, a Gyárfás és védője pedig azért, hogy semmiféle kényszerintézkedést ne rendeljen el a bíróság. Jogerős döntés a Fővárosi Törvényszék gyakorlata szerint két héten belül várható.

Fotó: Halász Nóra

Bánáti elmagyarázta: ha az ügyészség azt kezdeményezte volna, hogy Gyárfást a bíróság helyezze előzetesbe,

akkor nemcsak a bíróságnak kellett volna átadniuk az indítványukat alátámasztó valamennyi bizonyítékot, hanem a gyanúsítottnak és az ő védőjének is.

Abban az esetben viszont, ha csak házi őrizet vagy lakhelyelhagyási tilalom elrendelését kéri az ügyészség, a törvény szerint csupán azokat a bizonyítékokat ismerheti meg a gyanúsított és védő, amelyek „gyanúsított általi megismerése nem veszélyezteti a nyomozás érdekeit”.

Bánáti szerint egy titokban készült és Gyárfás által hevenyészetten összevágottnak, valamint csúsztatásoktól hemzsegőnek tartott hangfelvételen kívül az ügyészség más bizonyítékot nem tárt eléjük, mert az eljáró ügyész szerint minden más bizonyíték megismerése az eljárás jelenlegi szakaszában még súlyosan veszélyeztetné a nyomozás érdekeit, ha Gyárfás már most megismerhetné a többi bizonyítékukat.

Megkérdeztük erről a Fővárosi Főügyészséget. Bagoly Bettina szóvivő azonban csak annyit mondott: a főügyészség korábban már nyilvánosságra hozta, hogy miért csak házi őrizet elrendelésére tett indítványt. (Közleményük itt olvasható.) Eszerint: a főügyészség álláspontja az, hogy a gyanúsított személyi körülményeire, eddigi életvezetésére, valamint arra tekintettel, hogy a nyomozó hatósággal együttműködő magatartást tanúsított, az előzetes letartóztatással elérni kívánt célok ezzel az enyhébb kényszerintézkedéssel is biztosíthatók. A védő feltételezését a főügyészség nem kívánta kommentálni.

Azt az egyetlen bizonyítékot, amit Gyárfás és védője a nyomozási bíró előtt megismerhetett, tavaly ősszel maga Gyárfás adta át a rendőrségnek.

Sem Bánáti, sem Gyárfás nem akart arról beszélni, hogy mi hangzott el a felvételen. Bánáti csak azt a vélekedést erősítette meg, hogy a felvételt minden bizonnyal Portik Tamás rögzíthette (vagy egy harmadik személy, de az biztos, hogy nem Gyárfás), mivel a felvételeken vele beszélget Gyárfás Tamás.

A sportdiplomata a hatóságok előtt tett vallomására hivatkozva Bánáti az előbbiekhez még hozzátette: a hanganyagot minden bizonnyal több beszélgetésből vágták össze. Megismételte: nem tudja, milyen bizonyítékai vannak még a rendőrségnek, hogy mire alapozták Gyárfás Tamás meggyanúsítását, de abban biztos: amiket eddig megismert, azok még a vádemeléshez sem lesznek elegendőek, nemhogy védence elítéléséhez.

Fotó: Halász Nóra

Az ominózus felvételt valaki 2017 őszén dobta be Gyárfás postaládájába. A bíróság folyosóján a „címzett” erről csak annyit mondott, hogy amint megkapta, azonnal át is adta a felvételt a rendőrségnek.

– Nem jutottunk el odáig, hogy bármit is kérhettek volna – mondta arra a kérdésre, mit kértek a zsarolók cserébe, hogy a szóban forgó hangfelvételt ők ne adják át a rendőrségnek.

Az nem egyértelmű, de több mint valószínű, hogy ugyanarról a hangfelvételről lehet szó, amit a magyar rendőrség kérésére a szlovák hatóságok Jozef Rohác testvérénél kerestek. Rohác testvére szerint nem találták meg, amit kerestek. (Erről bővebben itt.) Más források szerint viszont megtalálták azokat a felvételek, amelyekből a „zsaroló kazettát” összevágták.

Gyárfás azonban nemcsak a rendőrségre juttatta el a felvételt, amivel megzsarolták. Annak leiratát egy kettőjük közti nem hivatalos beszélgetés alkalmával átadta Ihász Sándornak, a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség tavaly decemberben menesztett vezetőjének is.

Még javában folyt Gyárfás bírósági meghallgatása, amikor később délelőtt a Központi Nyomozó Főügyészség közleményben tudatta: a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése nyomán bűnpártolás gyanúsítottjaként hallgatták ki Ihász Sándort, akit tavaly decemberben indoklás nélkül váltott le posztjáról Polt Péter legfőbb ügyész. (Akkori tudósításunk itt olvasható).

A Központi Nyomozó Főügyészség szerint Gyárfás tanácsért ment Ihászhoz, hogy mi tévő legyen a felvétellel, amellyel zsarolni próbálták (bár a mai nyilatkozata szerint odáig nem jutottak el). Ihásznak azonban – az ellene megfogalmazott gyanúsítás szerint – fel kellett volna ismernie, hogy

a leirat más bűncselekmények gyanúját is felveti, és meg kellett volna tennie a szükséges lépéseket,

de nem tett semmit. (Részletesen az Ihász elleni eljárásról itt olvashat.)

Sem Gyárfás, sem Bánáti nem kívánta kommentálni az Ihász elleni eljárást.

Papp Gábor ügyvéd, Ihász Sándor volt főügyész védője a Zoom.hu megkeresésére elmondta: Ihász nem tett vallomást. Panaszt jelentett be a gyanúsítással szemben. Annak elbírálása után ténybelileg és jogilag is pontról pontra cáfolni fogják a gyanúsításban felsorolt állításokat. Előbb azonban a hatósággal kívánják majd közölni az érveiket, és csak az utána állnak majd ki a nyilvánosság elé.

Ihász Sándor. MTI Fotó

Sem Gyárfás, sem Bánáti nem kívánt reagálni Kovács Lajos ezredesnek, az ORFK korábbi döglött ügyek osztályvezetőjének nyilatkozataira sem, amelyek szerint Gyárfás több tízmillió forintot fizetett az évek során Tasnádi Péternek, az alvilág egykori erős emberének, mivel az elhitette vele, hogy a kérésére (mármint Gyárfáséra) ő likvidáltatta Fenyőt. (Háttér erről itt.)

Arról, hogy megbízást kapott Gyárfástól Tasnádi Fenyő meggyilkolására, Tasnádi Péter a Fenyő-gyilkosság perén is beszélt, a gyilkosság végrehajtásával vádolt Jozef Rohác perében. A tárgyalásra

tanúként idézték Gyárfást is, ám végül úgy küldték haza, hogy meg sem hallgatta őt a bíróság.

Bánáti szerint ez azért történt, mert Tasnádi olyan zavaros, ellentmondásos és hihetetlen történettel állt elő, hogy a bíróság nem tartotta szükségesnek Gyárfás meghallgatását.

Gyárfásnak Portik Tamással való viszonyáról Bánáti azt mondta: 1994-1995-ben egy ingatlanközvetítő révén ismerkedtek meg, egy ingatlan bérbeadása kapcsán. Később egy Gyárfás számára előnyös ingatlancsere is lezajlott köztük a 2000-es évek közepén. Egyebekben nyilvánosan nemigen találkoztak, legfeljebb az utcán beszélgettek, ha összefutottak.

Gyárfás amúgy láthatóan megtörten, de a legtöbb ismert emberhez képest, aki ellen bűnvádi eljárás indult, higgadtan, méltósággal állta a kérdéseket a bíróságon az újságírók előtt, bár a legtöbbre a védője válaszolt helyette.

– Megalázó volt az elfogásom – mondta. – Mentem az autóval, egyszer csak megállítottak és megbilincseltek. Nem számítottam rá. Odabent már rendkívül korrektek voltak velem a nyomozók, tényleg egy rossz szót nem szólhatok rájuk.

Ez után még akkor eredt el a nyelve, amikor arról kérdezték, mi lesz a nemzetközi úszószövetségben betöltött elnökségével. Azt mondta, beszélt a FINA vezetőivel, ők bíznak benne. Majd hosszan és lelkesen sorolta azokat a rendezvényeket, amelyeket az elkövetkező hetekben, hónapokban Budapesten tartanak és amelyeken ő, ha a későbbiekben sem helyezik házi őrizetbe, részt fog venni.