Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A volt főügyészt is meggyanúsították a Gyárfás-ügyben

A volt főügyészt is meggyanúsították a Gyárfás-ügyben

A Központi Nyomozó Főügyészség hivatalos személy hivatali eljárása során, hivatali kötelessége megszegésével elkövetett bűnpártolás bűntette miatt gyanúsítottként hallgatta ki dr. I. S. P. volt főügyészt, aki 2017 decemberéig volt Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség vezetője. 

A Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentésére indított nyomozás során, 2018. április 20-án, a Központi Nyomozó Főügyészség házkutatást tartott. A gyanúsítottat (aki megerősített információnk szerint dr. Ihász Sándor lehet) a házkutatás után kihallgatták – olvasható a közleményben.

A közölt megalapozott gyanú lényege szerint, a volt főügyész az akkori, illetve korábbi hivatali beosztásából eredően hivatalos tudomással rendelkezett arról, hogy az Fenyő-gyilkosság felbujtója továbbra is ismeretlen, és azt is tudta, hogy a felbujtó felderítése érdekében a hatóságok évek óta erőfeszítéseket tesznek.

A gyanú szerint a volt főügyész 2017 októberében a Fenyő János sérelmére megvalósított emberöléssel kapcsolatos beszélgetésekről készült hangfelvételek leiratát átvette a hivatali helyiségében. A leirat átadója az időközben felbujtással meggyanúsított (Gyárfás Tamás – a szerk.) egyik személy volt, aki azért fordult az általa személyesen ismert gyanúsítotthoz, hogy tőle tanácsot kérjen.

Dr. I. S. P-nek fel kellett ismernie, hogy a leiratban foglaltak olyan új bizonyítékok, amelyek jelentős mértékben hozzájárulhatnak az emberölés felbujtójának azonosításához,

e személy, vagy személyek büntetőjogi felelősségre vonásához. Ennek ellenére a törvényben előírt ügyészi kötelességeit, így azt, hogy a felmerült bizonyítékokat a nyomozó hatóság részére átadja, nem teljesítette, az átvett leiratot hivatali helyiségében tárolta. Ezen bizonyítékok a Központi Nyomozó Főügyészség által korábban lefolytatott házkutatás során kerültek lefoglalásra.

Az emberölés felbujtóinak gyanúsítotti kihallgatását követően kerülhetett sor dr. I. S. P. gyanúsítotti kihallgatására. Dr. I. S. P. a gyanúsítás ellen panasszal élt, vallomást nem tett. A továbbiakban szabadlábon védekezik.

 

Leváltották a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség vezetőjét

Leváltották a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség vezetőjét Polt Péter legfőbb ügyész nem indokolta Ihász Sándor váratlan menesztését. Indoklás nélkül visszavonta Ihász Sándor fővárosi fellebbviteli főügyész vezetői kinevezését Polt Péter legfőbb ügyész – értesült a Zoom.hu. A döntést csak az Ügyészségi Közlönyben tették közzé. Ihász leváltásának okáról a Legfőbb Ügyészségen senki nem akart nyilatkozni.