Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Fegyelmikkel tenne rendet soraiban május végére az LMP

Fegyelmikkel tenne rendet soraiban május végére az LMP

A következő bő egy hónapban csaknem tucatnyi fegyelmi eljárást visznek végig az LMP-ben, hogy a május végére tervezett tisztújító kongresszusra lezárják a belső vitákat. Addig egymást érik majd a szombatokra időzített fegyelmi tárgyalások. Ezek jobbára azok ellen indultak, akik az április 8-i választást megelőzően szembefordultak a párt önálló indulását megszabó hivatalos döntéssel, és vagy visszaléptek más, esélyesebb ellenzéki jelölt javára, vagy éppen ezeket a lépéseket egyengették.

Az első tárgyalás botrányba fulladt

A sort múlt hét szombaton kezdték. Akkor a Zoom.hu információi szerint két visszalépő egyéni képviselőjelölt meghallgatását tervezték: Kassai Dánielét, aki Kunhalmi Ágnes, az MSZP-Párbeszéd közös jelöltje javára lépett vissza Budapesti 15-ös választókerületben, valamint Ságodi Zoltánét, aki pedig a jobbikos Kepli Lajos érdekében tette meg ugyanezt Veszprém 2-es választókerületében.

Felemás siker

A két LMP-s visszalépés felemás sikert hozott: míg a fővárosi körzetben Kunhalmi így fölényesen tudta verni fideszes ellenfelét (46 illetve 39 százalékot kaptak), addig a balatonfüredi központú körzetben Kepli ennek ellenére is jelentősen alulmaradt a kormánypárti jelölttel szemben (50 illetve 34 százalékot kaptak).

A két visszalépő jelölt múlt szombati fegyelmi tárgyalásán azonban nem tudták lezárni ügyüket, mert az esemény félbeszakadt két vezető LMP-s politikus afférja miatt. A Zoom.hu is írt róla, hogy súlyos nézeteltérés alakult ki Sallai R. Benedek országos titkár és Hadházy Ákos lemondott társelnök között.

Hadházy Ákos Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

Információink szerint az affér akkor történt, amikor Kassait már meghallgatták, Ságodit még nem, Hadházy pedig tanúként volt jelen, bár

a folytatásban az ő fegyelmi tárgyalását is megtartották volna, amiért a hivatalos irányt megkerülve az ellenzéki koordinációról tárgyalt más pártokkal.

Éppen ez volt a két politikus közti, közismert konfliktus forrása is: míg Sallai R. Benedek – a pártból még 2016-ban távozott, de az LMP-re továbbra is jelentős befolyással bíró Schiffer Andráshoz hasonlóan – az önálló indulás és a különutas politika híve volt, Hadházy ezzel nyíltan szembement.

Sallai R. Benedek MTI Fotó: Kovács Attila

Az affér Hadházy verziója szerint úgy zajlott, hogy Sallai meg akarta őt ütni, de a jelenlevők ebben megakadályozták, ezért végül csak lelökte őt a székről, mire beverte a fejét, mentők vitték el, és a kórházból saját felelősségére távozott az aznap esti kormányellenes tüntetésre. Sallai viszont a Zoom.hu-nak utóbb azt mondta: „nem ütöttem meg,

nem tettem vele olyat, ami miatt orvosai ellátásra szorult volna, de még azt sem hiszem, hogy lelöktem a székről, inkább csak leborult”.

Ez az ügy újabb fegyelmit generált, mivel az LMP-ben gyorsan eljárást indítottak Sallai ellen. Sallai erről a Zoom.hu-nak azt mondta: „Ragaszkodom a tagságomhoz, és csak akkor fogok távozni, ha kizárnak”. Sallaival szemben amúgy párton kívüli eljárás is indulhat, mivel Hadházy rendőrségi feljelentést tett tettleges becsületsértés és garázdaság miatt.

Folytatják, és jönnek a többiek is

A múlt hét szombaton félbeszakadt fegyelmi tárgyalásokat információink szerint egy következő alkalommal, április 28-án szombaton folytatják. Ám addig is lesz dolga a párt fegyelmi bizottságának, mivel további visszalépők, és pártukázt-sértők elleni eljárásokat kezdenek el – első körben most, április 21-én, szombaton.

További négy visszalépő egyéni képviselőjelölt ellen is indult ugyanis fegyelmi eljárás:

 • Ábrahám Júlia ellen, aki Budapest 10-es választókörzetében lépett vissza (itt ellenzéki jelölt, az MSZP-Párbeszédes Szabó Tímea győzött 12 százalékos előnnyel a fideszes előtt)
 • Doszpoly Botond ellen, aki Borsod-Abaúj-Zemplén megye 2-es választókörzetében lépett vissza (lépése hiábavaló volt, mert itt a fideszes jelölt 8 százalékos előnnyel győzött)
 • Tenk András ellen, aki Budapest 17-es választókerületében lépett vissza (nem hiába, mivel itt ellenzéki győzött, az együttes Szabó Szabolcs 5 százalékkal verte a fideszes jelöltet)
 • Kiss Csaba ellen, aki Pest megyei 5-ös választókerületben lépett vissza (ám ez sem segített az ellenzéken, mivel végül mintegy 7 százalékos előnnyel győzött a kormánypárti jelölt)

Ungár Péter Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

Rajtuk kívül a Zoom.hu információi szerint az LMP elnökségi tag Ungár Péter ellen is indul fegyelmi, amiért Hadházyhoz hasonlóan a különutas politikát előíró kongresszusi döntést megkerülve az ellenzéki jelölt-koordináció útját egyengette. (Ungár Péterről a Zoom.hu portrécikke itt olvasható, itt pedig arról írunk, milyen szerepe lehet a bedöntött Simicska-médiaportfólió feltámasztásában.)

Hadházy egyébként korábban a Zoom.hu-nak azt mondta: „Én soha nem erőltettem magam az LMP-re, soha nem kértem pozíciót, ameddig van rám szükség, addig nyilván csinálom.”

Kétlépcsős fegyelmi fellebbezéssel

A már a múlt szombaton és a most hétvégén kezdődő eljárások azonban mind első körös fegyelmi ügyek, mivel az LMP hatályos alapszabálya szerint az ilyen eljárások kétlépcsősek: első fokon a fegyelmi bizottság jár el, a másodfokú fórum az etikai bizottság, ahová fellebbezés nyomán kerülnek az ügyek, és ez utóbbi mondja ki a “jogerős döntést”, a végleges “ítéletet”.

Szél Bernadett társelnök és több, azóta fegyelmivel érintett politikustársa a választás éjszakáján Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

Az alapszabály szerint a fegyelmi eljárás során vizsgálatot kell folytatni, és fegyelmi tárgyalást kell tartani. A fegyelmi eljárás fegyelmi határozattal zárul, mely tartalmazza a tag felmentését vagy elmarasztalását, és annak indokolását. Elmarasztalás esetén a fegyelmi büntetés lehet:

 • figyelmeztetés,
 • megrovás,
 • pozíciókból illetve az összes párttisztségéből és a kongresszusi küldöttségből való elmozdítás,
 • pozícióktól illetve párttisztségektől és a kongresszusi küldöttségtől való eltiltás 1-5 évre
 • országgyűlési képviselői, európai parlamenti képviselői, helyi önkormányzati képviselői,
  főpolgármesteri és polgármesteri jelöltségtől való eltiltás 1-5 évre
 • a párt által állami és helyi önkormányzati szervekbe és gazdasági társaságokba delegálástól való eltiltás 1-5 évre,
 • kizárás

Az elsőfokú fegyelmi bizottsági illetve a másodfokú etikai bizottsági tárgyalások nem nyilvánosak, az ott elhangzottakról pedig a résztvevők azért sem beszélhetnek, mert azzal egy újabb fegyelmi eljárás alapjául szolgáló vétséget követnének el. A Zoom.hu-nak az egyik érintett név nélkül csak annyit mondott:

“Vagy zárjanak ki, vagy mentsenek fel, a kettő közötti maszatolás ne legyen, annak nincs értelme.”

A fegyelmi bizottság elnökét, Ványi Ambrust a részletekről hiába kérdeztük, ő sem nyilatkozhat. Kanász-Nagy Máté, az LMP szóvivője pedig a Zoom.hu kérdésére a fegyelmi tárgyalásokról annyit mondott: sem azok számát, sem azok állását nem közlik, majd csak az eredményüket, ha lezárultak. Végleges döntésre még a május végi kongresszus előtt számítani lehet – tette hozzá.