Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Egyedül Pécsen valósult meg a vásárhelyi modell

Egyedül Pécsen valósult meg a vásárhelyi modell

Egyetlen független jelöltnek, Mellár Tamásnak sikerült a választáson a fideszes jelöltet legyőzni. Az események mélyére ásva, az derült ki, hogy nem is annyira meglepő az eredmény.

Mellár Tamás 21 988, Csizi Péter 20 702 szavazat. Ez lett a hivatalos végeredménye annak a pécsi körzetnek (hivatalosan: Baranya 1-es választókerület), ami országos szinten meglepetést keltett, de aminek sikerében helyi szinten is csak reménykedett előzetesen az ellenzék. Ha csak a kampánytechnikát nézzük, akkor azt láthattuk,

Csizi nagy erőket mozgósított, rengeteg aktivistával dolgozott, a plakátjaival letarolta a várost. Mellár viszont tartotta a lépést az utcán a nála majd 30 évvel fiatalabb fideszessel, utcafórumok tömegét tartotta a város forgalmas pontjain.

Nem véletlenül emelte ki Mellár professzor még az eredmények ismerete előtt a választás estéjén, hogy jó előérzete van, mert lelkes és profi csapattal dolgozott. A két nagy mozgósító erejű jelölt versenyében végül Csizi 3000-el több szavazatot kapott, mint 4 éve, de ami az MSZP-s Tóth Bertalannal szemben elegendő volt, az Mellár ellen már kevésnek bizonyult.

Csizi Péter MTI Fotó: Kovács Tamás

A pécsi Márki-Zay

Horváth Csaba politológus, a Pécsi Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Karának docense beszélt a Zoom.hu-nak a Baranya 1-es választókerület eredményéről. Elmondta:

egyedül Pécsen valósult meg a hódmezővásárhelyi modell.

Ahogy Márki-Zay Péter el tudta hitetni az emberekkel az időközi polgármester-választáson, hogy ő az esélyes jelölt, úgy ez Mellár Tamásnak is sikerült, pedig neki nehezebb dolga volt az LMP és a Jobbik jelöltje miatt. Szerinte szintén ebbe az irányba mutat, hogy egy függetlenre szívesebben szavaznak ma, mint egy pártpolitikusra. A javára vált, hogy nem politikus, hanem szakember, így a hivatásos politikusokból kiábrándult választók is tudtak rá szavazni. Az ellenzék számára az egyik nagy tragédiája az idei választásnak, hogy kevés ilyen jelölt volt az országban – mondta a politológus.

Amíg Mellárnak nem volt egyetlen botránya se, addig Csizihez lehetett kapcsolni több helyi kínos ügyet is, mint a buszbeszerzés (aminek az ügyében azóta is nyomoznak a holland hatóságok – A szerk.), a Zsolnay-Ledina botrány vagy az Elios-közbeszerzés.

A renitens város

A politológus azt is elmondta: Pécs renitens város, a Mellárra adott szavazatok protestszavazatok voltak Csizivel szemben. A választók így büntették a Fideszt az elmaradt vagy csak tervekben létező beruházásokért, továbbá a város politikai és pénzügyi gyámság alá helyezéséért. Ráadásul Toller László óta nincs olyan képviselő, aki relevánsan tudná a város érdekeit képviselni, hatékony lobbitevékenységet ki tudna fejteni. Horváth szerint nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy a kormány már rég leírta Pécset, régóta bünteti, a gyámság alá helyezés már csak a hab volt a tortán.

Az is sokatmondó tény: amíg az Ormánságba eljutott Orbán Viktor kampányolni (Nagy Csaba mellett), Pécsre már nem ugrott be, hogy Csizi Péterért megtegye ugyanezt.

Orbán Viktor Nagy Csaba fideszes képviselőjelöltnek kampányol az Ormánságban 2018. április 3-án / Forrás: Facebook

A propaganda sem segített

A helyi sajtó nagy része – mint a városháza által fenntartott Pécsma.hu, a Mészáros Lőrinc-féle Dunántúli Napló és bama.hu is – komoly lejáratásba kezdett a közgazdász professzorral szemben, már hónapokkal a választások előtt. Valószínűleg a kampány mélypontja az volt, amikor a bama.hu arról írt, hogy „Mellár cigányokat telepítene be Pécsre?” (Ennek meg is lett az eredménye: a laptól egy újságíró és egy szerkesztő is felállt – A szerk.)

Mellette persze futott ezeken a helyeken a hagyományos Fidesz-kampány is, de – mint kiderült – jóval kevesebb sikerrel. Egy név nélkül nyilatkozó helyi kampányszakember szerint Pécsen a migránsokkal való riogatás nem volt eléggé átütő erejű. Ennek a legfőbb oka, hogy

több száz olyan egyetemi hallgató él a városban, akik a közel-kelet országaiból érkeztek, így nem a propaganda-sajtóban láttak először a pécsiek hidzsábot viselő nőt.

Az itt élők viszonyát a muszlimokhoz talán az jelzi legjobban, hogy a város egyik mindenki által ismert jelképe Gázi Kászim pasa dzsámija.

Gázi Kászim pasa dzsámija Fotó: Kovács István

Visszanyal a Soros-fagyi

A másik probléma, hogy a civilek elleni támadás Pécsen kontraproduktív volt. Hagyományosan erős a helyi civil élet (elég a Tubesre tervezett radarra gondolni, amit megfúrtak még a szocialista kormányzat alatt), és a városvezetés hiába kapacitálta arra a polgárokat, hogy ne adjanak ingatlant az általuk megbélyegzett alapítványnak, adtak, ráadásul még több százan tüntettek is mellettük. Az Emberség Erejével Alapítvány munkásságát nagyon sokan ismerik a városban, hosszú évek óta támogatják a szegény sorsú gyerekeket, az Élménytár Tanodában rengetegen megfordultak és

akkora volt a kontraszt a sorosozás és a tényleges munkájuk között, hogy finoman szólva se ment át az üzenet

– emelte ki a kampányszakember. Meg is szűntek a civilellenes megszólalások a Fidesz helyi politikusaitól január táján, de sokakban így is tüske maradt. Jól mutatja az értelmiség elszántságát, hogy vasárnap 1500-2000 ember gyűlt össze demonstrálni a Széchenyi téren a Nemzeti Együttműködés Rendszere ellen és többek között a civilek mellett. Ekkora tömeget Pécsen egyetlen párt sem tudott még megmozdítani, a Fidesz sem.