Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Arany Pálmára is esélyes orosz rendező hiányzik Cannes-ból, mert nem engedi a moszkvai bíróság

Arany Pálmára is esélyes orosz rendező hiányzik Cannes-ból, mert nem engedi a moszkvai bíróság

Nem lehet ott a cannes-i filmfesztiválon Kirill Szerebrennyikov, miután három hónappal meghosszabbították házi őrizetét.

Szerebrennyikov Nyár című filmje egyike az Arany Pálmáért versengő alkotásoknak a május 9. és 19. között megrendezendő fesztiválon. A rendező, akit Moszkvában állami támogatások elsikkasztásával gyanúsítanak, december elején nem jelenhetett meg a Bolsoj Színházban sem az általa rendezett Nurejev című balett premierjén.

Már biztosan lesz magyar film az idei Cannes-i filmfesztiválon

Már biztosan lesz magyar film az idei Cannes-i filmfesztiválon Szilágyi Zsófia első játékfilmje meghívást kapott a 71. cannes-i filmfesztiválra. Az Egy nap című alkotás a Kritikusok Hete elnevezésű párhuzamos szekcióban versenyez, ahova mindössze hét ígéretes tehetség játékfilmje kapott meghívást – jelentették be hétfőn a szervezők Párizsban.

A nemzetközi hírű rendezőt azzal gyanúsítják, hogy hogy 133 millió rubelnyi (csaknem 585 millió forintnyi) állami színházi támogatást sikkasztott el. Szerebrennyikov, a Gogol Színház 48 éves művészeti vezetője tagadta, hogy bűnös lenne és abszurdnak nevezte a gyanúsítást.

я мыслю.значит,я-есть. декарт в Спб.

Kirill/Кирилл (@kirillserebrennikov) által megosztott bejegyzés,

Az, hogy a rendezőt megfosztották szabadságától, tiltakozást váltott ki az orosz értelmiség köreiben, de Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint Szerebrennyikov ellen nem politikai ügyben, hanem gazdasági bűncselekmény miatt nyomoznak.

Szerebrennyikov A diák című filmjét (lásd leadkép) a 2016-os cannes-i filmfesztiválon Francois Chalais-díjjal tüntették ki. A rendező korábban többször bírálta az alaktói szabadságra a konzervatív értékek nevében történő nyomásgyakorlást.

MTI.