Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Péterfalvi Attila nem hozatja nyilvánosságra az Elios-jelentést

Péterfalvi Attila nem hozatja nyilvánosságra az Elios-jelentést

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) indított vizsgálatot Tényi István Elios-ügyben tett bejelentését követően, és ennek végén kiderült, egyelőre nem lesz nyilvános az OLAF-jelentés.

A “hivatásos” feljelentő, egykori Fidesz-tag Tényi azt kifogásolta, hogy a Miniszterelnökség nem hozta nyilvánosságra az OLAF jelentését az uniós finanszírozású közvilágítási tendereknél történt súlyos szabálytalanságokról, amelyek középpontjában Tiborcz István korábbi érdekeltsége, az Elios Zrt. áll.

A Magyar Idők szerdai cikke szerint a legfőbb ügyész arról adott tájékoztatást, hogy az OLAF főigazgatója 2017. december 22-én tett javaslatot arra, hogy Magyarország Ügyészsége költségvetési csalás miatt indítson eljárást az Elios Zrt. által megvalósított, az Európai Kohéziós Alapból támogatott magyarországi közvilágítási projekt miatt.

Az ügyészség kezelésében lévő ajánlás a büntetőeljárásban feljelentésnek minősül, így a NAIH elnöke, Péterfalvi Attila szerint annak megismerésére a vonatkozó jogszabály rendelkezéseit kell alkalmazni. A büntetőeljárás ezen rendelkezése nem ad arra felhatalmazást, hogy a nyomozás iratait vagy annak meghatározott részét közérdekből lehessen megismerni, mint ahogyan arra sincs jogi lehetőség, hogy annak másolatait kiadják.