Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Még mindig rengeteg tengeri élőlény pusztul el a műanyag hulladékok miatt

Még mindig rengeteg tengeri élőlény pusztul el a műanyag hulladékok miatt

Ahogy minden évben, idén is április 22-én lesz a Föld napja. A Nemzetközi Föld Napja Hálózat korábban megszavaztatta, melyik legyen 2018. kiemelt témája a három égető feladat, a műanyagprobléma, a biológiai sokféleség sérülésének problémája, illetve az extrém időjárás elleni védekezés közül. A szavazás eredményeképpen a 48. (Magyarországon a 28.) Föld napján a „Műanyagmentes világon” lesz a fókusz.

A közelmúltban jelent meg egy tanulmány, mely szerint a világ összes műanyagának 91 százalékát nem hasznosítják újra, percenként egy teherautónyi szemét kerül a világ tengereibe és óceánjaiba. A vízbe ömlő hulladéktól a tengeri élőlények – a madaraktól kezdve a bálnákon át a teknősökig – megfulladhatnak, de elpusztulnak akkor is, ha belegabalyodnak egy-egy darabba. Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) becslése szerint évente százezer állat hullik el a plasztik maradékok miatt.

Ez ellen lép fel a #BreakFreeFromPlastic mozgalom, a nemzetközi kezdeményezéshez csatlakozva több mint 1100 csoportból mintegy 1 millióan követelik, hogy az óriásvállalatok csökkentsék az eldobható, egyszer használatos műanyagok gyártását. A mozgalom kiemelten a boltok, éttermek által használt pazarlásra hívja fel a figyelmet, a csatlakozók olyan multikat próbálnak rábírni az eldobható műanyagok kivezetésére, mint a Coca-Cola, a Pepsi, a Nestlé, az Unilever, a Procter & Gamble, a McDonald’s vagy a Starbucks.

A küzdelem persze régóta tart, de a Greenpeace szerint elértük a kritikus pontot, az újrahasznosítás már kevés, az eldobható műanyagok továbbra is riasztó mennyiségben ömlenek az óceánjainkba, tavainkba, folyóinkba.

Az egyszer használatos műanyagok nem létfontosságúak, ezt a társadalom is érti, érzékeli, növekszik is az ellenérzés az ilyesfajta hulladékokkal szemben. A #BreakFreeFromPlastic mozgalom tagjai azt várják, hogy a cégvezetők tegyenek valódi lépéseket a környezet védelméért, és sürgősen hagyjanak fel a felesleges műanyag csomagolóanyagok használatával.

„Az egyszer használatos eldobható műanyagok visszaszorítása érdekében a magyar kormánytól is intézkedéseket várunk.

Gazdasági és jogi eszközöket kell alkalmazni annak érdekében, hogy radikálisan visszaszorítsuk az eldobható műanyag italos palackok használatát, és megszabaduljunk a műanyag zacskóktól”

– mondta Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője.