Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Közösségi finanszírozásból indítanának hetilapot a Magyar Nemzet újságírói

Közösségi finanszírozásból indítanának hetilapot a Magyar Nemzet újságírói

Minimális online hátterű, hetente megjelenő lap szerepel a tervek között. Több nagyvállalkozó visszamondta a támogatást, mondván: „öngyilkosság” lenne belevágni. Ungár Péter vásárlási szándéka fix, ám nem tudni, mire megy Simicska Lajossal.

„Úgy döntöttünk, nem várunk külső befektetőre, ez az opció úgy tűnik, hogy nem működik.

Megpróbáljuk közösségi finanszírozásból folytatni: hetilapot indítanánk, egy vékony online háttérrel.

Ebben van most realitás” – mondta a Zoom.hu-nak a múlt kedden bezárt Magyar Nemzet utolsó főszerkesztő-helyettese.

György Zsombor még reménykedik. Fotó: Veres Viktor

Aprópénzből hetilapot

György Zsombor szerint ezt „aprópénzből” meg lehet csinálni. Várják, hogy jelentkezzen valaki, aki ennek elindításában anyagi segítséget nyújtana. Egyelőre pénzt nem, csak információt gyűjtenek, és a jogi hátteret szervezik a kollégáival.

A hetilap éves előfizetési díja – számításaik szerint – 20-25 ezer forint lenne. A utolsó főszerkesztő-helyettes szerint reális cél lehet a heti 30 ezres példányszám. Mint mondta: százával érdeklődnek civilek, hogy olvasnának egy ilyen kiadványt. Mindehhez azonban induló tőkére van szükségük. Ha lenne néhány millió forintjuk, akkor bele tudnának vágni.

„Egyelőre félnek a befektetők. Egy milliárdos nagyvállalkozó már majdnem igent mondott, de aztán visszalépett, mert szerinte öngyilkosság lenne ilyen politikai környezetben nekivágni. Félnek, de bízunk benne, hogy találunk valakit”

– mondta a György Zsombor.

Reményei szerint az alaptőke után az egész folyamat átfordulhat az önfenntartás felé. Eleinte biztosan nem lenne nagy hasznuk, de egy idő után a hirdetők is megtalálhatják őket.

Az induláshoz 15-20 kollégára van szükség, ez a létszám később bővülhetne.

Kérdésünkre válaszolva elmondta: a szombati szamizdat számból után 425 ezer forintjuk maradt, amit jótékony célra fordítanak. Az még nem dőlt el, hogy melyik szervezetnek tudnak majd segíteni.

Múlt szombaton szamizdat kiadványt terjesztettek a Magyar Nemzet bezárása miatt tartott megemlékezésen a Pethő utcában. Fotó: Halász Nóra

A Magyar Nemzet és a bedöntött Simicska-portfólió megvásárlására irányuló tárgyalásokról eközben kevés konkrétumot tudni. Annyi biztos, hogy az LMP elnökségi tagja, Ungár Péter vételi ajánlatot tett még a múlt héten a Nemzet Lapkiadó Kft.-re. A Zoom.hu azt is megírta, hogy Ungár időközben külföldi befektetőket keresésébe kezdett.

Számításaink szerint ugyanis édesanyjával, a Terror Háza-igazgató Schmidt Máriával közös családi cége révén Ungár ugyan mintegy 7,4 milliárd forintos vagyonnal bír, de ez szinte kizárólag nehezen pénzzé tehető részvényekben van, így egyedül aligha van 1,5 milliárd forintja, amekkora összegen a hírek szerint az üzlet megköttethetne.

Ungár Péter nem nyilatkozik, amíg a tárgyalások le nem zárulnak Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

Ezért Ungár a múlt hét második felében külföldre utazott, hogy saját, mozdítható forrásainak szűkössége és médiavásárlási terveinek volumene miatt befektetőtársakat hajtson fel.

A Zoom.hu információi szerint a médiában egyelőre csak Reflektor nevű blogjával jelen lévő Ungár elsősorban Ausztráliában, Izraelben és Spanyolországban igyekszik partnereket találni.

Azt is megírtuk, hogy a tervek szerint legkorábban most hétfőn ült volna le tárgyalni Simicska Lajossal. Ellentétben azzal, amit az Index.hu írt, hogy a hét elejére ütemezett tárgyalásra Ungár végül azért nem ment el, mert még külföldön volt, a Zoom.hu úgy tudja: Ungár hétfőn már itthon volt.

A részletekről azonban hiába kérdeztük az LMP-s politikust, mert azt mondta, tartja magát korábbi közléséhez, miszerint semmit nem nyilatkozik a témában, amíg a tárgyalások le nem zárulnak.