Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Két héttel a Fenyő-gyilkosság után a rendőrség téglái már szóltak, ki volt a megrendelő

Két héttel a Fenyő-gyilkosság után a rendőrség téglái már szóltak, ki volt a megrendelő

Két héttel a Fenyő-gyilkosság után kapta az első információt a rendőrség arról, hogy ki rendelte meg a médiavállalkozó kivégzését. A megbízást visszautasítók egyike dalolt. 

– Két héttel Fenyő János halála után a rendőrségnek már voltak információi, hogy Gyárfás Tamás lehet Fenyő gyilkosainak a megbízója – állítja a Sándor István, az egykori ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság akkori kiemelt főnyomozója.

Sándor – aki ma már nyugdíjas, s akit később fedőneve után „Papa”-ként ismert meg az ország – operatív tisztként vett részt a ’90-es évek olajügyek nyomozásaiban, és most a Zoom.hu kérdésére elmondta: egyik „téglája” hozta neki a hírt, hogy a Fenyő János médiamogul meggyilkolását egy másik „médiában utazó nagyvállalkozó” rendelte meg. Az illető meg is nevezte Gyárfás Tamást.

– Később több forrásból is megerősítették, hogy Gyárfás megbízása több, az ilyesmire kapható nehézfiúnak és csoportnak fel lett ajánlva, sokmilliós díjazás ellenében – magyarázta Sándor István.

Sándor István, alias Papa MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Papa úgy tudja, elsőként Tasnádi Péternek, aki azonban nem vállalta el az akkoriban a Népszavát, a Nők lapját és számos magazint birtokló VICO-birodalom fejének kiiktatását. De többeknek szólt – a rendőrségi informátorok szerint –, hogy „lenne egy ilyen munka, ha valakit érdekel és hogy sokat fizetnének érte”, ám az ő köreiből mindenki nemet mondott.

– Én akkor erről írtam egy jelentést, ahogyan azt a hasonló esetekben is mindig megtettem, de aztán nem történt semmi – mondta az egykori operatív tiszt.

Kovács Lajos, az ORFK úgynevezett „döglött ügyek osztályának” egykori vezetője (ő 2006-ig vett részt a nyomozásban, azóta ő is nyugdíjas) emlékezett Papa szóban forgó jelentésére. Arra a kérdésre, hogy akkor az elmúlt húsz évben miért nem kérdezték ki és számoltatták el Gyárfás Tamás, Kovács azt mondta:

– Nem lehetett. Többször is kísérletet tettem a kihallgatására, de a felettesem nem járultak hozzá – mondta.

(Kérdésemre nem kívánta megnevezni, hogy kik akadályozták meg Gyárfás kihallgatását, csak azt mondta, a döntést nem indokolták meg, csupán annyit mondtak, hogy nem.)

Később Kovács konzultált egy magas beosztású ügyésszel is, aki úgy vélte, akár a vádemeléshez is elegendő lenne a Gyárfás ellen addig összegyűjtött bizonyíték, azonban úgy vélte, amíg nincs meg a gyilkos, aki lelőtte Fenyő Jánost, Gyárfást nem lehet és nem is szabad bíróság elé állítani. Gyilkos, azaz felbujtott hiányában ugyanis valószínűtlen, hogy elítéljék a megbízót.

Kovács Lajos ezredes, a Nemzeti Nyomozó Irodához (NNI) tartozó úgynevezett döglött ügyek osztályának volt vezetője. MTI Fotó: E. Várkonyi Péter

Kovács elmondása szerint már a nyomozás kezdetén képbe került a „közbenső megbízó”, Portik Tamás, aki az eddigi gyanúsítások szerint Gyárfás megbízását tovább adhatta a gyilkosságért már elítélt Josef Rohácnak.

– Jozef Rohác 2008-as elfogása jelentette az áttörést a Fenyő-ügy nyomozásában – állítja Kovács Lajos.

(Rohácot 2008 őszén Prágában fogták el, miután ittasan és hamis cseh jogosítvánnyal a forgalommal szembe hajtott be az egyirányú utcába.)

Rohác neve, mint lehetséges elkövetőé, Portik Tamás sok más „katonájának” a nevével együtt már a nyomozás kezdetén felvetődött, de mivel nem találták őt, nem tudtak tőle DNS-mintát venni, hogy összevethessék a Fenyő-gyilkosság közelében hagyott fegyveren és a tettes dzsekijén talált DNS-ekkel. (Később Portik számos emberétől és más alvilághoz köthető nehézfiútól is vettek DNS-mintát, de egyiküké sem egyezett a tettes hátrahagyott holmijain talált DNS-sel.)

Rohácot az Aranykéz utcai robbantással és Fenyő János meggyilkolásával vádolták meg Magyarországon. 2014 áprilisában Rohác perének tárgyalásán a tanúként kihallgatott Tasnádi Péter a bíróság előtt azt vallotta, hogy

Gyárfás Tamás „a Nap Tv egykori tulajdonosa egy négyszemközti beszélgetésen a Rubin Hotelben megbízást adott Fenyő János meggyilkolására”.

Tasnádi szavai akkor még – úgy tűnt – süket fülekre találtak. Valójában nem.

Tavaly végül újraindították a nyomozást a Fenyő-gyilkosság ügyében, majd előkerült egy hangfelvétel, amelyet – a feltételezések szerint – Portik Tamás rögzíthetett Gyárfás tudta nélkül, és amely a kiszivárgott hírek alapján súlyosan terhelő bizonyíték Gyárfás ellen.

Kovács Lajos azt mondta, reméli, hogy így van, mert különben nehéz lesz bebizonyítani: Gyárfás a megbízója a gyilkos megbízójának. Márpedig itt erről lehet szó. Gyárfás szólt Portiknak, ő pedig Rohácnak, aki elvégezte a piszkos munkát.

Gyárfás valóban tartott attól, hogy Fenyő elveszi tőle a Nap Tv-t, de mi a bizonyíték arra, hogy ennek megelőzése érdekében a halálát kívánta és megbízást adott a megölésére? – kérdeztem Kovács Lajost. Ő azt válaszolta:

– Sokszor elhangzik egy-egy indulatos vita végén, hogy dögölnél meg, és ilyenkor sem gondol senki arra, hogy ezt a fenyegetést véresen komolyan kell venni. Itt azonban kicsit többről van szó.

Kovács emlékeztetett rá, hogy Gyárfás több részletben mintegy 40 milliót fizetett Tasnádinak. Amikor megtudta, hogy a nyomozók ez ügyben vizsgálódnak, mert „amikor házkutatást tartottunk a Nap Tv székházában, tettünk róla, hogy a fülébe jusson, mit keresünk és miért”, tette hozzá Kovács. Gyárfás másnap egy ügyvéddel megjelent a rendőrségen és elmondta, hogy egy korábbi szívesség fejében kölcsönt adott Tasnádinak, aki akkor szabadult a börtönből, hogy beindíthassa az új vállalkozását és új életet kezdhessen.

– Ügyes húzás volt a részéről – mondta Kovács Lajos. – Csakhogy Tasnádi és a pénzátadásban közreműködött embereinek a vallomása másra utal. Azokból az derült ki számunkra, hogy Gyárfás nem tudta, hogy végül ki végzett Fenyővel.

Kovács Lajos szerint Gyárfás minden jel szerint többekkel beszélt arról, hogy sokat megérne neki, ha Fenyő eltűnne, ha eltüntetnék. Tasnádi ugyan nem tette meg, amit kért, de sikeresen elhitette vele, hogy ő hajtotta végre a megbízást és benyújtotta a számlát.

Borítókép: Sándor István, alias Papa 2008-ban egy bírósági tárgyaláson. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt