Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Ha nem ez a női vadászpilóta vezeti az utasszállítót, akkor sokkal nagyobb tragédia is történhetett volna

Ha nem ez a női vadászpilóta vezeti az utasszállítót, akkor sokkal nagyobb tragédia is történhetett volna

Kényszerleszállást hajtott végre kedden egy amerikai utasszállító gép, egy utas meghalt, heten megsérültek. A higgadt pilótát hősként ünneplik.

Kényszerleszállást hajtott végre kedden a Southwest Airlines amerikai légitársaság egyik gépe. A New York és a texasi Dallas között közlekedő repülőgép a pennsylvaniai Philadelphiában landolt a vészhelyzetben, a fedélzetén 143 utas és öttagú legénység utazott.

A Boeing 737-es kényszerleszállásának oka az volt, hogy a baloldali hajtómű egyik turbinalapátja leszakadt, ami betörte a gép egyik ablakát, a légnyomásváltozás pedig félig kiszippantotta az egyik női utast, akit a többiek húztak vissza a fedélzetre, de már nem sikerült megmenteni az életét. A balesetnek így egy halálos áldozata van, hét további utas pedig megsérült.

Az eddigi információk alapján az utasokon természetes módon eluralkodott pánik és a zűrzavar, ami akkor érte el a tetőpontját, amikor a legénység elrendelte az oxigénmaszkok felcsatolását.

Tammie Jo Shults

Tammie Jo Shults

Azonban az utasok legnagyobb szerencséjére a gépet az a Tammie Jo Shults vezette, aki az amerikai haditengerészet első női vadászpilótái közé tartozik, és aki nőként szintén az elsők között vezethetett F-18-as vadászrepülőgépet.

Tammie Jo Shults most 56 éves, és 1993-as leszerelése óta utasszállító repülőgépek pilótájaként, valamint oktatóként dolgozik. Katonai pályafutása vadászpilótaként rendkívül sikeres volt, mivel azonban éles háborús bevetésekben nem vehetett részt, ezért az Agresszor-századnál szolgált, vagyis az éles bevetéseket szimuláló gyakorlatozások alkalmával az ellenséges légierő egyik pilótájának szerepét osztották rá.

Valószínűleg ez a katonai tapasztalat kellett ahhoz, hogy rendkívül higgadt maradjon akkor, amikor a sérült Boeing 737-est valahogyan le kellett hoznia a száznegyvenhárom utassal és a személyzettel együtt. A kényszerleszállás közben, a repülésirányítással folytatott kommunikációja során semmiféle pánikot nem lehetett hallani a hangjában, és bizonyította, hogy ura a helyzetnek, hiszen minden részletre felhívta az irányítók figyelmét, és maga is teljesen átlátta, mivel kell szembenéznie.

Ezen a hangfelvételen az a fél perc hallható, amikor Shults közli a repülésirányítással, hogy a gépből hiányzik egy darab:

A pilóta ezek után tette le a gépet Philadelphiában, majd személyesen és egyenként köszöntötte az utasokat. Az utasok nagyon hálásak Tammie Jo Shultsnak, a sikeres földet érés után sokan közülük a közösségi médiában köszönték meg a tettét, és hősként tekintenek rá, ugyanúgy, ahogyan az egész világsajtó.

Tammie Jo Shults egyébként kétgyermekes anyuka, férje pedig szintén pilóta, mindketten a Southwest Airlines légitársaságnál dolgoznak.

(via Foxtrotalpha, Everipedia)