Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Az adóhatóság százmilliárdos összeget bízott egy Tiborcz-közeli vállalkozóra

Az adóhatóság százmilliárdos összeget bízott egy Tiborcz-közeli vállalkozóra

A következő 4 évben Kárpáti Péter György cége, az Ész-ker Kft. fogja intézni a NAV közbeszerzéseit tokkal-vonóval, 840 millió forintért cserébe – derül ki az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetményből. Az ár ahhoz képest jutányosnak mondható, hogy a NAV eredetileg 1,4 milliárd forintot szánt a megbízásra, az Ész-ker-nek a Juratio Zrt, az Equinox Tender Kft. és a Laczkó Ügyvédi Iroda konzorciumával kellett versenyeznie.

Hatalmas megbízásról van szó, a tájékoztatás tanúsága szerint az Ész-ker 4 év alatt több mint ezer NAV-os eljárást fog intézni, százmilliárdos összegben.

  • A NAV szerint előreláthatólag a 3+1 év alatt 200-240 darab, a közbeszerzési értékhatárt elérő/meghaladó értékű eljárás lesz, 160-200 darab, a közbeszerzési értékhatárt el nem érő értékű eljárás, valamint 600-640 darab központosított közbeszerzési rendszerben lebonyolítandó eljárás, évente összesen nettó 35-50 milliárd forint értékben.
  • A NAV 2.0 Projekt keretében összesen 130-190 darab eljárás lesz, összesen előreláthatólag nettó 80-110 milliárd forint értékben.
  • A NAV úgy saccolja, a 4 év alatt 20-24 darab speciális (minősített adatot, az ország alapvető biztonságát, nemzetbiztonsági érdeket érintő stb.) eljárás várható.

Lázár városától a Miniszterelnökségig

A nyertes Ész-Ker tulajdonosa és vezetője Kárpáti Péter György, akinek vannak fideszes (sőt az Orbán-családhoz való) kötődései. Egyik üzleti partnere Hamar Endre, akinek több közös érdekeltsége is volt az elmúlt években Orbán Ráhel férjével, Tiborcz Istvánnal.

Az Ész-ker emellett Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterhez áll közel, mára nyugodtan tekinthetjük a Miniszterelnökség házi tanácsadó-cégének. Az Ész-Ker nemrég az SBGK Ügyvédi Irodával közösen nyerte meg a Miniszterelnökség szűk ötmilliárdos közbeszerzési és jogi tanácsadói keretszerződését (ez 2020-ig szól). Az, hogy az Ész-Ker nyert, már akkor sem okozott meglepetést senkinek, már a sokadik ilyen szerződése volt a Miniszterelnökséggel. Azóta a két cég konzorciuma behúzott egy kisebb, hasonló megbízást a Miniszterelnökségtől, 2018 januárjában 472 millió forintos keretmegbízást kaptak közbeszerzési, jogi tanácsadásra.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János még Hódmezővásárhely polgármestere volt, amikor az Ész-Ker sok más mellett egy 129 milliós közbeszerzési és energetikai tanácsadói szolgáltatások nyújtásáról szóló közbeszerzést nyert a városnál, írta meg a 444.