Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Ügyvédet kellett fogadnia a fenyegetések miatt „Kávéfőzős” Lucának

Ügyvédet kellett fogadnia a fenyegetések miatt „Kávéfőzős” Lucának

„Az emberek, az elmúlt egy hét ellenséges reakciói arra sarkallnak, hogy elmenjek innen” – mondta a Zoom.hu-nak Mészáros Luca, aki az elmúlt napokban fenyegetéseket és lejárató álhíreket is kapott. A külföldre költözést leginkább az nehezíti, hogy mivel államilag finanszírozott képzésen tanult óvodapedagógusnak, így a diploma után évekig itthon kell dolgoznia.

Luca az a 22 éves egyetemista lány, aki a választások másnapján szemléletesen fakadt ki amiatt, hogy úgy érzi, egy fiatal felnőttnek – többek között az alacsony keresetek, a magas albérleti díjak miatt – alig marad perspektívája egy normális életre. Ezt azzal fejezte ki, hogy hiába szeretett volna régóta megvenni magának egy kávéfőzőt, képtelen kigazdálkodni rá az összeget.

A bejegyzés óta eltelt egy hét olyan volt számára, mint egy hullámvasút, hiszen a támadások mellett kapott nagyon sok támogatást is. A legnagyobb megtiszteltetés az volt, hogy a szombati tüntetésen megjelentek a „Kávéfőzőt Lucának” transzparensek is.

Hiába nem politikai tartalmúnak szánta bejegyzését – amelyet az első szöveges posztja volt a Facebookon, és amelyet azóta törölt –, „egy nap múlva azonban ott tartottunk, hogy egyes portálok már politizáltak a képemmel. Aztán ehhez hozzátapadt, hogy a bejegyzésem a Fidesz győzelme után született, és így lettem én a >>felbérelt<< ellenzéki.”

Luca azonban olyannyira nem politizál, hogy még interjún kívül magánérdeklődésünkre sem volt hajlandó elárulni, kire szavazott. Erről még a családjában sem igazán beszélnek. Azt ugyanakkor fontosnak tartotta megjegyezni, hogy szerinte az ország nem nyolc éve, hanem sokkal hosszabb ideje van gödörben.

„Nem az a baj, hogy sokan nem értenek velem egyet, hanem az, ahogyan kifejezik ezt.

Az elmúlt egy hétben több fenyegetést is kaptam.

Hétfőn pedig egy kézzel írt levelet hagytak nekem címezve az iskolám melletti kávézóban, amelyben pocskondiáznak. Emellett egy Facebook-csoportban szervezkednek, hogy a Facebook-oldalamat lepontozzák. Egy távolabbi ismerős pedig elindított rólam egy újabb álhírt. Ez egy undorító történet, kezd a helyzet elfajulni, így már ügyvédet is fogadnom kellett.

Gyakorlatilag kezdem a testi épségemet is félteni.”

Az egyetem eleje óta ott volt benne a tüske, ami a választások utáni reggel fakadt ki belőle. Sokkal inkább egy egzisztenciális félelem kitörése, egy érzelmi kifakadás volt, amiről írt. Az attól való félelem, hogy hamarosan el kell kezdenie a felnőtt életét. A választás eredménye pedig nem csak neki, hanem szerinte sok kortársának is azt üzente, hogy nem lesznek változások a mindennapi életben.

„A kávéfőző egy metafora volt, annak a szimbóluma, hogy egy korombelinek ilyen apróságok is luxuscikknek számítanak

– jegyezte meg Mészáros Luca. Alapja is volt, mert kinézett magának a barátjával egy mindössze tízezer forintos gépet, ami le volt árazva, de még úgy sem tudták megvenni. – Aztán pont két nappal a választások előtt levették róla az akciót, így végképp elérhetetlenné vált a számomra. Ez >>bökte meg<< az én kis lelkem.”

Vagy háromszázan ajánlottak fel neki kávéfőzőt, amit végül egy hölgytől elfogadott. Azért tőle, mert az adakozó egy olyan cégnél dolgozik, amelyik ilyen gyártásával foglalkozik, így Luca biztos lehetett abban, hogy nem verte magát senki költségbe miatta.