Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Tízmilliárdból kezdik építeni az NGM új épületét

Tízmilliárdból kezdik építeni az NGM új épületét

A nemzetgazdasági tárca projektcége kiírta az NGM leendő várbeli székhelyének a felújítását – nettó tíz milliárd forintért. A végszámla ennek a háromszorosa lesz.

 

Nincs másfél hónapjuk sem a leendő kivitelezőknek arra, hogy pályázzanak a Budai várban található Magyar Királyság egykori Pénzügyminisztériumának Szentháromság tér 6. alatt lévő épületének felújtására – derül ki az uniós közbeszerzési honlapon közzétett hirdetményéről. Mint közismert a kormány még évekkel ezelőtt döntött három minisztérium Budai várba való költöztetésről. Elsőként Miniszterelnökség mehet az elit környékre, akár már a következő hónapokban: a több tízmilliárd forintba kerülő felújítás után a Karmelita-kolostor lesz a miniszterelnök és stábjának székhelye.

Eddig becslések szerint 30-40 milliárd forintot vihetett el a Karemelita-kolostor, ám a beruházás valódi költségein nem követhetőek nyomon.

A kormány arról is döntött, hogy a Belügyminisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium is a várba költözik – a két projektből az NGM új székhelyének felújítása következhet.

Budapest, 2016. december 11.
Az 1904-ben Fellner Sándor tervei alaján épült, azóta többször átépített palota az I. kerület, Szentháromság téren. Itt mûködik a Magyarság háza és a Nemzetpolitikai Kutatóintézet is. Balra a Szentháromság oszlop. MTVA/Bizományosi: Róka László

Az NGM projektcége a NGM-TÉR6 nonprofit Kft bonyolítja a volt Magyra Királyi Pénzügyminisztérium háborús kárainak eltüntetését és az épület eredeti formába való visszaépítést. (A háborús károkat nem állították helyre, hanem az épületet visszabontották, amely egyébként így jobban illeszkedik a környékhez méretben, igaz közel sem olyan díszes mint eredeti állapotában volt.) A NGM beruházása átláthatóbbnak indul, mint a most záruló Karmelita-kolostoré, hisz a projektcégnek internetes oldalt is létrehoztak – igaz annak tartalma meglehetősen hézagos. Mai tudásunk szerint a teljes projekt 35-38 milliárd forintba kerül majd, és csak a tárca személyzetének felét lehet majd elhelyezni az új épületben mintegy 800-1000 munkavállalót. Az NGM jelenleg a városban több ponton szétszórva működik – ezek közül néhányat kiűríthetnek, amennyiben azokat értékesítik, akkor térülhet meg az amúgy reprezentatív célokat szolgáló beruházás.

A projektcég kedden jelentette meg az uniós közbeszerzési értesítőben a palota felújításnak első, nettó tíz milliárd forintos tenderét. Az ajánlatokat május 23-áig kell benyújtani, ami meglepően rövid határidő egy ilyen jelentős összegű felújítási munkánál. A kiírás szerint a majdani nyertesnek kel a bruttó 30 ezer négyzetméteres épület felújításnak első ütemét megvalósítania, amely a felvonulást, daruk állványzatok megépítést, illetve a bontási munkálatok elvégzését jelenti. A háború utáni helyreállításban épített részeket visszabontják – és az eredeti 1903-as tervek szerint újítják fel az épületet – ám úgy, hogy beépítik a XXI. század technológiáját. Ez utóbbi része a 1903-ben még nem létező pincegarázs és új épületszárny kivitelezése is.

Varga Mihály 35 milliárdért költözik a Budai Várba

Varga Mihály 35 milliárdért költözik a Budai Várba A beruházás 2,5 évig tart, mostani becslések szerint 35-38 milliárdba kerül, viszont csak minden második ngm-es alkalmazottnak lesz helye a várban. Szép csendben elkészült a miniszterelnök új rezidenciája, áprilisban az új kormányfő már költözhet is az Karmelita-kolostorba.

A pályázók versenyében 70 százalékban az árajánlat számít, az NGM most azzal számol, hogy az első ütemet megússzák nettó 9,8 milliárd forintból – ugyanakkor az építőipar túlterhelése miatt könnyen lehetséges, hogy magasabb ajánlatok érkeznek majd a kivitelezésre. A közbeszerzési kiírásból az is kiderül, hogy az első ütem legalább 1,5 évet vesz igánybe, ami azt jelenti, hogy még évekig nem költözhet be a NGM régi Pénzügyminisztériumi épületébe.