Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Senki sem vette észre a hatalmas aszteroidát, amely vasárnap majdnem telibe találta a Földet

Senki sem vette észre a hatalmas aszteroidát, amely vasárnap majdnem telibe találta a Földet

Ennél közelebb még egyetlen hasonló méretű meteor sem jött hozzánk, amely el is hibázott minket.

Nem egész 200 ezer kilométerre húzott el a Föld mellett egy 110 méter átmérőjű, azaz futballpálya nagyságú aszteroida vasárnap. Mióta jegyzik, ebben a mérettartományban a 2018 GE3 névre keresztelt meteor volt a legközelebbi, amely elsuhant mellettünk anélkül, hogy becsapódott volna.

Az égitestet az utolsó pillanatig senki sem vette észre.

Csak szombaton szúrta ki egy arizonai teleszkóp, hogy a túlméretezett kavics 106 ezer kilométer per órával száguld a bolygó felé és hajszálon fog múlni a találat. 200 ezer kilométer ugyanis soknak tűnik, amíg bele nem gondolunk abba, hogy a Hold mindössze kétszer olyan távol, 400 ezer kilométerre kering tőlünk.

A becsapódás egyébként

tömegkatasztrófát is okozhatott volna,

ha a meteor lakott területen éri a Földet. Becslések szerint a XX. század elején egy 60-190 méteres tömb okozta a 200 kilométeren pusztító tunguszkai eseményt, a 2013-as cseljabinszki aszteroida pedig csak 20 méteres volt, mégis 1500 embert juttatott kórházba.

Kérdés, hogy a csillagászok miért nem észlelték korábban a 2018 GE3-at?

A válasz roppant egyszerű: az ég nagy, az aszteroidák pedig a pásztázandó területhez képest aprók és sötétek. A távcsöveknek pont a megfelelő irányba kell fordulniuk, hogy a tudósok kiszúrjanak egyet.

A NASA fenntart egy bolygóvédelmi programot, amelynek keretében figyelemmel kísérik a potenciálisan veszélyes égitesteket, ám ez most – a legutóbbi esemény ismeretében – kevéssé nyugtathat meg minket.

(Vice)