Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Sallai R. Benedek: Csak akkor távozom az LMP-ből, ha kizárnak!

Sallai R. Benedek: Csak akkor távozom az LMP-ből, ha kizárnak!

A saját gyerekének tekinti a pártot a Hadházyt inzultáló képviselő, ezért ragaszkodik a tagsághoz. A Zoom.hu-nak beszélt rágalmakról, butaságokról, számlákról és arról: csak az LMP válthatja le a Fideszt.

„Ragaszkodom a tagságomhoz, és csak akkor fogok távozni, ha kizárnak” – mondta a Zoom.hu-nak a Hadházy Ákossal történt afférja keltette botrányra utalva az LMP-s Sallai R. Benedek. Jelezte: „Belátom, hogy az LMP-hez méltatlanul viselkedtem, meg is indult az ügyemben az etikai eljárás, amelynek ha az lesz a vége, hogy ne maradjak a párt tagja, elfogadom.”

Ijesztően közeledett Hadházyhoz

A Zoom.hu is írt arról, hogy Sallai ellen nem csak párton belüli fegyelmi eljárás indult, de az LMP közleménye szerint mivel a párt „az erőszak minden formájával szemben a zéró tolerancia elvét vallja”, megkezdődött „a párton kívüli jogi eljárás is Sallai R. Benedekkel szemben”. Sőt, maga Hadházy Ákos is feljelentette párttársát, pontosabban

tettleges becsületsértés és garázdaság miatt tett rendőrségi feljelentést.

A két politikus közti súlyos nézeteltérés Hadházy verziója szerint úgy zajlott, hogy szombaton – éppen Hadházy párton belüli fegyelmi tárgyalásán – Sallai meg akarta őt ütni, de a jelenlevők ebben megakadályozták, ezért végül csak lelökte őt a székről, mire a sértett beverte a fejét, mentők vitték el, és a kórházból délután saját felelősségére távozott – este már részt vett a kormányellenes tüntetésen.

Előzmények és frissítés

A két politikus között közismerten feszült a viszony. Erről Hadházy is beszélt nemrég a Zoom.hu-nak, megemlítve, hogy a választás előtt Sallai R. Benedek „nem volt hajlandó feltenni szavazásra” az elnökségben a visszalépések témáját, pontosabban Hadházy javaslatát arra, hogy nem perlik saját visszalépőiket. Erről Sallai most a Zoom.hu kérdésére azt mondta: Hadházy az LMP-ben „elszigetelte magát, érezte, hogy már nincs maradása”, ezért is nyilatkozott a választás másnapján róla és Schiffer Andrásról úgy, mint akik hozzásegítették Orbán Viktort a kétharmadhoz, ami „alaptalan rágalom, üres célozgatás.”

Sallai szerint Hadházy fenti, „méltatlan támadása” az amúgy is feszített és nyomasztó kampányidőszak után csak fokozta a nyomást, így a szombati fegyelmi tárgyaláson kiborult. De, mint fogalmazott:

„nem ütöttem meg, nem tettem vele olyat, ami miatt orvosai ellátásra szorult volna, de még azt sem hiszem, hogy lelöktem a székről, inkább csak leborult”.

Utóbbihoz az LMP-s politikus szerint nagy erőt is kellett volna kifejteni, mivel Hadházy 90 kiló: „Inkább csak megijedhetett, lecsúszhatott a székről.”

Sallai R. Benedek azt mondja, nem ütötte meg Hadházyt, viszont talán ijesztően közelített felé, ami hiba volt MTI Fotó: Marjai János

Azt mindenesetre Sallai elismerte: hibázott, amikor úgy közelített Hadházy felé, hogy „azt ő esetleg joggal, fenyegetésként értelmezte, ezt szégyellem, röstellem és sajnálom”.

Csak az LMP válthatja le Orbánt

„Hiszek abban, hogy az LMP-n kívül nem nagyon van Magyarországon most olyan párt, amelyik érdemben fel tud készülni arra, hogy 2022-ben, vagy akár hamarabb leváltható legyen Orbán Viktor” – mondta aktuálpolitikai kérdésre váltva Sallai, aki szerint „ez egy jó közösség, jó emberekkel”.

Sallai R. Benedek amúgy már régebben eldöntötte, hogy a parlamenti politizálástól hátrébb lép MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Éppen ezért emelte fel a szavát – állítja – arra figyelmeztetve: ha olyanná válnak, mint más pártok, mint például az MSZP, hogy tudniillik a sajtón keresztül üzengetnek egymásnak a konfliktusban lévő politikusok, akkor „soha az életben nem lesz más a politika, mert minden hatalomtechnikákról és a források feletti rendelkezésről fog szólni. Jobb ez a párt annál, hogy ezzel tönkretegyük.” Hozzátette:

„Az itt töltött tíz év után természetes, hogy kicsit a saját gyerekemnek is érzem az LMP-t, ez az érzelmi ragaszkodás akkor is megvan, ha épp viharos idők vannak.”

Sallai beszélt heves vitát kavart Facebook-posztjáról is, amelyben – mint arról a Zoom.hu is írt – nemcsak Hadházynak és a választás előtt az ellenzéki összefogást szorgalmazóknak ment neki azzal, hogy „hónapok óta fillérekért árulják az LMP-t és annak minden alapelvét”, hanem élesen bírálta a párt miniszterelnök-jelöltjét, társelnökét, Szél Bernadettet is, mondván: „”–Dettin a »lehet más a politika« elvén számon kértem a közpénzből létrehozott ruhatárát, a százezres fodrászszámlákat”.

Szél Bernadett és az LMP vezetése (mellette Hadházy Ákos) a párt eredményváróján április 8-án Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

A Szél Bernadettre vonatkozó kijelentését most Sallai azzal magyarázta: a jelenlegi vezetés módszereire akarta felhívni a figyelmet, de „rémesen szerencsétlen dolog volt”, hogy belefűzte a fodrász- és ruhaszámlákat. Utólag úgy ítéltre meg:

„Bután fogalmaztam meg azt, amit a pártban alkalmazott kettős mércét érzékeltetve írtam.”

Azt mondta: meggyőződése, hogy az összes ilyen reprezentációs számla az LMP-nél nem több, mint bármelyik más pártnál. Az említett kettős mércét érzékeltetve megjegyezte: „Ha a párt egyik politikusát éri valami vád, akkor Detti azt mondja, hogy össze kell fogni, meg kell őt védeni, tisztességes eljárásban ki kell vizsgálni, mi történt; ha viszont olyan embert ér vád, aki rendszeresen kellemetlen kérdéseket tesz fel, akkor azt a médián keresztül szólítja fel lemondásra.” Itt arra utalt, hogy a szombati, Hadházy-affér után az LMP társelnöke valóban sürgette Sallai lemondását.

Schiffert mindez már nem érdekli

A Hadházy–Sallai-afférról Schiffer András, a párt korábbi társelnöke is megszólalt, és úgy nyilatkozott: őt ez az egész, ami az LMP-ben folyik, már nem igazán érdekli. Schiffer szerepéről amúgy nemrég a Zoom.hu-n is írtunk a választást közvetlenül megelőző, utolsó körös ellenzéki tárgyalások kapcsán. Ekkor arról számoltunk be: az LMP elnöksége sem egységes, hiszen legalább három, eltérő véleményen lévő tábor alakult ki a vezetésben, és mivel egyik sem volt többségben, előrelépés sem volt. Az egyik tábor hajlott volna arra, hogy együttműködjön a szocialistákkal, mi több, akár a DK-val is; a másik tábor inkább a Jobbik felé húzott, míg egy harmadik csoport – részint Schiffer András volt társelnök befolyására – „a senkivel semmit” elvet képviselte. Schiffer András amúgy most a friss 168 Órának beszélt ismét arról, szerinte mi a helyzet a ránézésre épp újra szakadófélben lévő LMP-ben, aminek mellesleg ő alapítója és sokáig társelnöke is volt. Azt mondta: hibát követett el, amikor áthozta Hadházy Ákost a Fideszből. Az LMP válságáról szólva pedig megjegyezte: „Elengedtem a sztorit, elvégezte magában a gyászmunkát.”

Borítókép: Sallai R. Benedek / MTI Fotó: Bugány János