Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Egyre biztosabb, hogy lesz női miniszter a negyedik Orbán-kormányban

Egyre biztosabb, hogy lesz női miniszter a negyedik Orbán-kormányban

A kormányfő még hetekig titkolja a végleges névsort, de minden jel szerint a családpolitika – Novák Katalinnal az élen – önálló tárcát kap. Pintér Sándor marad, de az önkormányzati ügyekkel már valószínűleg nem kell „bíbelődnie”.

Az április 8-i országgyűlési választás után először tartott múlt szerdán ülést a – még értelemszerűen régi felállású – kabinet. Információink szerint az új kormány személyi összetételével kapcsolatos ügyek nem kerültek elő a tanácskozáson. Kerestük az ügyben a miniszterelnök sajtófőnökét, de Havasi Bertalan cikkünk megjelenéséig nem reagált, így hivatalosan továbbra sem tudni, Orbán Viktor kikkel képzeli el a jövőbeli kormányzást.

Ez várhatóan még akár egy-másfél hónapig így is marad, mivel az új Országgyűlés csak május második hetében alakul meg, és

az új kormány felállása innentől számítva is további napokat, sőt akár heteket vehet igénybe.

Ezt a forgatókönyvet erősíti Rogán Antal hétvégi nyilatkozata, amely szerint a következő kabinet legkésőbb május végén kezdheti el a munkáját. Ráadásul törvényi kötelezettség csak az alakuló ülés időpontját, illetve a miniszterelnök személyének megválasztását szabályozza, a kormányalakítást időpontját viszont nem.

Még a régi felállásban működnek. MTI Fotó: Illyés Tibor

Az új miniszterelnök a megválasztását követően ugyan haladéktalanul köteles javaslatot tenni a kormány tagjaira, de konkrét határidő ez ügyben nem köti. Ennek – illetve a kétharmados többségnek – köszönhetően nincs is semmi meglepő abban, hogy

Orbán Viktor legszűkebb köreiből nem szivárog ki olyan információ, amit bárki is megerősítene hivatalosan.

A negyedik Orbán-kormány összetételével kapcsolatos találgatások már korábban megkezdődtek, amikor előbb Pintér Sándor, majd Seszták Miklós jövőbeli háttérbe vonulásáról cikkezett a sajtó. Ahhoz képest ma már biztosnak tűnik (már amennyire Orbán Viktor döntéseiről előzetesen ilyesmit kijelenthetünk), hogy a belügyminiszter marad és a fejlesztési miniszter is csak azért távozhat, mert – ahogy egyik forrásunk fogalmazott – várhatóan

átalakul a gazdasági területeket érintő tárcák erősorrendje, amely új elnevezéseket is magával hoz majd.

Arról nem árult el részleteket, hogy ez pontosan milyen új felállást jelent a minisztériumi struktúrában, miként arról sem, hogyan érinti ez a jövőben a Varga Mihály és Matolcsy György közötti munkamegosztást.

Pintér Sándor a határon. MTI Fotó: Ujvári Sándor

A Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium is némi átalakuláson mehet keresztül, mivel információink szerint a tárcavezetőnek a jövőben már nem kell „bíbelődnie” az önkormányzati területtel. Van ugyanis olyan elképzelés Orbán fiókjában, hogy a most széttagolt területet (Pintér tárcáján kívül Lázár János és Kósa Lajos is foglalkozik önkormányzati ügyekkel) egy ember felügyelete alá vonják.

Hogy ki lehet ez a személy, egyelőre nem tudni, azt viszont igen, hogy Orbán szeret többeket versenyeztetni egyetlen posztért. A Fideszben rendre felmerül Kocsis Máté neve, de erre a posztra „ejtőernyőzhet” akár Lázár János is. A Miniszterelnökséget vezető miniszter tavaly ugyan elhintette, hogy szívesen politizálna újra helyi szinten, de az országgyűlési választáson aratott sima egyéni győzelmét követően már úgy érzi, hogy „felállt a mélyütés” után, és újra bevethető a kormányzati munkába is.

Reggeli egyeztetés Orbán Viktorral. Forrás: lazarjanos.hu

Biztos távozónak tekinthető Fazekas Sándor, akinek teljesítményével állítólag régóta elégedetlen a miniszterelnök. A földprivatizáció körüli botrányok és Kiss Szilárd volt agrárdiplomatával való kapcsolata miatt már korábban megingott Orbán Viktor bizalma.

Rogán Antal propaganda- és Szijjártó Péter külügyminiszter maradása viszont biztosra vehető, mivel forrásaink szerint mindkettőjük munkájával elégedett a miniszterelnök, és arra az EU elleni harcban továbbra is igényt tart. Mindkét politikus a Fidelitasból küzdötte fel magát Orbán legbelsőbb köreibe és az elmúlt években mindent meg is tett, hogy ott maradjon. A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter elmúlt napokban tett nyilatkozatai – amelyekben arról beszélt, hogy

az új kormány legfontosabb feladatai a bevándorlás és a nemzeti szuverenitás megvédése köré összpontosulnak

– pedig csak ráerősítettek arra, hogy az ezeket a témákat „vivő” politikusok fontos szerepet kapnak a negyedik Orbán-kabinetben is. Akár egy újonnan felálló „Brüsszel-minisztérium”, vagy egy átalakított kancellária élén.

Rogán és Orbán. Kettecskén. Forrás: Facebook

Rajtuk kívül szintén biztos pontnak tekinthető a koalíciós partner Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, akinek pozícióját a luxusvadászataival kapcsolatos hírek sem gyengítették meg.

Balog Zoltán – hasonlóan az előző ciklushoz – várhatóan maga dönthet a folytatásról, aminek persze az is függvénye, hogy

az általa vezetett „csúcsminisztérium” részbeni vagy teljes feldarabolására

végül sor kerül-e. Noha a miniszterelnök állítólag elégedett az általa korábban kitalált rendszer működésével, az „új műsorhoz, új férfi kell” kifordított elve alapján akár női minisztere is lehet Orbánnak.

Az „új műsor” ebben a felállásban

a családpolitikát és a demográfiai ügyeket jelentené, ami önálló minisztériumot kaphat

azzal a Novák Katalinnal az élén, aki már a Fidesz április 8-i eredményvárójának színpadán is Orbán Viktor oldalán szerepelt.

Régi és új arcok a színpadon. Fotó: Veres Viktor

Korábban többször felvetődött, hogy a sportügyekért Szabó Tünde tárcavezetői rangban felelne, de forrásaink szerint ez egyelőre lekerült a napirendről.

Várhatóan távozik az igazságügyi tárca éléről Trócsányi László (aki Navracsics Tibor uniós biztos utódja lehet), és állítólag létezik egy olyan fideszes forgatókönyv, amely szerint az ő helyére Gulyás Gergely érkezhet. A Fidesz jelenlegi frakcióvezetőjének minapi szavaiból azonban kiderült, hogy nem szívesen vállalna miniszteri posztot az új kormányban.

Az egyéni vélemények azonban a legritkábban sem szokták meghatni Orbán Viktort, akit

az új kormányzati struktúra kialakítása és az ezt működtető személyek kiválasztása során is csak egyetlen szempont vezérel: a következő választási győzelem.