Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Székesfehérvár elővárosának hazudják Balatonfüredet egy uniós pénzből futó vasútfejlesztéshez

Székesfehérvár elővárosának hazudják Balatonfüredet egy uniós pénzből futó vasútfejlesztéshez

Azért trükköznek, mert a városi és elővárosi közlekedésre szánt 75 millió eurós, vagyis 23 milliárd forintos uniós támogatásból az észak-balatoni vonalat csinálnák meg.

Az MTI reggel adott ki egy kissé nehezen értelmezhető, ám annál nagyobb hurráoptimizmussal megírt szemlét a Magyar Hírlap egyik cikkéről. A távirati iroda azt közölte, hogy a lap szerint még az idén megkezdődhet az észak-balatoni vasútfejlesztés, méghozzá a Szabadbattyán és Balatonfüred közötti szakasz villamosításával, majd szépen felsorolja a 75 millió eurós, vagyis 23 milliárd forintos uniós támogatás hozadékait:

  • Polgárdiban, Balatonkenesén, Balatonfűzfőn és Alsóörsön teljesen megújulnának az állomások, más helyeken kisebb korszerűsítéseket hajtanának végre;
  • 44,6 kilométeren felújítanák a vágányt;
  • valamint a villamos mozdonyok és a motorvonatok megjelenésével jelentősen, hozzávetőleg 1 óra 40 percre csökkenne a menetidő Budapest Déli pályaudvar és Balatonfüred között.

És akkor az MTI megjegyzi, hogy az európai uniós beruházással kapcsolatban gondot jelenthet annak elfogadtatása, hogy Balatonfüred Székesfehérvár elővárosának számít-e, de arról elfelejtenek megemlékezni, hogy egyrészt ez miért érdekes, másrészt pedig

már miért is kellene bárkivel is elfogadtatni azt, hogy Balatonfüred Székesfehérvár elővárosa?!

Aztán megjelent a hír a Magyar Hírlap Online-on is, és abban már benne volt a válasz, ami leplezetlenül mutatja meg, hogyan is veri át az uniót a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

Hát úgy, hogy az unió Központi régión kívüli városi és elővárosi közlekedés címen támogatja a vasúti fejlesztéseket, de az NFM-nél valaki gondolt egyet, méghozzá azt, hogy jó ötlet lesz ide az észak-balatoni vasútvonal felújítására pályázni. De aztán kiderült egy kis probléma: hogy az észak-balatoni vasútvonalat sem városi, sem elővárosi közlekedésre nem használják.

Ekkor aztán az NFM-nél valaki ismét gondolt egyet, méghozzá azt, hogy hát az unióban úgysem tudja senki, hol van Székesfehérvár, na pláne Balatonfüred, szóval

az NFM úgy határozott, hogy azt mondja az uniónak: Balatonfüred Székesfehérvár elővárosa.

Reméljük, egyetlen uniós ellenőr sem lát majd a saját szemétől, hogy észre vegye, amikor ránéz Magyarország térképére: Balatonfüred, ha egyáltalán, akkor sokkal inkább az onnan 20 km-re fekvő Veszprém elővárosa, semmint a 65 km-re fekvő Székesfehérváré.