Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Rejtélyes magyar szervezet vásárolja a magyar állampapírokat

Rejtélyes magyar szervezet vásárolja a magyar állampapírokat

Az MNB alapítványai most nem lehetnek a vevők – lehet, hogy a közpénzekkel kitömött egyházak parkoltatják pénzüket államkötvényben.

Február végére a háztartásokat segítő nonprofit intézményeknél lévő állampapír-állomány eddig még nem látott mértékben ugrott meg. Hasonló jelenségre korábban, 2014 őszén is volt példa, ám akkor – mint az kiderült – a Magyar Nemzeti Bank alapítványai kezdték el nagy tételben vásárolni a lakosságnak szánt állampapírokat. 2016 májusa óta azonban a portfóliójuk átcsoportosítása miatt nem vásároltak államkötvényt, pedig ismert potenciális vásárlók rajtuk kívül rettentő kevesen lehetnek.

Hiába fordultak el a lakossági állampapíroktól a jegybanki alapítványok, az állomány a Magyar Nemzeti Bank statisztikája szerint tovább növekszik. Igaz, a háttérben az állomány átértékelődése is szerepet játszhatna, de a részletesebb adatok alapján nem erről van szó – írta az Mfor.hu.

A nagy kérdés azonban továbbra az, hogy melyik szervezet lehet annyira tehetős a jegybanki alapítványokon túl, hogy ekkora tételben vásároljon be az állampapírokból. Természetesen, egyáltalán nem kizárt, hogy több vevő hozta össze ezt a növekedést, ám tekintve, hogy milliárdokról van szó, jelentősen leszűkíti a potenciális vásárlók körét. Mivel azonban sem az alapítványok, sem az egyesületek között nem tudunk potenciális vevőjelöltet az állampapírokra, kizárásos alapon az egyházakat tartjuk anyagilag esélyesnek a jelentősebb értékű vásárlásokra.