Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Orbánt és Putyint hasonlította össze a Bloomberg egyik publicistája

Orbánt és Putyint hasonlította össze a Bloomberg egyik publicistája

Egy orosz származású publicista, Leonid Bershidsky szerint a magyar miniszterelnök sokkal kifinomultabb, mint orosz kollégája, viszont ugyanolyan korrupt, legalábbis ezt írja a Bloombergen megjelent véleménycikkében. A szerző arra volt kíváncsi, hogy vajon mennyire hasonlít Orbán Viktor és Vladimir Putyin.

Szerinte közös bennük, hogy távol akarnak tartani maguktól és pártjuktól minden olyan külső erőt, amelyek alááshatják a hatalmukat, Orbán távol tartó intézkedései azonban sokkal kifinomultabbak, mint amilyeneket Putyin vet be. A kifinomultság persze nem jelent lágyságot, és Orbán így is elérte, amit akart – mondja a szerző.

Az egyik legmarkánsabb különbséget a szerző az EBESZ-szel kapcsolatban hozza fel: míg Magyarországon a kormány és a Fidesz-KDNP túlságosan erős összefonódására hívták fel a figyelmet a megfigyelők, addig Oroszországban ennél sokkal súlyosabb észrevételeket tettek ugyanennek a szervezetnek a képviselői: korlátozták a gyülekezés szabadságát, a jelöltek nyilvántartásba vételét, és csorbult jelöltek közti valódi verseny.

Leonid Bershidsky megszólaltatta Gulyás Gergelyt, a Fidesz frakcióvezetőjét, aki azt mondta, az újságírói fantázia részei voltak azok a cikkek, amelyekben Orbánt és Trumpot Putyinhoz, illetve Erdoganhoz hasonlították, és szerinte Magyarország plurális demokrácia, amely tiszteletben tartja az európai szabályokat.

A szerző beszélt Gyulai Gáborral, a Magyar Helsinki Bizottság menekültügyi programjának vezetőjével is, aki azt mondta, hogy egyre nagyobb pszichés nyomással kénytelek szembenézni, de testi épségük nincs veszélyben. Ugyanezt mondták a Transparency International, valamint a Korrupciókutató Központ munkatársai is.

Ehhez teszi hozzá a szerző, hogy Oroszországban és Törökországban az ilyen szervezetek munkatársai nem csak magukat kell, hogy féltsék, de családtagjaikat és barátaikat is.

Végül azt mondja az orosz publicista, hogy a legerősebb hasonlóság Putyin és Orbán között az, hogy mindketten korruptak.