Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Milliárdokat költött az állam az ügyészségi jutalmakra is

Milliárdokat költött az állam az ügyészségi jutalmakra is

Évről-évre nő az ügyészségeken kiosztott béren kívüli pluszjuttatások összege; tavaly különösen megugrott a jutalomkeret, amiből

így bőven kijött egy 13. havi fizetésnek megfelelő összeg, pedig a havi átlagbér tavaly alapból 20 százalékkal több volt, mint 2016-ban.

Mindez a Legfőbb Ügyészség adataiból derült ki, amit a Zoom.hu közérdekű adatigénylésére adtak ki. Az összesítés szerint 2017-ben 2,52 milliárd forintot fordítottak „az ügyészségi alkalmazottak pénzbeli elismerésére”, vagyis fejenként átlagosan 570 ezer forintot osztottak ki, ami 180 ezerrel több, mint a 2016-os átlagprémium. Így nőttek a jutalmak 2015 óta:

A fenti adatokból is látszik, hogy dinamikus növekedésről van szó: míg a pénzügyi elismerés 2015-ben még csak az egyhavi átlagbér mintegy 80 százalékát tette ki, addig egy évvel később már a 95 százalékát, tavaly pedig már a 120 százalékát. A Legfőbb Ügyészség kiemelte, hogy átlagértékekről van szó, és a jutalomkeretből nemcsak az ügyészek, hanem valamennyi ügyészségi alkalmazott differenciáltan részesülhetett.

Polt munkatársai jól jártak

Mind a jutalmazottak számát, mind pedig a kiosztott pénzbeli elismerés keretösszegét illetően csúcstartó a Polt Péter vezette Legfőbb Ügyészség, hiszen itt 278,5 millió forintot fordítottak 382 munkatárs jutalmazására, ami fejenként 729 ezres átlagot jelent – derült ki a statisztikából.

A Polt Péter vezette Legfőbb Ügyészségnél osztották szét összegszerűen a legtöbb pénzt MTI Fotó: Marjai János

Összességében a második legnagyobb összeget, 177 milliót a Fővárosi Főügyészség, a harmadikat, 124 milliót pedig a Központi Nyomozó Főügyészség oszthatta szét – előbbi 245, utóbbi 247 munkatárs között.

Mégse ők a csúcstartók az egy főre eső jutalom összegében. Ezen a listán az első helyen a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség áll 786 ezres átlaggal, a második a Veszprém Megyei Főügyészség 737 ezerrel, a harmadik pedig a Pécsi Fellebbviteli Főügyészség a maga 735 ezres átlagával.

Nagy a szórás országszerte

Az egy főre eső átlagjutalmak összegében elég nagy a szórás országosan a Legfőbb Ügyészség által közölt adatok alapján. A 86 járási ügyészség közül a legalacsonyabb átlaggal, 233.957 forinttal a Siófoki Járási Ügyészség az utolsó, ez az összeg pedig kevesebb, mint harmada a legjobb, 728.483 forintos átlaggal rendelkező Fonyódi Járási Ügyészség értékének.

Az ország 20 járási nyomozó ügyészségén már jóval kiegyensúlyozottabban osztották a pénzt: majdnem 80 százalékuknál 5-600 ezer forint között volt az átlagjutalom, csak a Pestvidéki Nyomozó Ügyészség lógott ki lefelé (363 ezres átlaggal), míg a másik véglet a Győri Járási és Nyomozó Ügyészség a maga 650 ezres fejenkénti átlagával.

Az ország 19 megyei főügyészségénél hasonlóan kiegyensúlyozottak a számok, hiszen többségüknél 600 ezer forint körüli volt a kiosztott átlagjutalom összege. A Tolna Megyei Főügyészség 484 ezres átlaga az alsó érték, míg a felső a már említett összesített listás 2. helyezett Veszprém Megyei Főügyészség 737 ezres átlaga.

Az 5 fellebbviteli főügyészség különösen jól járt, közülük kettő is bekerült az összesített TOP3-ba a 800 ezer forintot közelítő fejenkénti átlagukkal, de a legszűkmarkúbb Debreceni Fellebbviteli Főügyészségen is majdnem elérte az átlag a félmilliós összeget. Jóval az országos, 570 ezres átlag alatt kaptak viszont mind a 12 fővárosi kerületi ügyészségnél, itt az átlag csak 470 ezer.

Nem minden ügyészségen örülhettek egyformán a borítéknak Fotó: Facebook

Az országos átlagjutalomnál jóval többet, fejenként átlagosan 632 ezret vihetett viszont haza a Budapesti Közérdekvédelmi Ügyészség 23 munkatársa. Ennél, sőt az országos átlag 570 ezer forintnál is jóval kevesebb jutott viszont az ügyészség tudományos és kutató intézménye, az Országos Kriminológiai Intézet 34 jutalmazott munkatársának – fejenként 470 ezer forint.

A bíróságoknál 6,3 milliárdot osztottak ki

Az ügyészségeken tavaly jutalomként szétosztott 2,5 milliárd forint két és félszeresét, 6,3 milliárd forintot osztottak ki ugyanabban az évben országszerte a bíróságokon. A Zoom.hu nemrég az Országos Bírósági Hivataltól (OBH) is kikérte közérdekű adatként a jutalmazási statisztikát, melyből kiderült, hogy a mintegy 11 ezer bírósági dolgozó differenciáltan részesült a pénzből, de átlagosan mindenki kapott „13. havi fizetést”.

Akárcsak az ügyészségeknél, a bíróságoknál is nagy volt a szórás országosan. Sokan a havi illetményüknél kevesebbet kaptak, míg mások jóval többet – az összegek igen eltérőek voltak az egyes szervezeti egységeknél is. A Zoom.hu minderről részletesen írt:

Jutalomeső a bíróságokon: tavaly már hatmilliárdot osztottak ki

Jelentősen nőtt a bírák és igazságügyi alkalmazottak béren kívüli plusz juttatása az elmúlt években: amíg a tízezres létszámú szervezet tagjai között 2015-ben még csak 2,8 milliárd forintot osztottak szét, addig 2016-ban 5,5 milliárdot, tavaly pedig már 6,3 milliárdot – derült ki az Országos Bírósági Hivatal (OBH) adataiból, amit a Zoom.hu közérdekű adatigénylésére adtak ki.

Borítókép: Illusztráció / MTI Fotó: Mohai Balázs