Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Mik lehettek ezek a titokzatos külföldi telefonhívások a szombati tüntetésen?

Mik lehettek ezek a titokzatos külföldi telefonhívások a szombati tüntetésen?

Sem a titkosszolgálathoz, sem a terrorelhárításhoz nem érkezett panasz vagy bejelentés, hogy telefonhívásokkal bárkit is külföldről zaklattak volna. A szombati ellenzéki demonstráció miatt mindkét cégnél megerősített ügyelet volt, azaz jó eséllyel nem veszett volna el egy ilyen bejelentés – magyarázták belügyi forrásaink.

Úgy tudjuk, a hívások többségét szombat délután kettő és este tíz között kezdeményezték különböző, főleg afrikai és orosz telefonszámokról. Voltak, akik elővigyázatosságból fel sem vették a telefont, amikor a kijelzőn látták, hogy honnan hívják őket. Azok sem jártak azonban jobban, akik fogadták a hívást, mert senki nem szólalt meg. Az sem tudott meg többet a hívóról, aki visszahívta az ismeretlen számot. A hívott fél (vagy egy számítógép) fogadta ugyan a hívását, de senki nem szólalt meg a vonal túlsó végén.

Sokan összefüggést véltek elfedezni a hívások és a szombati kormányellenes tüntetés között. Többen azt gyanították, a kormány akarta megfélemlíteni ily módon a demonstrációra készülőket. Mások külföldi titkosszolgálatok (értsd: az oroszok) akciójaként könyvelték el a hívásokat.

A furcsa hívásokról elsőként hírt adó 444.hu szerint egyszerű csalásról van szó. Ezt a verziót tartja a legvalószínűbbnek egy lapunknak nyilatkozó szakértői is. Megtörténhet, hogy

aki felvette a telefont, pár napon belül kap majd egy vonzó üzleti ajánlatot vagy segélykérő levelet, hogy pár száz dollár átutalásával mesés örökséghez juthat.

Egy másik lehetőség, hogy a csalók azokra a telefonálókra építették a vállalkozásukat, aki lelkiismeretesen mindig visszahívják az őket keresőket. Ám a mit sem sejtő hívott fél visszahívását már úgynevezett szatellit vonalon (méregdrága percdíjjal) továbbítják egy afrikai, orosz, vagy akármilyen emelt díjas számra. Egy pár másodperces hallózás így akar 15-20 ezer forintjára is kerülhet az óvatlan telefonálónak.

Egy, a Zoom.hu-nak nyilatkozó szakértő szerint már azt sem szabad készpénznek venni, ha a telefonunk azt írja ki, hogy a hívást Oroszországból vagy Ugandából kezdeményezték. Léteznek ugyanis olyan szoftverek, amelyek a hívó által megadottak szerint módosítják a hívó ország nevét és persze olyanok is, amelyek három percig akkor is életben tartják a vonalat, ha a hívó pár hallózás után bontotta azt.