Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Már 100 milliót gyűjtött az Együtt, de nem állnak le 150-nél sem

Már 100 milliót gyűjtött az Együtt, de nem állnak le 150-nél sem

“Magyarországon soha ennyi pénz nem gyűlt össze politikai célra közösségi adományból” – mondta a Zoom.hu kérdésére Juhász Péter, az Együtt távozó elnöke, a pártnak juttatott kampánytámogatás visszafizetésére indult gyűjtésük friss összesítését ismertetve. Eszerint

hétfő reggel már 96,96 millió forintnál jártak, de még mindig hiányzik több mint 50 millió.

Összesen 153 millió forint körüli összeget kell ugyanis visszafizetnie az Együttnek, mivel a kormánypárti javaslatra tavaly ősszel elfogadott törvénymódosítás alapján

annak a pártnak, amelyik a parlamenti választáson nem ér el legalább egy százalékos listás eredményt, vissza kell fizetnie az állami kampánytámogatást.

Az Együtt csaknem 200 millió forintnyi támogatáshoz jutott, de a vártnál rosszabb szereplésük – mindössze egyetlen egyéni mandátumot nyertek, listán pedig 0,66 százalékot értek el – miatt ezt, a fővárosban Csepelen egyéni győztes Szabó Szabolcs egymilliós állami kampánytámogatása kivételével, mind vissza kell fizetni.

Mindenkinek jár egy kis közpénz

A választási kampányokhoz az állam is hozzájárul azzal, hogy bizonyos képlet alapján minden pártot pénzzel támogatja. Egyrészt minden egyéni választókerületi jelölt kap a költségvetésből bő egymillió forintot – pontosan 1 millió 22 ezer 860 forintot -, Emellett minden országos listát állító párt is jogosult támogatásra. A támogatás összege attól függ, hogy a párt hány egyéni választókerületben állított jelöltet. Ehhez az egyes pártok teljes kampányköltési plafontját – 2018-ban 1 milliárd 22 millió forint – veszik alapul, és ennek 15, 30, 45 vagy 60 százalékát kapják attól függően, hogy legalább 27, 54, 80, vagy mind a 106 egyéni választókerületben talpon maradt-e jelöltjük.

A pénz nagy részét, mintegy 153 millió forintot ráadásul az Együtt öt elnökségi tagján hajtja be a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, ha a párt nem tud fizetni – márpedig nem tud, hiszen a kampánytámogatást elköltötték a kampányra, és nem is számoltak 1 százalék alatti eredménnyel. A kampánytámogatás visszafizetése óriási terhet ró a párt vezetőire. Juhász erről a Zoom.hu-nak azt mondta nemrég, hogy

“mivel az összvagyonunk nincs ennyi, nemcsak a házunkat, lakásunkat veszítjük el, hanem a maradékot adók módjára behajthatják rajtunk, így a fizetésünkből vonogatják még 20-30 évig.”

Juhász mellett teljes vagyonával felel a visszafizetendő összegért Szigetvári Viktor, Hajdu Nóra, Szabó Szabolcs és Pataki Márton.

Nem állnak meg 150 milliónál

Az, hogy egyetlen hét alatt sikerült csaknem 100 millió forintot összegyűjtenie az Együttnek, Juhász szerint hatalmas teljesítmény, mivel közösségi finanszírozásban politikai célra soha ennyi pénz nem jött össze Magyarországon. Az eddigi csúcstartó a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) volt azzal, hogy 2015 nyarán, több mint egy hónap alatt 34 milliót gyűjtött a kormány bevándorlásról és terrorizmusról szóló nemzeti konzultációs óriásplakátjaira reagáló ellen-plakátkampányára.

Juhász Péter adományokat gyűjtött az Együtt kampányfinanszírozásának visszafizetéséért a szombati tüntetésen Fotó: Halász Nóra

A Juhász Péterék által elindított adománygyűjtő akció első napján 24, a másodikon 48 millió volt a befolyt összeg, ez nőtt a harmadikon 69 millióra. A gyűjtést nagyon megdobta, hogy Juhász a szombati kormányellenes tüntetésen is egy dobozzal vett részt, ott is sok adomány jött össze, így nőtt az összeg hétfő reggelre a 100 milliós határ közelébe. Juhász megjegyezte: több mint 8500 ember adott nekik pénzt: volt, aki csak 1-2 ezer forintot, a legtöbben 5 ezer forint körüli összeget, de érkezett több, a törvényileg szabott, még elfogadható legmagasabb, 150 ezer forintos egyösszegű adomány is.

Borítókép: Juhász Péter távozó pártelnök a szombati tüntetésen is gyűjtött / Fotó: Halász Nóra