Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Macron: Egyetlen, Orbán Viktor által vallott értéket sem tartok a magaménak

Macron: Egyetlen, Orbán Viktor által vallott értéket sem tartok a magaménak

Emmanuel Macron államfővé választásának első évfordulója alkalmából tévéinterjút adott, amit a Főtér szemlézett.

Macron elmondta, hogy „Úgy tekintem Európát, ahogy van. Panaszkodhatunk. Én is panaszkodom miatta. Egyetlen, Orbán Viktor által vallott értéket sem tartok a magaménak. De ott van, megválasztották” Azt is hozzátette, hogy “jelenleg az illiberális demokráciák felemelkedésének vagyunk szemtanúi.”

A folytatásban arról is szólt a francia államfő, hogy “egyrészt egy sor olyan demokráciát látok, ahol a lakosság körében egyfajta fáradtság uralkodott el. Olyan demokráciákat, amelyek megszokták a gyengeségeket, az igazságtalanságot, az egyenlőtlenséget, a dühöt, és ahol növekvőben van a populizmus, amelyet ugyan erkölcsileg elítélnek, de nem támadják az alapjait”.

„Másrészt ott vannak az illiberális demokráciák, ahol azt mondják:

Látják, ezek az emberek gyengék. Ezért nem tartjuk többé tiszteletben a demokráciát. Támadást indítunk a bírák és ügyészek függetlensége ellen”

– utalt Magyarországra és Lengyelországra.