Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A „trükkök” nélkül hét mandátummal kevesebbje lenne a Fidesznek

A „trükkök” nélkül hét mandátummal kevesebbje lenne a Fidesznek

A szombaton nyilvánosságra hozott végleges választási eredmények egyik érdekessége, hogy hiába érkezett a négy évvel ezelőttinél lényegesen több levélszavazat a Fideszre, végül nem ez hozta meg Orbán Viktornak a zsinórban harmadik kétharmadot a Parlamentben.

Az állampolgársággal rendelkező, de magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyarok, döntő többségben határon túli magyarok által a pártlistákra leadott szavazatok száma 2014-ben 122 ezer volt, idén pedig 216 ezer. Ez 2014-ben az összes levélszavazat több mint 95 százalékát jelentette, idén pedig a 96,24 százalékát.

Vagyis nem azért nem ért plusz mandátumot a levélszavazatok megnyerése, mert a többi párt jobban szerepelt volna, mint négy éve. A fő ok a magas részvétel mellett az is volt, hogy a nemzetiségi képviselő mandátuma mellett a listán Parlamentbe jutott öt pártnak nem 93, hanem csak 92 helyet osztottak szét.

László Róbert választási szakértő hétfői bejegyzése szerint emellett is bekövetkezhetett volna, hogy a levélszavazatok plusz egy mandátumot jelentenek a Fidesznek. A Political Capital elemzője szerint az, hogy nem lett így, a “véletlen műve” is.

A győzteskombináció viszont egyértelműen a Fidesz malmára hajtotta a vizet, ez öt mandátumot hozott a kormánypártnak. (A választási rendszer átszabása óta nem csak az egyéni választókerületekben vesztes jelölt pártlistájára számítanak kompenzációs szavazatot, hanem a győztesére is; utóbbiéra annyit amennyivel több szavazatot szerzett a második helyezettnél.)

A „győzteskompenzáció”-val 972 ezer töredékvoksot számoltak el, ebből jutott több mint 913 ezer a Fidesznek, a maradék 58 ezer érkezett az MSZP-P-re, a DK-ra, a Jobbikra és az LMP-re, Mellár Tamás pécsi mandátuma és Szabó Szabolcs csepeli győzelme után nem járt senkinek győzteskompenzáció. László Róbert számításai szerint, ha ezeket a szavazatszámokat levonjuk a pártoktól, a Fidesznek öttel kevesebb mandátum jutna, míg a Jobbiknak kettővel, a többi listán bejutónak pedig 1-1-gyel több.

A PC szakértője szerint, ha a győzteskompenzáció elhagyása mellett a levélszavazatokat sem számítanánk az eredménybe, akkor már nagyon is érződne a határon túli szavazatok hiánya: héttel kevesebb mandátuma lenne a Fidesznek.