Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Ha szereted a sorozatokat, április a te hónapod

Ha szereted a sorozatokat, április a te hónapod

Húsz nap alatt tíz olyan sorozat érkezik, amit kár lenne kihagyni: Westworld, A szolgálólány meséje, Archer, The Expanse és társaik. Adieu szabadidő.

The Expanse – harmadik évad (április 11.)

A SyFy csatornának a Csillagközi romboló óta nem volt olyan kimagasló hard sci-fi sorozata, mint a The Expanse, amelynek már harmadik évada érkezik áprilisban. Ehhez persze az is kellett, hogy megfelelő alapanyagot találjon hozzá a csatorna, a remek kritikáknak és népszerűségnek örvendő Térség-regényfolyam pedig kiváló választás. A James S.A. Corey álnéven író Daniel Abraham és Ty Franck George R.R. Martin asszisztenskedtek A tűz és jég dala könyveknél és ügyesen el is lestek jó néhány trükköt arra nézve, miként lehet hatalmas világban tucatnyi szereplőt jól mozgatni, miközben a háttérben brutális összeesküvések zajlanak, az előtérben pedig fejek hullanak a porba.

A Trónok harca alkotójával ellentétben ők viszont igen termékenyek, a Térség évente jelentkezik új regénnyel, jövőre már a 9. kerül a könyvesboltok polcaira. A SyFy sztorival tehát időtlen időkig el van látva, a többi csak rajtuk múlik. A The Expanse első évadában még voltak sutaságok, de már akkor is kiváló kritikákat kapott, a második után pedig egyenesen lelkendeztek. A sorozat cselekménye szerint a nem olyan távoli jövőben az emberi faj elkezdte kolonizálni a Naprendszert, de ez nemhogy egyszerűsítette volna túlnépesedő bolygónk helyzetét, még nehezítette is, ráadásul a Földön, a Marson és Kisbolygóövezetben élők kölcsönösen gyűlölik egymást, a rasszizmus intézménye pedig semmit sem változik a 22. században sem. A sztori legalább 2+2 szálon fut, de legyen elég ennyi, az alapkonfliktusok magában elég érdekesek, hogy ezt a néző egyedül fedezze fel. Maradjunk annyiban,

Trónok harca az űrben.

Lost in Space – első évad (április 13.)

A Netflix fogta és leporolta az 1965 és 1968 között futó Lost in Space-szériát, és erősen látványorientáltan újragondolta azt (bár mint emlékezetes, 1998-ban készült már ilyen névvel egy kevésbé sikeres nagyjátékfilm a Jóbarátok Joey-jával, Matt LeBlanc-nal). A sorozat főszereplői a Robinson család tagjai, a név, illetve a cím pedig jól le is lövi előre a nagy plot twistet: hőseink hajótörést szenvednek egy idegen bolygón. A főszereplőket Toby Stephens (John Robinson), Molly Parker (Maureen Robinson), Max Jenkins (Will Robinson) és Mina Sundwall (Penny Robinson) mellett Parker Posey (Dr. Smith) és Ignacio Serricchio (Don West) alakítják. A tízrészes első évad trailerei igen mutatósak,

szemlátomást nem spóroltak sem a pénzzel, sem a CGI-vel,

és lévén, hogy a Netflixen érkezik, azonnal darálható az összes epizód.

Fear The Walking Dead – negyedik évad (április 16.)

A Fear The Walking Dead nyilvánvalóan egy dolognak köszönheti a létét: hogy a nézők/rajongók zombiigényét már nem tudja kiszolgálni a The Walking Dead, így három évvel ezelőtt kaptunk egy spinoff-szériát, amely igyekszik betömködni azokat a réseket, amit nem tölt ki az anyasorozat, illetve addig se maradjon senki élőhalottak nélkül, amíg a másik forgatásai miatt nincs képernyőn hentelés.

Az első két évad hullámzó minőségű epizódjai után a sorozat kezdi megtalálni a saját hangját, ráadásul a The Walking Dead gyengélkedése miatt is felértékelődött a FTWD harmadik szezonja. A gyártó AMC még a tavaly októberi New York-i Comic Conon jelentette be, hogy (régóta tervezett)

crossovert kap a zombidráma,

és a negyedik évadban a Lennie James által megformált Morgan fog vendégszerepelni. A sorozat az előző szezonhoz hasonlatosan 16 részes lesz, a magyar AMC-n április 16-án hajnalban az amerikai premierrel egy időben eredeti nyelven, este pedig szinkronizálva is nézhető.

Into The Badlands – harmadik évad (április 22.)

Szúrás, vágás darabolás, hentelés, harcművészet, posztapokaliptikus senkiföldje – nagyjából ezen hívószavak alapján lehet összefoglalni, mi is az Into The Badlands, amelynek eddigi két évada olyan sikeres lett, hogy a most érkező harmadik már 16 részes lesz –

vagyis pont annyi, mint a korábbiak együttesen.

Ráadásul ahogy a Fear The Walking Dead esetében is, a magyar AMC-n ez is a tengerentúli bemutatóval egyszerre nézhető április 23-án hajnalban, majd 26-án este szinkronosan is.

Westworld – második évad (április 23.)

2016 hypesorozata áprilisban végre folytatást kap, amelynek történetét a következő folyamatábra segítségével tudjuk a legjobban leírni:

Westworld = Sci-fi + western + (szex)robotok + HBO + Anthony Hopkins + Ed Harris

A hipertehetséges, rossz filmet még nem író Jonathan Nolan (Christopher Nolan tesója) és felesége, Lisa Joy showrunnerként nem elégedett meg azzal, hogy adaptálják Michael Crichton 1973-as filmjének sztoriját (a Feltámad a vadnyugatot) és rétestészta szerűen öt évadra nyújtsák azt, hanem csavaros fordulatokkal, furmányos rejtélyekkel spékelték meg a történetet, amire egy idő után sokan az új Lostként kezdtek tekinteni, s amit a legutolsó timbuktui nerd is képkockánként állított meg, hogy támpontokat szerezzen a sorozatvégi NAGY VÁLASZOKHOZ.

Nem lineáris a történetmesélés, így valószínűleg azok szeretik igazán, akik rajonganak azért, ha valami igazán összetett, jól ki van találva és intelligens. Egy klassz sztori a mesterséges értelem hajnalán, a bűnbeesés evolúciójával megbolondítva.

A Westworld első évadának utolsó epizódja jelzésszinten belengette, hogy nemcsak western tematikájú parkok léteznek, hanem például szamurájok lakta keleti világ is, ez pedig fel is tűnik a legújabb trailerben. Vannak benne lassított androidbikák, félkész androidok, meg előző szezonban bekattant androidok is persze, valamint felbukkan Dolores (Evan Rachel Wood), Bernard (Jeffrey Wright), Maeve (Thandie Newton) és Man In Black (Ed Harris) is.

Nagyjából ez minden, amit tudunk a második évadról, de nem is baj, hiszen valószínűleg ismét csavaros sztori érkezik, amivel mi is sokat foglalkozunk majd, Facebook-oldalunkon április 23-tól minden epizód után Live-kibeszélővel készülünk, hogy megfejtsük az adott részben látottakat és konteózzunk meghívott vendégeinkkel.

A sorozat az amerikai premierrel egy időben érkezik a HBO-ra és elérhető majd a HBO Gón is.

A visszatérők The 100 / The Hundred – ötödik évad (április 24.)

Ami a vámpírzsáner a 2000-es évek elejének, az a posztapokaliptikus tinidráma a 2010-es éveknek. A műfaj egyre inkább kezd kifújni, sorozatfronton is már csak A visszatérők tekinthető nézhetőnek, amely leginkább a második évadja során volt a topon, bár a negyedik szezon úgy ért véget, hogy

a remek folytatás reménye is benne van.

A történetről annyit érdemes tudni, hogy nagyjából száz évvel egy atomháború után, az emberiség maradéka a Föld körül keringő űrállomáson él, amely életciklusa végéhez közeledik. Az állomás vezetői ezért száz büntetett előéletű fiatalt az addig lakhatatlannak vélt Földre küldenek, felderítés céljából. A Földet ért tinédzsereknek önállóan kell túlélniük az idegen környezetben, amely távolról sem lakatlan, miközben az űrben maradók is igyekeznek életben maradni. Április 24-én kiderül, miként.

Géniusz – második évad (április 22.)

Mivel a kilencvenes évek végi nagy sorozatbumm ma is, sőt, egyre jobban érezteti a hatásait, és a televíziózás újabb aranykorát éljük, nem meglepő, ha a szériák esetében alkalmazott trendeket felhasználva az ismeretterjesztő csatornák is élnek azzal, hogy filmes berkekben nevet szerző alkotókat és szereplőket igazolnak le, illetve pénzt sem spórolva igényes alkotásokat készítenek.

A National Geographic is már régóta így tesz, gondoljunk csak a Morgan Freeman nevével fémjelzett dokumentumsorozatira (Isten nyomában, Az ember nyomában), az előző hónapban bemutatott Volt egyszer egy bolygóra (Darren Aronofsky producerkedésével és Will Smith narrációjával), esetleg a Géniusz elnevezésű antológia-szériájára, amelynek első évadát Ron Howard rendezte és az Oscar-díjas Geoffrey Rush alakította Albert Einsteint,

a Pablo Picassóról szóló második szezon Antonio Banderas főszereplésével pedig április 22-én érkezik a magyar Nat Geóra is.

Az első előzetes alapján a szakmai fejlődés és a magánéleti drámák is hangsúlyosak lesznek az avantgárd művész életét feldolgozó évadban. Azt, hogy Picasso számára a kettő közül melyik volt fontosabb, egyértelművé teszi a trailer: amikor az egyik szereplő Picasso gyerekeire és szeretőire célozva közli vele, hogy

„Vannak dolgok, amelyek fontosabbak a művészetnél”,

a művész csak ennyit válaszol:

„Nem nekem.”

A szolgálólány meséje – második évad (április 26.)

A szolgálólány meséje 2017 egyik legfontosabb sorozata volt, nem véletlen, hogy a januári Golden Globe-on a legjobb drámai sorozat, illetve a legjobb női főszereplő (drámai sorozat) elismerését is elhozta. A Margaret Atwood immár klasszikusnak számító regényén alapuló sorozat

a disztópikus, Gileád Köztársaság nevű totalitárius társadalomban játszódik, amely az egykori Amerikai Egyesült Államok helyén jött létre.

A környezeti katasztrófák által fenyegetett és zuhanó születési számokat mutató Gileádban torz fundamentalizmus uralkodik, amely militarizált formában tűzi zászlajára a „visszatérést a hagyományos értékekhez”. Offred (Elisabeth Moss), aki a Vezér háztartásában Szolgálólányként dolgozik, az egyik utolsó termékeny nő, így a nőknek abba a kasztjába tartozik, akiket szexuális rabszolgaságra kényszerítenek a világ újbóli benépesítésére irányuló utolsó kétségbeesett erőfeszítés nevében. Offrednek ebben a rémisztő társadalomban kell életben maradnia a Vezérek, kegyetlen Feleségeik, a háztartásvezető Marthák és a többi Szolgálólány között.

A sorozatot ugyan a Hulu gyártja, de nálunk a HBO-n és a HBO Gón nézhető majd, az amerikai premierrel egyidőben.

Archer – kilencedik évad (április 25.)

A popkultúra kevés olyan szemétláda antihőst adott az egyetemes tévétörténetnek, mint

Sterling Archer, az infantilis, tahó, szexista, rasszista, homofób és antiszemita titkosügynök.

De akkor mi a titka a 2009 óta futó sorozatnak? Elsősorban a precízen felépített karakterek, akik személyiségrajza annyira végletesen eltolt, hogy az eleve kínosan vicces szituációk, amikbe keverednek berántják a nézőt, ráadásul az akciók izgalmasak, a párbeszédek pedig elképesztően jól megírtak. Az FX Network folytatja is sokat bírált 18+os sorozatát, amely idén már a kilencedik évadnál tart.

+1 Miss Sherlock (április 27.)

Ez biztosan az a sorozat, ami hozzánk garantáltan semmilyen csatornán nem lesz látható, viszont listánkból nem maradhatott ki kulináris értéke miatt. A HBO Asia, valamint a Hulu Japán kooperációjában készült sorozat ugyanis a klasszikus Sherlock Holmes történetek parafrázisa lesz, amelynek főszereplője egy magánnyomozónő.