Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Simicska fiával járt bölcsibe, LMP-s milliárdos lett belőle – Ungár Péter portréja

Simicska fiával járt bölcsibe, LMP-s milliárdos lett belőle – Ungár Péter portréja

Nincs NER-pufidzsekije, milliárdja viszont annál több. A CEU-n tanult, megfordult a Fidelitas-nál, végül az LMP-ben kötött ki. Azt várták tőle, hogy megnyitja a párt előtt a budai úri szalonok ajtaját, de ez nem sikerült. Manapság pedig a Magyar Nemzet megmentőjeként szerepel a hírekben.

A május 7-én megalakuló új parlament legfiatalabb képviselője lehet Ungár Péter LMP-elnökségi tag, aki még nincs 27 éves, hiszen 1991. június 10-én született. Ekkor Orbán Viktor már egy éve parlamenti képviselő volt, viszont az utolsó szovjet katona csak 9 nappal később hagyta el Magyarországot.

Ungár a nyolcfős LMP-frakció tagja lesz. És talán sajtómogul is. Legalábbis legújabban a Magyar Nemzet megmentőjeként lép fel.

Milliárdos vagyon örököse lett

A Zoom.hu számításai szerint édesanyjával, a 12 éve még Orbán ismételt hatalomra kerülésének lehetőségét elvető, azóta a Fidesz-elnök lelkes támogatói körébe újra visszataláló Terror Háza-igazgató Schmidt Máriával közös családi cége révén Ungár Péter milliárdos vagyonnal bír. 2006-ban elhunyt édesapja, Ungár András tetemes örökséget hagyott hátra – ezért is tehetett Ungár Péter vételi ajánlatot a Magyar Nemzet-médiacsoportra, a részletekről hétfőn tárgyalhat Simicska Lajossal.

Ungár Péter milliárdos vagyonnal bír – édesapja halála után örökölt cégrészesedést Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

Halálakor Ungár András a Budapesti Értéktőzsde egyetlen ingatlanpiaci cégében, a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési (BIF Nyrt.) részvénytársaságban volt meghatározó szereplő. Ezt a vagyonelemet örökölte meg a család: felesége, Schmidt Mária és a két gyermek Anna, valamint Péter. Hosszú részvényesi csűrés-csavarás után mára odáig jutott a történet, hogy a hármójuk által birtokolt Pió-21 Kft. lényegében teljesen bekebelezte a BIF Nyrt.-t.

A cégnek közvetve és közvetlenül 71,55 százalékos tulajdonrésze van a BIF-ben, ezt kiegészíti még mintegy 18,83 százaléknyi sajátrészvény. Ezen felül van a Budapesti Értéktőzsdén forgó 9,62 százaléknyi közkézhányad.

Ungár Péternek az utóbbi évek nagy részvénypiaci machinációja után közvetlenül a BIF-ben akad egy 3,06 százalékos, valamint a Pió-21 Kft.-ben 16,7 százalékos részesedése.

Utóbbiak, a tőzsde oldalán fellelhető adatok és a cégpapírok, valamint a BIF Nyrt. pénteki 1930 forintos részvényárfolyama alapján –kalkulációink szerint – a fiatalember vagyona csaknem 7,4 milliárd forintra tehető.

Papíron szép, médiacézársághoz kevés

Ez azonban csak papíron mutat szépen. A Zoom.hu-nak egy, a hazai tőkepiacon otthonosan mozgó szakember annyit mondott, ez a vagyonelem a piacon nagyjából semmit nem ér, és Ungár Péter pont ennek megfelelő értékű szereplő a honi üzleti életben. A Pió-21-ben lévő részesedésével önállóan semmit sem tud kezdeni, hiszen azt édesanyja belegyezése nélkül nem tudja eladni, nem tudja elzálogosítani. Legfeljebb annyi előnye van, hogy ha osztalékot fizet a cég, azt felveheti. De még ha szembe menne a családi akarattal, konfrontálódna Schmidt Máriával és egy ellenfélnek el kívánná adni ezt a részvénycsomagot:

„szerinted a választási eredmény után ki merné bevásárolni magát ebbe a cégbe?”

– tette fel a kérdést nyilatkozónk. Ki lehet jelenteni – hacsak nem a családjának értékesítené –, ez a vagyonelem eladhatatlan a piacon. Egy kicsit jobb a helyzet a saját jogon birtokolt 3,06 százalékkal. Túladni az előző képlet miatt azon sem tud, de legalább zálogosíthatná. Így a mostani árfolyam alapján maximum 1,5-1,6 milliárd forintot tud összehozni. Ez azonban forrásaink szerint a hosszú távú lapműködtetési tervekhez mérten édeskevés.

Ráadásul a hazai üzleti életben Ungár Péter nincs jelen. Nincs saját cége, nincs cégvezetési gyakorlata, nem tudja, hogy kell ezt csinálni. Talán látta ezt az édesanyjától vagy a testvérétől, de ez vajmi kevés. Nyilatkozónk szerint ebben a közegben Schmidt fia súlytalan szereplő.

Vagyona számszerűen lehet, hogy nagy, de borzasztó nehezen lenne szabaddá, pénzzé tehető Forrás: Facebook

Nagyjából egyébként ezt tükrözik saját szavai is. A Pió-21 révén közvetve tulajdonos a Figyelőben, amely most a náci, nyilas módszereket idézve listázta a kormánypárt vélt ellenségeit. Ungár Pétert a napokban számos alkalommal keresték ez ügyben, hiszen az LMP egyik vezetője. Az utóbbi kapcsolat erkölcsi és morális viszonyát firtató kérdésre az Indexnek csak annyit mondott: „Nem a Figyelőnek vagyok tulajdonosa, hanem a Pió-21 Kft-nek. Ez egy családi cég, melyben a tulajdonrészemet édesapám halála után örököltem.

A cég döntéseire nincsen ráhatásom, a döntéseket nem én hozom. De édesapám örökségéről nem kívánok lemondani, mert személyes jelentősége van számomra.”

A 24.hu-nak egy tavaly nyári interjúban a vagyonával és üzleti lépéseivel kapcsolatos kérdésre válaszolva pedig annyit jegyzett meg: „Kisebbségi tulajdonos vagyok (a kft.-ben – A szerk.), az ügyvezetői feladatokat nem én látom el. A cég többségi tulajdonosa és ügyvezetője finoman szólva sem olyan emberek, akik tanácsadásra vagy útmutatásra szorulnak.” E szerint Ungár Péter egy vagyonos ember, de a BIF-et illetően nem sok lehetősége és mozgástere van. Ami pedig a médiabirodalmi álmokat illeti, ebből egyelőre egy kis szelet létezik: Ungáré – saját pénzéből tartja fenn – az LMP-közeli Reflektor blogot.

Ha marad, már helyettes államtitkár lehetne

A rendszerváltás utáni években Ungár bölcsődés volt, s úgy tetszett, már ekkor eldől a jövője: a bölcsődében társa az akkor már nagy hatalmú Fidesz-gazdasági igazgató Simicska Lajos fia volt. Sőt, jó pár évvel később, gimnazistaként Ungár a párt ifjúsági szervezetében, a Fidelitasban is megfordult – ha ott marad, ismerői szerint ambíciói és kitartása miatt már rég helyettes államtitkár lehetne. Ám ő nem ezt az utat választotta. Hogy miért nem lett belőle Fidesz-karrierista? Talán lázadásból, részben meggyőződésből. A HVG-nek beszélt arról, hogy

„édesanyám nyilván jobban szerette volna, ha a Fideszben politizálok”.

Ám amikor a Fidelitasnál próbálkozott aktivistaként, csalódást okozott neki a közegben tapasztalt gondolattalanság, továbbá sokkolták „ezek a pufidzsekis srácok, akik tizen-huszonévesen gondolatban már felügyelőbizottsági tagságokat osztogattak maguknak”.

Hadházy Ákossal, az LMP lemondott társelnökével a választás éjszakáján Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

Ő ehelyett 16 évesen az Antall József Alapítvány által később díjazott tanulmányt írt a néhai miniszterelnökről: „Antallnak, a reálpolitikusnak, az állandósult támadások ellenére sikerült a kormányzás stabilitását megőriznie. Egyensúlyban tudta tartani és működtetni a demokratikus intézményeket. Miniszterelnökként igencsak magasra állította a mércét. Mértéktartó eleganciája, nagy műveltsége, a világ dolgaiban való jártassága, ítélőképessége, udvariassága stílust teremtett. Érvelt és nem kioktatott, vitázott és nem leiskolázott, nem észt osztott, hanem mérlegelt és szintetizált. A szélsőségektől irtózott. Kompromisszumra törekedett, és nem akarta a másik felet sem legázolni, sem megsemmisíteni.”

Nem sokkal azután, hogy mindezt papírra vetette, Ungár Péter már külföldön, az edinburghi egyetem földrajz szakán tanult Skóciában, 2008-ban pedig részt vett a Demokrata Párt kampányában az amerikai választásokon. Ezután a manapság csak Soros-egyetemként emlegetett CEU környezetvédelmi szaka következett, mindeközben angol, spanyol, orosz és német nyelvtudását is csiszolta. A politikába – a Fidelitas felé tett kamaszkori elhajlást nem számítva – 2010-ben kóstolt bele először: ekkor lett az LMP aktivistája és tagja, de még abban az évben kizárták és csak a Párbeszéd Magyarországot később megalapítók kiválása vagyis a pártszakadás után, 2013-ban lépett vissza újra. A 2014-es önkormányzati választáson pedig bekerült lakóhelye, a főváros II. kerületének képviselő-testületébe, ahol zöldpártiként természetesen a környezetvédelmi bizottság tagja.

Szél Bernadettel, az LMP hivatalban maradt társelnökével MTI Fotó: Máthé Zoltán

Az LMP-ben közben gyorsan sikeres pályát futott be, és egészen az elnökségi tagságig vitte, sőt a társelnöki poszttól sem biztos hogy messze lenne ma, ha végül elindult volna a 2016 nyári tisztújításon, amit Schiffer András távozása miatt tartottak. Egy, a pártbeli viszonyokat jól ismerő forrásunk szerint Ungár vezető pozícióba emelésével az LMP-ben sokan

„arra számítottak, hogy a párt előtt megnyílnak addig zárt kapuk, és bebocsátást nyernek a budai polgári szalonokba, de ezt az idő nem igazolta.”

Akárhogyan is, Ungár még a tavaly nyáron, a Momentum fesztiválján történt kínos sátras, nyomulós incidens ellenére is markáns szereplő a pártban, a parlamenti képviselőség révén pedig a jövőben tovább építheti politikai karrierjét.