Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Kínaiak, oroszok, izraeliek vásárolják a magyar ingatlanokat

Kínaiak, oroszok, izraeliek vásárolják a magyar ingatlanokat

Kínaiak. oroszok, izraeliek, ukránok és törökök vásároltak tavaly leginkább a magyar ingatlanokból. A befektetési célpont a főváros és Hévíz környéke.

Tavaly összesen 3206 lakóingatlant, illetve nyaralót vásároltak meg nem uniós országokból érkező külföldiek – derül ki a Miniszterelnökség által pénteken nyilvánosságra hozott adatból. Piaci becslések szerint az uniós polgárok további 6000 ingatlant vásárolhattak meg az elmúlt évben. Tekintettel arra, hogy a magyar ingatlanvagyon több millió lakást, házat jelent, ezen ügyek csupán cseppet jelentenek a tengerben. 2016-hoz képest minimális a növekedés, akkor 3163 ingatlan cserélt gazdát. Az adásvételek túlnyomó többsége még mindig lakóházhoz vagy lakáshoz köthető és zömmel a fővárosban vagy Pest megyében jött össze – e két helyen összesen 2277 ingatlan vásároltak. Üdülőkből összesen 47-et vásároltak tavaly, a fő célpont Pest megye és Zala megye volt – ez utóbbi a Hévíz környéki gyógyvizeknek köszönhető , de vonzó célpont még a régióban Keszthely is.

Hévíz, 2017. augusztus 27.
A hévízi Tófürdõ és a Festetics Fürdõház (középen) látképe repülõgépbõl fotózva.
MTI Fotó: Varga György

A külföldiek főváros központúságát jó jelzi, hogy más megye nem is akad, ahol 43-nál több ingatlan vásároltak volna. A 43-as darabszámot egyébként Győr-Moson-Sopron megyében regisztrálták, ahol több külföldi cég székhelye is található. Az uniós állampolgárok szabadon vásárolhatnak lakóingatlan a közösség bármely országában engedély nélkül – így ők ebben a statisztikában nem szerepelnek, mert a Miniszterelnökség kifejezetten csak az engedélyhez kötött ingatlanügyletekről közöl adatokat. Az uniós polgárok ennél a 3000-es ingatlanszámnál lényeges több házat vásároltak az elmúlt években – főleg a fővárosban befektetési céllal, vagy épp határ mentén. Pozsony környéki magyarországi falvakban komplett szlovák enklávék alakultak ki, aki a határ innenső oldalán vettek ingatlan, vagy kezdtek építkezésbe a kedvező árak miatt.

Jöttek a letelepedési kötvényekkel

Balogh László az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint az ingatlanügyletek 6-7 százaléka mögött külföldiek állnak, ez a 150 ezres tranzakciószámot figyelembe véve mintegy 10 ezer ingatlan érint. E szerint az uniós polgárok a most citált 3200 ügyleten felül további 6000 ingatlan vásárolhattak fel.

A miniszterelnökségi adatok arra engednek következtetni, hogy a nem uniós vevők között azon nemzetek tagjai vannak az élen, akik az kormányzati-fideszes letelepedési kötvénybiznisz fő célcsoportja voltak.

Toronymagasan vezetnek a kínaiak, akik közül tavaly 1573-an vásároltak új ingatlan. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy kínai az egyik legnagyobb bevándorló népcsoport Magyarországon, számukat a KSH 40 ezer főre teszi, igaz ők előbb-utóbb állampolgárságot szereznek. Zoom.hu-nak nyilatkozó diszkréciót kérő ingatlanközvetítők elmondták, hogy kötvényprogrammal érkező kínaik érdeklődése kifejezetten a belvárosi (V., VI, VII. kerületi nagy értékű ingatlanokra terjed ki, amit nem befektetési, hanem lakhatási céllal használnak. A legtöbb ingatlan viszont a XIII. kerületben vásárolták kínai állampolgárok.)

Oroszok és ukránok szívesen mennek Hévízre is

A második legtöbb ingatlant az oroszok szerezték – 406 orosz állampolgárról van szó –, a harmadik helyre feljöttek az izraeli állampolgárok, megelőzve az ukránokat. A Miniszterelnökség adatai szerint tavaly 270 izraeli és 205 ukrán állampolgár vásárolt. Az ötödik helyre a törökök futottak be (113 személy) és csak hatodik helyen szerepelnek az amerikai–állampolgárok, aki tavaly mindössze 72 ingatlan vette meg. Látható számban vásároltak még egyiptomi és és szír állampolgárok is.

A 3206 ingatlan megszerzéshez összesen 3154 kérelmet nyújtottak be – ebből mindössze 17 ingatlan megvásárlását utasították el – a legtöbbjüket „ az önkormányzat érdeksérelmére hivatkozva” – vagyis nem a vevő személye miatt.

Hévíz kiemelkedő célpont, mind az orosz, mind az ukrán vásárlók számára, igaz a városban az elmúlt évtizedekben több száz uniós állampolgár is vásárolt ingatlant.

Az oroszok esetében adná magát a paksi ingatlanvásárlás az atomerőmű-beruházás miatt, ám tavaly egyetlen a kisvárosban, egyetlen ingatlan sem adtak el külföldieknek.

Belvárosban, Balatonon és osztrák határ mentén keresik a lakásokat

A külföldi vásárlók 3-4 helyen keresnek lakásokat és házakat Magyarországon – mondta Balogh László az Ingatlan.com vezető gazdasági tanácsadója. Az első helyen említendő a budapesti belváros, ahol a átlagnál jobb állapotban lévő lakásokat keresik. Ugyanez a helyzet a budai oldalon, ahol viszont családi házakat kedvelik elsősorban.

A harmadik tipikus keresési cél a belvárosi kiadó lakások, amit elsősorban a rövidebb ideig a Budapesten tanulók és dolgozók preferenciája – így ők nem vásárolnak, hanem inkább bérelnek.

A Ingatlan.com tapasztalatai szerint vidéken a Balaton térsége és az osztrák határ menti településeken jellemző még a külföldiek kereslete. Az osztrák határ magyar oldalán lényegesen olcsóbbak az ingatlanárak, mint Ausztriában, emiatt többen kiköltöznek Bécsből vagy a környékéről és autóval ingáznak az osztrák munkahelyek felé – mondta hozzá az elemző.