Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A közmédia dolgozói kitálaltak a brit Guardiannek

A közmédia dolgozói kitálaltak a brit Guardiannek

A brit Guardian a magyar közmédiáról közölt cikket pénteken, az anyagban megszólalt az MTVA több dolgozója is.

A lapnak névtelenül nyilatkozó alkalmazottak elmondták, sokszor felülről, többnyire telefonon kaptak utasítást, miről és hogyan kell anyagot készíteniük, illetve hogy kivel szemben kell karaktergyilkosságot elkövetniük.

Elmondásuk szerint a közmédia főként a menekültekkel kapcsolatos negatív tartalmakra koncentrált, és ezeket a bűnözéshez és a terrorizmushoz kapcsolta. Példaként említették a münsteri gázoló ügyét, amelyet úgy tálaltak, mint egy iszlamista támadást, azután, hogy a német belügyminiszter közölte, nem terrorcselekményről volt szó.

Az újságíróknak sokszor felsőbb utasításra kellett elkészíteniük egy anyagot, a sztorit pedig telefonon diktálták le nekik, szóról szóra. A Guardian felidézi a választási kampány üzeneteit, a sok millió migránssal való riogatást, és a Soros/Brüsszel/ENSZ elleni uszítást is. A beszámolók szerint a közmédia csatornáin rendszeresen olyan felvételeket mutattak be a Budapesten sétáló menekültekről, amelyek még három éve készültek.

„Úgy gondolom, hogy ez megteremtette a félelem atmoszféráját.”

– nyilatkozta az egyik munkatárs.

Az még a dolgozókat is meglepte, mennyire hatékony volt a bevándorlásellenes retorika, legalábbis ezt a következtetést vonták le a legutóbbi választás eredményéből. Az egyik újságíró elmondta, szörnyen érezte magát, mert azt látta, a hírekkel tényleg befolyásolták az embereket, miközben azzal nyugtatták magukat, a csatornákat szinte senki sem nézi.

A Guardian felidézte, hogy az EBESZ megfigyelői kritikát fogalmaztak meg a választási kampány során tapasztalt idegenellenes retorika és a média elfogultsága miatt, illetve azzal kapcsolatban, hogy a közmédia szinte teljes egészében a kormány szolgálatába állt.