Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Már 48 milliót gyűjtött az Együtt

Már 48 milliót gyűjtött az Együtt

“48 millió forint, közel 4000 utalás két nap alatt ötünknek. Fantasztikus az a szolidaritás és szeretett ami felénk árad. Nagyon hálásak vagyunk mindenkinek, aki segített vagy még fog segíteni. Sajnos még mindig 20 millió forint külön-külön, amit ki kellene fizetnünk” – írta a Facebookon Pataki Márton, az Együtt elnökségi tagja, közölve a gyűjtés állását.

Az Együtt azért indított adománygyűjtést, mert mint arról a Zoom.hu beszámolt, az ötfős elnökségnek kellene visszafizetni a kampánytámogatást, amit a költségvetésből kaptak, mivel a párt listás eredménye nem érte el az 1 százalékot – a várakozásokat jóval alulmúlva csak 0,64 százalék volt – a törvény szerint a pénzt vissza kell adni az államnak, hiába költötték el már a kampányra. (Sőt: az Együtt még 25 milliós bankhitelt is felvett a kampányra, ezt is vissza kell fizetni.)

Az adománygyűjtés mellett az Együtt kiárusítást is rendez. Megírtuk: fent vannak a Vaterán az Együtt ikonikus cuccai, amelyekre bárki licitálhat. A leírás szerint az aukción egy Juhász Péter és az Együtt vezetőinek aláírásával ellátott plakátra, egy Orbán elleni tüntetésen és egyéb politikai akciók során használt acélhordóra és Berkecz Balázs szelfibotjára lehet licitálni.

Az Együtt vezetői a választás éjszakáján MTI Fotó: Bruzák Noémi

A kampánytámogatás visszafizetése óriási terhet ró a párt vezetőire. Juhász erről a Zoom.hu-nak azt mondta nemrég , hogy

“mivel az összvagyonunk nincs ennyi, nemcsak a házunkat, lakásunkat veszítjük el, hanem a maradékot adók módjára behajthatják rajtunk, így a fizetésünkből vonogatják még 20-30 évig.”

Az Együtt öt vezetőjének összesen 153 milliót kell visszafizetni, mivel jogászaik szerint csak az országos lista alapján sávosan járó kampánytámogatást kell visszafizetniük az államnak, a 35 állva maradt egyéni jelöltjük után kapott fejenkénti 1-1 milliót nem. A pártok kampánytámogatásáról itt írtunk részletesen:

Kampánypénzek: százmillió csak csepp a tengerben

Kampánypénzek: százmillió csak csepp a tengerben Egyenként több százmillió forintot költhettek a most véget érő kampányban a pártok választóik meggyőzésére; tették mindezt állami támogatásból, vagyis mindannyiunk pénzéből. Az állami apanázs összege nagyban függ persze attól, hogy a párt hány egyéni képviselőjelöltet indít végül a szavazás napján – így a politikai okok mellett ez a kényszer is befolyásolhatja az ellenzéki visszalépések számát.

Borítókép: Illusztráció / Fotó: MTVA – Oláh Tibor