Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A hetes cikk megindítását javasolja hazánk ellen az EP-s bizottság jelentése

A hetes cikk megindítását javasolja hazánk ellen az EP-s bizottság jelentése

Súlyos, rendszerszintű jogsértéseket tapasztalt Magyarországon az EP Állampolgári, Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE), ezért javasolni fogja az uniós alapszerződés 7-es cikkelye szerinti eljárás megindítását – derült ki néhány perccel ezelőtt.

A magyar jogállamiságról szóló jelentést Judith Sargentini zöldpárti képviselő mutatta be csütörtök reggel. A képviselő külön felhívta a figyelmet, hogy ez volt első alkalom, amikor ilyen jelentést írtak.

A jelentés megállapította:

fennáll a súlyos kockázata, hogy Magyarország megsérti az alapvető jogokat.

„Nem örülök, hogy erre jutottam, sokkoló azt látni, hányszor figyelmeztettük Magyarországot 2010 óta” – mondta Sargentini.

Az Európai Parlament által közreadott képen Judith Sargentini, a Zöldek/ az Európai Szabad Szövetség Képviselőcsoportja holland tagja felszólal az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2013. július 2-án. (MTI/EP/Fred Marvaux)

A dokumentum részletesen foglalkozik a visszaélésekkel: e szerint vannak problémák az alkotmánybírósággal, a bíróságok elvesztették függetlenségük egy részét, sérül a médiaszabadság és a szólásszabadság. A jelentés rámutat a médiatanács befolyásolására, az állami finanszírozású újságokra, az egyetemi szabadság, vallásszabadság, valamint a bejegyzett egyházak kérdése. Rámutattak arra is, hogy az Országgyűlés hamarosan szavaz a Stop Soros törvényről, ami szintén aggályos.

Még el is kell fogadni

Az Európai Parlament tavaly május 17-én fogadott el állásfoglalást Magyarországgal kapcsolatban, ezután kérték fel a LIBE bizottságot a jelentés elkészítésére.

A LIBE júniusban fog szavazni a jelentésről, ha ez megtörténik, akkor szeptemberben szavaz róla a parlament. Ahhoz, hogy elfogadják, a képviselők kétharmadának szavaznia kell róla, és azon belül is abszolút többségben kell lennie az igeneknek.

A jelentés teljes tervezetét április 25-26-án mutatják be a bizottságban.

A jelentéssel kapcsolatban tavaly decemberben Szijjártó Péter külügyminisztert hallgatta meg a LIBE. A meghallgatáson felszólalt a Magyar Helsinki Bizottság elnöke, Pardavi Márta, valamint Polyák Gábor, a Pécsi Tudomány Egyetem docense és Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ vezetője is.

Gulyás már tegnap reagált

A jelentés részletei már szerdán kiszivárogtak, így Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke is reagált rá. A politikus úgy fogalmazott:

az Európai Parlament (EP) folytatja azt a példátlan nyomásgyakorlást

Magyarországgal szemben, amelyet a bevándorláspolitikában elfoglalt kormányzati álláspont miatt alakított ki.

A politikus tűrhetetlennek és elfogadhatatlannak nevezte, hogy egy világos választási eredmény után megkérdőjelezik az ország szuverenitását.

„Megkérdőjelezik azt a jogunkat, hogy a migráció ügyében mi magunk döntsünk, és bosszút akarnak állni a magyar választópolgárokon azért, mert a kormánypártoknak ilyen mértékben szavaztak bizalmat” – tette hozzá.

Sargentini: elhalasztottuk a közlést

Sajtótájékoztatóján Judith Sargentini visszautasította a magyar kormány állításait. Emlékeztetett rá, hogy már márciusban készen volt a jelentés, de

éppen azért halasztották mostanra a közlését, hogy elkerüljék a választási kampányt.

Az EP-képviselő kiemelte, hogy nem a magyar emberek, vagy akár pártok, miniszterelnökök ellen dolgoznak, ők a kormány törvényeit és gyakorlatait veszik alapul, a jelentés pedig tényeken alapul, amiket az elmúlt egy évben gyűjtöttek.