Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A CEU tiltakozik a Figyelő listája miatt

A CEU tiltakozik a Figyelő listája miatt

A CEU határozottan elítéli az egyetemi oktatók, újságírók és a civil szervezetek munkatársainak a Figyelő hetilapban megjelent listázását – olvasható az egyetem a közleményében.

„Egy ilyen lista publikálása a közelmúltban lezajlott választási kampány fényében szégyenletes” – mondta Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora. „Ez egy kirívó megfélemlítési kísérlet, amely veszélyes az akadémiai szabadságra, és így a teljes magyar tudományos életre.”

A CEU elfogadhatatlannak tartja, hogy a Soros György által támogatott szervezetek munkatársait „zsoldosnak” nevezzék.

Kiemelik, hogy többször is hangsúlyozták már, hogy a CEU vezetése a 21 tagú Kuratóriumnak felel, nem alapítójának, Soros Györgynek. A CEU büszke az alapítóira, tudósokra, köztisztviselőkre, polgári gondolkodású vezetőkre, köztük az akkori magyar köztársasági elnökre, Göncz Árpádra, Vaclav Havel cseh elnökre, és a lengyel történészre és külügyminiszterre, Bronislaw Geremekre. A CEU büszke közös álmukra egy olyan egyetemről, amely a jövő vezetőit oktatja a kritikus gondolkodás, a nyílt vita és a tudományos megközelítés alapelvei szerint.

A CEU elítéli továbbá a civil szervezetek megfélemlítésére tett kísérletet. Ezek a szervezetek egy demokráciában rendkívül fontos szerepet töltenek be: a társadalmi jelenségek vizsgálatával, ismertetésével és képviseletével, valamint a megoldási javaslatok szorgalmazásával a közjót szolgálják – írják.

Az egyetem távozásáról felröppent pletykákról is szólnak, mint írják, “az ilyen jellegű támadások ellenére a CEU elkötelezett amellett, hogy Budapesten maradjon. Az Egyetem keresi a megoldást a magyar kormány és New York állam között létrejött megállapodástervezetet alapján. A CEU felszólítja a miniszterelnököt, hogy további késlekedés nélkül írja alá ezt a megállapodást, és ezzel biztosítsa az akadémiai szabadság és a tudományos kutatások fejlődéséhez elengedhetetlen környezetet Magyarországon.”