Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Megvizsgálják, nem lesz-e gond, ha két atomerőmű nyomja majd a meleg vizet a Dunába

Megvizsgálják, nem lesz-e gond, ha két atomerőmű nyomja majd a meleg vizet a Dunába

A paksi atomerőművet üzemeltető MVM Paksi Atomerőmű Zrt. pályázatot írt ki “Hidegvíz- és melegvízcsatorna, kapcsolódó vízrendszerek és a folyam vizsgálata (2018–2022)” címmel – derül ki az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetményből. A nyertesnek a hivatkozott 4 évben az erőmű hűtőrendszerét (beleértve a fizikai és a szoftveres részeket), illetve az erőmű környezetében lévő vizeket (a Dunától a környező halásztavakig) kell vizsgálnia.

Röviden összefoglalva erre azért van szükség, mert az erőmű a Dunából vesz fel hűtővizet, illetve a felmelegedett vizet oda engedi vissza (a hűtővizet nem éri sugárzás). Azonban változott az erőmű működési rendje, a klíma (és ezzel a Duna vize) az erőműtől függetlenül melegszik, a Duna medre pedig folyamatosan süllyed. Ráadásul ugye épül még egy atomerőmű Pakson, ami a tervek szerint évekig a meglévővel párhuzamosan fog üzemelni, és szintén a Dunából veszi majd a hűtővizet (és oda engedi vissza a felmelegedett vizet).

Az pedig korlátozva van, mennyi meleg víz kerülhet a Dunába, a fent felsorolt tényezőkkel együtt ez “kihat a blokkok üzemére és üzemeltetésére” – olvasható az indoklásban.