Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Már az anyja sem ismeri meg: 30 év után került elő a rég halottnak hitt ukrán hadifogoly

Már az anyja sem ismeri meg: 30 év után került elő a rég halottnak hitt ukrán hadifogoly

Egy ukrán tudományos kutatócsoport véletlenül rátalált egy harminc évvel ezelőtt eltűnt és már tíz éve halottnak hitt ukrán veteránra Afganisztánban, aki még szovjet katonaként esett hadifogságba az ázsiai országban, a Szovjetunió afganisztáni háborújában – számolt be a hihetetlen történetről a TSZN ukrán hírtelevízió.

Az expedíciós csoport Kandahár tartományban “futott össze” a férfival.

A hadifogoly az eredeti nevére már nem emlékszik, és elfelejtett ukránul és oroszul is, ezért tolmács segítségével beszélgettek vele.

Arra az egyre viszont határozottan emlékezett, hogy a nyugat-ukrajnai Voliny megyében született.

Andrij Kadun geofizikus, az ukrán kutatócsoport vezetője a riportban hozzátette, hogy a vélhetően szovjet veterán idő közben

iszlám hitre tért, és Amredin néven mutatkozott be nekik.

Visszatérve Ukrajnába a csoport kutatni kezdett, és kiderítették, hogy harminc éve valóban eltűntnek nyilvánítottak egy fiatal férfit, aki Voliny megye Nova Hlusa nevű aprócska falvában született, és szovjet katonaként az afganisztáni háborúban hadifogságba esett. Sorsáról azóta sem tudtak semmit, holtteste nem került elő.

Édesanyja húsz évig várta vissza fiát Afganisztánból. Tíz évvel ezelőtt viszont beletörődött abba, hogy minden bizonnyal már nem él, ezért síremléket állíttatott neki a falu temetőjében. A kutatók megmutatták neki a férfiról Afganisztánban készített felvételt.

De a reményvesztett anya azt mondta, harminc év elteltével már nem teljesen biztos abban, hogy valóban az ő halottnak hitt fia került most elő.

A hadifogságba esett férfi faluban élő rokonai, régi iskolatársai közül azonban többen állították, hogy az illető egyértelműen a halottnak hitt veterán, akit Ihor Bilokurovnak hívnak. A riportban bemutatták a férfi fiatalkori, szovjet egyenruhás fotóját a most róla készült turbános, szakállas képpel együtt, és tényleg feltűnő a hasonlóság.

A faluból származók közül egyébként csak hárman vettek részt szovjet katonaként az afganisztáni háborúban, közülük egy halálát korábban hivatalosan megerősítették, ketten viszont most is eltűntként szerepelnek a hivatalos nyilvántartásban.

A férfi egyébként haza szeretne térni. Ez várhatóan az afganisztáni ukrán nagykövetség segítségével egy hónapon belül meg is történhet. A külképviseleten ugyanis azt ígérték, ennyi idő alatt elkészíttetik neki az ehhez szükséges iratokat és vízumot.

(MTI)

Borítókép: Afgán és szovjet katonák és az orosz megszállás ellen küzdő mudzsahed fogjok / Forrás: E. Kuvakin (Wikipedia)