Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Gulyás Gergely: „Remélem, nem leszek miniszter”

Gulyás Gergely: „Remélem, nem leszek miniszter”

Fidesz-politikustól szokatlan módon kiállt egy nyilvános vitára Gulyás Gergely, a párt frakcióvezető-helyettese. Az alelnök három nappal a választások után a Political Capital és a Friedrich Ebert Alapítvány közös konferenciáján értékelte az eredményeket Molnár Gyulával, a Magyar Szocialista Párt távozó elnökével. Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje az utolsó pillanatban mondta le a meghívást.

„Alapvetően a pesszimisták közé tartoztam” – mondta Gulyás arra a kérdésre, ajándéknak tartja-e a 100 felett elért 34 mandátumot. Hozzátette: “biztos voltam benne, hogy magabiztos abszolút többségünk lesz, de

semmi esélyt nem adtam a kétharmadra”.

Arra, hogy minek volt köszönhető az ekkora siker, a migráció hangsúlyozását említette, de szerinte ugyanilyen fontos volt, hogy Magyarország gazdasági sikereit is kiemelték a kampányban. Gulyás tagadta azokat a vádakat, hogy csak a bevándorlás kérdését akarták erőltetni, de felhívta rá a figyelmet, hogy a téma az összes környékbeli ország választási kampányában nagy szerepet játszott.

„Lehet, hogy a választók kritikusak voltak és sok mindennel nem értettek egyet, de a többségük úgy érezte, sikerül egyről a kettőre jutni: nőnek a bérek, a foglalkoztatottság, és ebben a környezetben készek voltak elfogadni, hogy a saját jövőjük szempontjából a Fidesz-kormány lesz a legjobb” – mondta.

Molnár: a Közös Ország kérjen bocsánatot

Molnár Gyula ezzel szemben úgy fogalmazott: az elmúlt évek legprimitívebb és legdurvább kampánya zajlott az elmúlt hónapokban, ráadásul ezt a választók pénzéből finanszírozta a kormánypárt.

Molnár Gyula “iszonyatosan csalódott” Fotó: Halász Nóra

„Déltől este hétig euforikus hangulatban volt az ellenzéki pártok többsége, mert elhittük, hogy a több szavazó a kormány ellen húzza be az ikszet. Azt hittük, hogy a kormánynak van 2,2 millió szavazója, akiket hergelnek. Ehhez képest jól láthatóan a Fidesz felé mozdultak el”- sorolta a vasárnapi történéseket a szocialisták lemondott elnöke.

Molnár úgy véli, a Közös Ország Mozgalomnak bocsánatot kellene kérnie, mert csak az ellenzék megosztottságát mutatták be.

„Iszonyat csalódott vagyok, de ha a politikai így működik, akkor ez sikerült” – tette hozzá Molnár, aki a saját felelősségüket is elismerte. Arra is figyelmeztetett, hogy sok ellenzéki politikus nem 2018-ra készült, a választás számukra inkább a 2022-es stratégiai pozíciók elfoglalásáról szólt.

Legitim a választási eredmény

A konferenciának különleges apropót adtak a választási csalásokról felreppenő hírek. Ezekről Gulyás csak annyit mondott:

minden ügyben van bírósági jogorvoslati lehetőség.

Azt is hozzátette: olyan ügy még nem jelent meg, ami alapjaiban kérdőjelezné meg a választási eredményt. A médiában megjelent írásokat a szavazóköri bizottságok hibáiról pedig „ócska propagandacikkeknek” nevezte. Azt is kiemelte, még a „balliberális” szakértők sem kérdőjelezték meg, hogy lenne bármilyen ügy a szavazatszámlálással kapcsolatban.

A beszélgetés moderátora, László Róbert választási szakértő külön rákérdezett, miért nem találtak még megoldást a kamupártok problematikájára, hiszen a kampánypénzre hajtó szervezetek idén is 3 milliárd forintba kerültek. Gulyás Gergely elismerte, hogy ezt a kérdéskört még nem sikerült teljesen megoldaniuk, de ő személyesen úgy gondolta, hogy az egy százalékos küszöb megfelelő visszatartó erő lesz.

„Bevallom, tévedtem” – ismerte el.

Marad az önkormányzati rendszer

Sokan tartanak tőle, hogy a választási eredmények miatt a Fidesz ismét megbünteti az egyre inkébb ellenzéki Budapestet. Gulyás a konferencián tagadta, hogy bármilyen formában hozzányúlnának az önkormányzati választási rendszerhez, szerinte beváltak a mostani változtatások.

„Tudnék róla, ha lenne ilyen szándék” – mondta a frakcióvezető.

Nem szeretne miniszter lenni. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A következő kormányzati ciklusról csak annyit árult el, szeretnék, hogy a család és a demográfia legyen a középpontban. Azt, hogy a bevándorlás lekerül-e a belpolitika napirendjéről, nem tudta megmondani, viszont utalt rá, hogy ha az Európai Bizottság lemond a kötelező kvóták ügyéről, akkor a feszültség is csökkenni fog.

Kizárta azt is, hogy a demográfiai mutatók javulása érdekében bármiféle szankciókban gondolkoznának.

„Azt szeretnénk, hogy a gyermekek vállalása nem jelentse a szegénység vállalását, egyébként pedig mindenkinek a személyes döntése, hogyan éli az életét” – tette hozzá.

Ami pedig a személyes jövőjét illeti, Gulyás Gergely arra a kérdésre, hogy lesz-e miniszter, röviden ennyit mondott:

fogalmam sincs, remélem nem.