Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Elhalasztották az MSZP választmányi ülését – De mi lesz Karácsonnyal?

Elhalasztották az MSZP választmányi ülését – De mi lesz Karácsonnyal?

Egy héttel elhalasztotta a választási eredményt értékelő és a tisztújító kongresszus időpontját kitűző választmányi ülését az MSZP, így a párt parlamentjeként működő testület csak jövő szombaton, április 21-én ül majd össze – mondta a Zoom.hu-nak az MSZP pártigazgatója.

Tóbiás József, az MSZP pártigazgatója MTI Fotó: Vajda János

A még a választás éjszakáján Hiller István választmányi elnök által bejelentett most szombati dátumot Tóbiás József szerint nem a kudarc okozta sokk miatt, hanem praktikus okból halasztották. „A vereséget nem bonyolult felismerni, de mivel a választás végleges eredménye csak most szombat este, éjjel válik ismertté, a választmány már ennek ismeretében tud majd ülésezni” – mondta.

Még tisztázni kell a csalásgyanút is

A választmányi ülés elhalasztása mellett szólhatott, hogy – mint arról a Zoom.hu is írt – a választás eredményét illető kételyeiket, sőt csalásgyanújukat a többi ellenzéki párthoz hasonlóan a szocialisták is megfogalmazták, s ennek tisztázáshoz is kell idő. Az MSZP, a Jobbik, az LMP és a DK mind gyanús, tömegesen előforduló furcsaságokat említett – például hiányzó listás szavazatok –, és ezek kivizsgálását sürgette. Sőt: összeáll egy civilekből és szakértőkből álló bizottság is, hogy az április 8-i csalásgyanúk nyomába eredve ellenőrizze a választási jegyzőkönyveket. Erről itt írtunk részletesen:

Munkához lát a Kétely-bizottság: kiderítik, történt-e választási csalás

Összeállt egy civilekből és szakértőkből álló bizottság, hogy az április 8-i csalásgyanúk nyomába eredve ellenőrizze a választási jegyzőkönyveket. Rengeteg a bejelentés; szinte az összes ellenzéki pártnak kétségeik vannak a voksolás tisztaságát illetően.

Tovább, tovább – de merre, hogyan?

Az újabb Fidesz-kétharmadot eredményező ellenzéki választási szereplésnek, azon belül is az MSZP szerepének értékelése mellett tehát a választmány feladata lesz az is, hogy kitűzze a tisztújító kongresszus időpontját, amivel viszont már a következő időszak politikájára készül az MSZP. Erről Tóbiás a Zoom.hu-nak azt mondta, „az biztos, hogy mást és máshogyan kell csinálni”. Hozzátette:

„Arra kell választ találni, hogy a jelenlegi választójogi és médiakeretek között hogyan lehet megteremteni a többséget a 2022-es választásra.”

A pártigazgató szerint „elemi érdeke az MSZP-nek a Párbeszéddel kialakított szövetség, együttműködés fenntartása”. Ebbe beleillik Molnár Gyula távozó MSZP-elnök javaslata, hogy a két párt közösen induljon a jövő évi európai parlamenti és önkormányzati választáson. Erről azonban még egyik párt sem hozott döntést.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke az MSZP-Párbeszéd eredményváróján vasárnap éjjel Fotó: Halász Nóra

Sőt, az sem 100 százalék még, hogy a közös listán vagy közös jelöltként mandátumot szerzett párbeszédes politikusok beülnek-e az MSZP-frakcióba vagy független képviselők lesznek. Erről Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke – aki Óbudán győzött – a Zoom.hu-nak csak annyit mondott: ez a kérdés hamarosan eldől, az MSZP-vel meglévő szövetség fenntartását érintő kérdéshez hasonlóan. Molnár Gyula és Tóbiás József is azt szeretné egyébként, ha a frakcióban együtt dolgoznának.

Bősz Anett: Együtt többre jutunk

Kivárná a végleges választási eredményt Bősz Anett, a Liberálisok ügyvivője annak eldöntésével, hogy az MSZP-Párbeszéd listáján szerzett mandátumával a függetlenek közé vagy az MSZP-frakcióba ülne-e – mondta a Zoom.hu kérdésére a politikus. Azt is mondta azonban, hogy a függetlenek között kevesebb lehetősége lenne, és politikai szempontból “együtt többre jutunk” – utalt a frakcióra. Megírtuk, a Magyar Liberális Pártnak egyetlen politikusa “fért fel” az MSZP-Párbeszéd listájára, és az az egy jelölt nem Fodor Gábor pártelnök lett, hanem Bősz Anett. A szocialisták ugyanis nem akarnak helyet adni a listán Fodornak, és ódzkodnak attól is, hogy egyéni jelöltként támogassák.

Karácsonyra több szerep várhat

A Párbeszéden múlik, ki kapja Karácsony Gergely, az MSZP-P miniszterelnökjelöltjének helyét az új törvényhozásban, miután a politikus bejelentette: bár felveszi mandátumát, gyorsan tovább is adja másnak, mert zuglói polgármesterként dolgozna tovább. Emellett úgy tudjuk, kivár – pontosabban „értékelhető, érdemi” ajánlatra vár –, mert továbbra is szívesen részt venne az országos politikában is.

Karácsony Gergely a választás éjszakáján, már a Fidesz-győzelem ismeretében Fotó: Halász Nóra

Ő maga is úgy látja, és ezt elmondta az MSZP-Párbeszéd eredményváróján is, hogy

„a baloldali politikát az alapjaitól kell újjáépíteni, és ezt közösen kell elvégezniük a most ellenzéki pártoknak.”

Tény, Karácsony és az MSZP kölcsönösen felépítette egymást a választásra, és ezt a munkát (program, bázisszélesítés, szakértők, árnyékkormány) több forrás szerint is hiba lenne félbehagyni. A további együttműködés keretében pedig 2019-ben Karácsony akár el is indulhatna a főpolgármesteri posztért; feltéve, hogy „jobb” ajánlatot nem kap a baloldalról. És feltéve, hogy akkor egyáltalán lesz még ilyen poszt – erről Karácsony maga is szkeptikusan nyilatkozott néhány hónapja a Zoom.hu-nak adott interjújában. Azt mondta:

„Semmi sem kizárt, de én már azt is politikai sikernek tekinteném, ha 2019-ben lenne olyan, hogy főpolgármester. Az a helyzet, hogy bár hiába akar az emberek többsége kormányváltást és hiába érdemes leváltásra a kormány, ha ezt a pártok elbénázzák, akkor a választási matematika miatt még akár újabb Fidesz-kétharmad is lehet. Ebben az esetben fogadni mernék arra, hogy nem lesz a jövőben Budapestnek főpolgármestere. Nekem egyébként nincs rangkórságom, számomra a zuglói polgármesterség hosszú távon is megtisztelő feladat lenne.”

Több jelentkező lehet az elnökségre

Sokan talán azt sem tartanák kizártnak, hogy Karácsony ringbe szálljon az MSZP elnöki posztjáért – egyelőre azonban a Párbeszéd társelnöke, ráadásul nem is tagja az MSZP-nek. Ám az MSZP-n belül is akad jelentkező, bár egyelőre biztosabb, hogy ki nem akar elnök lenni. Biztosan nem indul újra a posztért Molnár Gyula, aki az Inforádióban azt mondta: sem pártelnök, sem frakcióvezető nem lesz, hanem főleg a számára mandátumot hozó egyéni választókerületben politizál majd.

Kunhalmi Ágnes is elindulhat az MSZP elnöki posztjáért Fotó: Halász Nóra

Elindulhat viszont az elnökségért folyó versenyben az MSZP budapesti elnöke és a 2018-as választási kampány arca, Kunhalmi Ágnes. A politikus az ATV-ben azt mondta: elvállalná az MSZP elnöki posztját, de még nem döntötte el, indul-e a tisztségért. A Zoom.hu érdeklődésére nyitva hagyta az indulás kérdését Tóbiás József pártigazgató, aki 2014 és 2016 között már volt elnök.

A legutóbbi elnökválasztáskor egyébként az újrainduló Tóbiás és a végül megválasztott Molnár mellett többen is aspiráltak a tisztségre: elindult még Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes – aki most a mandátumot nyert elnökhelyettes, Gőgös Zoltán visszalépése után a listáról előrelépve kap majd helyet az új törvényhozás MSZP-frakciójában –, nem utolsósorban Szanyi Tibor európai parlamenti képviselő is.

Lemerevedett a teljes ellenzék

Noha az MSZP-nél nem a sokk miatt halasztották el a választmányi ülés időpontját, a Policy Agenda friss elemzése szerint az ellenzéki pártok még mindig sokkhatás, szakadás vagy éppen támadás alatt állnak. Mindez pedig előrevetíti az ellenzék számára a jövő év őszi önkormányzati választás kudarcát is – írták. A Policy Agenda elemzéséről itt írtunk bővebben:

Ellenzéki útkeresés: fel kéne pörögni, de lemerevedtek

Több ellenzéki pártelnök lemondott, van, aki már a parlamenti mandátumát sem veszi át, miközben erős a nyomás az ellenzékcserére, hiszen őket váltották most le leginkább – vázolja az ellenzék számára kudarccal végződött választás utáni helyzetet a Policy Agenda.

Borítókép: Elnököt keres céljaihoz az MSZP / Fotó: Halász Nóra