Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Egy újabb sportközpont építésére hirdettek győztest

Egy újabb sportközpont építésére hirdettek győztest

A ZÁÉV fogja építeni Sárvár új Sport- és Kulturális Központját – derül ki az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetményből. A cég egész pontosan 3 449 516 592 forintért vállalta a megbízást, a kikiáltási ár 3,35 milliárd forint volt.

A kormány (mármint a magyar állam, vagyis az adófizetők) 2,06 milliárd forinttal járul hozzá a projekthez,

a többit a sárvári önkormányzat adja, az erről szóló határozat 2017 elején jelent meg. “Köszönet és hála Ágh Péter képviselő úrnak, aki az elmúlt három évben mindig kereste azt a lehetőséget, ahol a sárvári sportcsarnok ügyét tudatosan és tervszerűen képviselhette” – jelentette be akkor az örömhírt Kondora István polgármester.

A központ alapkövét 2018. március végén tették le. “Ismét egy bátor lépést tett Sárvár” – így fogalmazott Ágh Péter országgyűlési képviselő a vaol.hu szerint.

Lesz benne minden, mi szem-szájnak ingere

A közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetményben szereplő adatok szerint a sportközpont a következőképpen fog festeni:

  • A centrum és az udvari kiszolgáló épületegyüttes alapterülete: 5079,38 m2.
  • A multifunkcionális tér lelátója ~ 600 fő állandó + 200 fő küzdőtéren elhelyezhető ideiglenes férőhellyel tervezett, ahol sportrendezvényként kézilabda, kosárlabda versenyek lebonyolítását teszi lehetővé 1263 m2 alapterületű sportparketta burkolatú sportpálya felületen, ezen túl teremlabdarúgás, kulturális, szórakoztató rendezvények, koncertek számára is biztosítva lesz a technikai – műszaki háttér.
  • Az épületben több kisebb edző, kondicionáló, klubterem, kiállítótér, két squash-pálya, 4 pályás teke és egy 156 férőhelyes – városi rendezvények, filmvetítés, zenei rendezvények megtartására is alkalmas – különterem (amely tartalmaz nézőteret, színpadot, audiovizuális rendszereket-fénytechnika-hangtechnika, mozigépészet) tervezett, az általánosan szükséges helyiségeken túl.
  • Az udvari kiszolgáló épület a szabadtéri rendezvények számára biztosít hátteret. Az épület nem téliesített.

Az a pletyka, hogy Mészáros Lőrinc pénze van benne

Ami a kivitelezőt illeti, a ZÁÉV 2014 óta hasít, elsősorban az állami közbeszerzéseken elnyert megbízásoknak köszönhetően, árbevétele 2013-ban 11,4 milliárd forint volt, ez 2016-ra 15,4 milliárd forintra nőtt.

2015 eleje óta a ZÁÉV tulajdonosa a Pannon Speed Pro Vagyonkezelő Zrt, ami akkor jött létre, és vette meg a ZÁÉV részvényeinek nagy részét a korábbi tulajdonosoktól. A vagyonkezelő Peresztegi Imre nevén van, ő a ZÁÉV vezérigazgatója is egyben (a tulajdonosváltás előtt/után).

Azt nem tudni, kinek vagy kiknek a pénze van a vagyonkezelőben; pletykák szerint Mészáros Lőrincé,

bár ezt Peresztegi 2015 elején tagadta.

Az biztos, hogy a ZÁÉV alkalmanként Mészáros-közeli cégekkel konzorciumban húz be közbeszerzéseket. Ezek közül a legnagyobb tétel kétséget kizáróan a budapesti Puskás Stadion, amit a Magyar Építő Zrt-vel közösen épít. Mészáros Lőrincnek több közös cége van Szíjj Lászlóval, a Magyar Építő tulajdonosával. A Puskás Stadion 190 milliárd forintba kerül.