Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

IMF: a fejlett országok bevándorlással ellensúlyozhatnák az aktív lakosság csökkenését

IMF: a fejlett országok bevándorlással ellensúlyozhatnák az aktív lakosság csökkenését

A fejlett országoknak bevándorló munkaerőhöz kellene folyamodniuk annak érdekében, hogy ellensúlyozzák aktív életkorú lakosságuk elkerülhetetlen csökkenését és a gazdaságnak a népesség elöregedéséből adódó lassulását – javasolta hétfőn a Nemzetközi Valutaalap (IMF).

„Bár migránsok befogadása problémákat is okozhat és politikai értelemben visszaüthet, ugyanakkor lehetőséget jelenthet a befogadó országok számára” – fogalmaz az IMF a jelentésében, amelyet a jövő héten Washingtonban zajló tavaszi közgyűlése előtt tett közzé. A valutaalap közgazdászai szerint a fejlett gazdaságok nem képesek felvenni a harcot az aktív életkorú lakosság elöregedéséből adódó gazdasági visszaeséssel akkor sem, ha határozott lépéseket tesznek a nők és az időskorúak munkaerőpiaci integrálására.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének becslései szerint „az évszázad közepére a fejlett országok csaknem felében csökkenni fog a népesség”. A munkaképes korú dolgozóknak „néhány évtizeden belül” kétszer annyi idős embert kell majd eltartaniuk, mint ma – írta az IMF.

Az IMF hangsúlyozza, hogy a bevándorlás „hosszú távon hozzájárulhat a növekedés és a termelékenység fokozásához”, míg a megszorító jelegű bevándorlási politikák jelentősen súlyosbíthatják a munkaképes korú lakosság elöregedéséből eredő kedvezőtlen tendenciákat.

A szakértők nem a levegőbe beszélnek, rendkívül hosszú és alapos munkákban bizonyítják a tételeiket, a társadalom elöregedése okozta problémák és az azokra adható válaszokról készített tanulmányt itt lehet elérni (PDF), a világ gazdaságáról szóló többi munkát pedig erre találja.

(MTI)

Fotó: Pixabay