Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Szokatlanul keményen kritizálta a magyar választásokat az EBESZ

Szokatlanul keményen kritizálta a magyar választásokat az EBESZ

Négy évvel ezelőtt „szabadnak, de igazságtalannak” nevezték a magyar választásokat az EBESZ választási megfigyelői, idén azonban ennél is keményebb kritikát fogalmaztak meg.

A megfélemlítő és idegenellenes retorika, a média elfogultsága és az átláthatatlan kampányfinanszírozás szűkítette a politikai vita terét és korlátozta a választókat abban, hogy a teljes tájékozottság birtokában döntsenek – közölte előzetes megállapításában az EBESZ választási megfigyelői missziója.

Douglas Wake, a misszió vezetője hétfő délutáni sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: az április 8-i országgyűlési választásokat meghatározta, hogy

az állam és kormánypártok anyagi forrásai között jelentős átfedés volt,

amely korlátozta a jelöltek lehetőségét arra, hogy egyenlő feltételek mellett versengjenek.

A választások technikai kivitelezése szakszerű és átlátható volt. Az alapvető jogok és szabadságjogok általában érvényesültek, de kedvezőtlen környezetben – mondta.

Problémás külhoni szavazatok

A misszióvezető kiemelte, hogy a kampányban korlátozták az információhoz való hozzáférét, valamint a sajtó és az egyesülés szabadsága is, főleg a közelmúltbeli jogi változások miatt. A választások jogi kerete ugyan megfelelő alapot teremt a demokratikus választásokhoz, de elszalasztották annak lehetőségét, hogy széles körű konzultációt tartsanak és figyelembe vegyék a korábbi ajánlásaikat.

A választási szervek szakszerűen és átláthatóan tettek eleget a megbízatásuknak és általában élvezték az érintettek bizalmát.

Az EBESZ szerint az is problémás, hogy a külhoni szavazók levélben is szavazhattak, míg a külképviseleteken voksolók csak személyesen. Ez aggályokat vetett fel az egyenlő választójog elvével kapcsolatban, és azt illetően, hogy ez a megkülönböztetés pártpolitikai megfontoláson alapul.

Csak a finanszírozásért

A választásokon jelentős számú jelölt indult, de többségük nem folytatott aktív kampánytevékenységet, és vélhetően azzal a céllal regisztráltak, hogy hasznot húzzanak a közpénzen finanszírozott kampánytámogatásból, vagy hogy szoros verseny esetén megosszák a szavazatokat.

A kampány az EBESZ szerint élénk volt, azonban

az ellenséges és megfélemlítő kampányretorika korlátozta az érdemi vitát,

és csökkentette a választópolgárok lehetőségét a tájékozott döntés meghozatalára.

Itt külön kiemelték a menekültellenes kampányt.

Kampány az utcákon, választási harc, plakátháború a fővárosban Fotó: Halász Nóra

A mindenütt jelen lévő átfedés a kormányzati információ és a kormánykoalíció kampánya között, valamint az egyéb állami forrásokkal kapcsolatos visszaélések elmosták az állam és a párt közötti határvonalat, amely ellentétben áll Magyarország EBESZ felé vállalt kötelezettségeivel.

Nem voltak egyenlő esélyek

A kampányok közfinanszírozása és a kampánykiadási plafon célja, hogy minden jelölt számára egyenlő esélyt biztosítson. Ennek ellenére a jelöltek egyenlő feltételek mellett történő megmérettetésének esélyét jelentős mértékben

rontották a kormány tájékoztató hirdetéseire fordított túlzott kiadások,

amely felerősítette a kormánykoalíció kampányüzenetét.

Az M1 a kormánynak kedvez

A kampányról szóló médiatájékoztatás széleskörű, ám rendkívül polarizált volt és nélkülözte a kritikai elemzést. A közszolgálati műsorszolgáltató feladatának eleget téve ingyenes adásidőt biztosított a jelölteknek, azonban hír- és véleményműsorai egyértelműen a kormánykoalíciónak kedveztek, amely ellentétben áll a nemzetközi sztenderdekkel.

A kormánymédia hírműsorai egyértelműen a kormánynak kedveztek. Forrás: MTVA

A kereskedelmi műsorszolgáltatók többségének tájékoztatása pártpolitikai alapú volt, vagy a kormány-, vagy az ellenzéki pártok vonatkozásában. Az online média teret biztosított a sokoldalú, ügyek mentén folyó politikai vitáknak.

A rágalmazás továbbra is bűncselekménynek számít és megfigyelhető volt újságírókra gyakorolt nyomás.

Kevés a nő

Probléma az is, hogy a politikai életben a nők továbbra is alulreprezentáltak és nincsenek törvényi előírások a nemek közötti egyenlőség előmozdítására. Jóllehet az egyik nagyobb párt nőt állított az országos listája élére, és egyes pártprogramok felvetették a nemek közötti egyenlőség témáját, a nők szerepvállalásának erősítése kampánytémaként – beleértve a médiát is – csekély figyelmet kapott.

Megfélemlített romák

A jogszabályi keretek teret adnak a nemzetiségek részvételét növelő intézkedéseknek a választási eljárás során. Mind a 13 elismert nemzeti kisebbség nyilvántartásba vetette az országos listáját és mintegy 60 000 állampolgár regisztrált nemzetiségi szavazóként. A romák lealacsonyító kampány-megnyilatkozások célpontjaivá váltak. Mindemellett a helyi közmunkaprogramoktól függő romák közül sokan kiszolgáltatottak a megfélemlítéssel és a szavazatvásárlással szemben.

Budapest, 2018. április 8.
Nemzetközi megfigyelők és újságírók nézik az előzetes eredményt az NVI budapesti székházában az országgyűlési képviselő-választás napján, 2018. április 8-án.
MTI Fotó: Soós Lajos

Magyarország EBESZ felé tett kötelezettségvállalásaival ellentétben az állampolgári választási megfigyelés nem engedélyezett. A törvényi korlátok és a kormány megfélemlítő retorikája elfojtják a civil társadalom részvételét a választásokkal kapcsolatos tevékenységekben, korlátozva a társadalom hozzáférését a választások pártpolitikától mentes értékeléséhez.

A panaszok esetében minden jogvitát gyorsan és jóval a törvényileg előírt határidőn belül vizsgáltak meg. Viszont a vitarendezési eljárás egyik szintjén sem volt biztosított a nyilvános meghallgatás, és a panaszok felülvizsgálatára rendszeresített eljárások nem tették lehetővé az NVB bizottsági tagjainak valódi hozzájárulását.

Az NVB 464 panaszt vizsgált, melyek közül 308 lett elutasítva a formai követelmények szigorú alkalmazása miatt.

A választás napján felkeresett korlátozott számú szavazóhelyiségben a választás napi eljárások lebonyolítása általában véve szervezetten és jogszerűen történt, a szavazatszámlálást is ideértve. Az SZSZB tagjai felkészültek voltak, feladataikat átlátható módon végezték.

A Fidesz válaszolt a kritikákra

Gulyás Gergely frakcióvezető szerint a szervezet túllépte hatáskörét a jelentés egyes megállapításaival.

Gulyás Gergely azt nyilatkozta: az EBESZ-nek nem feladata a magyar választási kampányról politikai véleményt mondani, különösen nem szükséges a bevándorlással szembenálló kormánypártokkal vitába bonyolódni, és a kormányzati kampányt minősíteni.

A bevándorlás elutasítása nem xenofóbia, hanem életösztön – hangsúlyozta a Fidesz alelnöke. Jelezte ugyanakkor azt is, hogy az EBESZ-jelentés megállapítása szerint a választójog alkotmányos alapjogának szabad gyakorlása mindenkinek biztosított volt. Ezzel a Fidesz maximálisan egyetért – közölte. Ahogyan azzal is, hogy a választás lebonyolítása átlátható és professzionális volt.